Hopp til hovedinnhold
FREIDA PINTO (MANMEET BHATTI/ZEIST)

– Grusom, morsom, uforglemmelig

Overgangen fra modell til skuespiller kan ofte være kinkig, men indiske Freida Pinto har fått en pangstart via filmen Slumdog Millionaire.
24-åringen fra Mumbai, som tidligere har måttet nøye seg med reklamefilmer, får her spille Latika, en jente som foreldreløse, hjemløse Jamal treffer, forelsker seg i og mister.
Den eneste måten gategutten kan komme i kontakt med Latika er å stille på TV-programmet Kaun Banega Crorepati alias den indiske versjonen av Vil du bli millionær?, som han vet hun følger.
Jamal, spilt av 18 år gamle Dev Patel, gjør det heldigvis bra, men dessverre tror folk han jukser. Under politiets forhør forteller han sin enkle, men fabelaktige, historie om jakten på Freidas rollefigur.

Mumbai-filmen, regissert av britiske Danny Boyle (Trainspotting, 28 Days Later), vant publikumsprisen på Torontos filmfestival i høst, en pris Pinto tok imot.

– Folk snakker om at filmen kan bli Oscar-nominert, sier hun til indiske DNA i forbindelse med begivenheten. – Hvem vil ikke gå på den røde løperen?

På festivalen ble hun og Patel sammenlignet med Hollywood-filmparene Julia Roberts og Richard Gere og Tom Hanks og Meg Ryan, forteller modellen – med bachelor i engelsk – entusiastisk. Drømmen hennes er å kunne leve av skuespill resten av livet.

Filmen har premiere i Norge i januar og i India i februar, og har allerede startet i USA. Mange amerikanske kritikere er enige i at Slumdog Millionaire er unik.

Anmelderen til New York Post mener fire av fire mulige stjerner ikke er nok. – Kanskje den mest underholdende filmen jeg noen gang har kalt et mesterverk på disse sider, skriver journalisten.

Kjendiskritiker Roger Ebert fra Chicago Sun-Times mener Slumdog Millionaire er «så spennende at man mister pusten, samtidig som den er hjerteskjærende og humørspredende». Ebert føler dette er en kandidat til Oscar-nominasjon for årets beste film.

USA Today gir også full pott («forferdelig, morsom og livsbekreftende, og mest av alt, uforglemmelig»), mens Freida får skryt av Wall Street Journal, som syns hun er «fremragende som Latika, en tragisk heltinne som har en lysere skjebne enn hun aner». Finansavisens anmelder konkluderer med at han «aldri har sett noe som Slumdog Millionaire».

Trailer fra filmen og intervju med Freida Pinto og Dev Patel:
Les mer