Hopp til hovedinnhold
GRATULERER MED DAGEN (UIP)

Gratulerer til ekle Haisommer

GRATULERER MED DAGEN (UIP)

I dag er det 40 år siden Jaws alias Haisommer hadde premiere. Steven Spielberg-klassikeren om hvithaien som terroriserer en strandøy utenfor Massachusetts – basert på Peter Benchleys roman – gjorde hele verden redd for å bade (i havet). Istedenfor å dra til strendene, så dro folk på kino: Jaws var den verdens mest innbringende film frem til Star Wars, og den første til å spille inn over 100 millioner dollar i Nord-Amerika, mens den dro inn nesten 300 millioner dollar på kino på verdensbasis. Filmen startet dessuten trenden med tungt promoterte sommer-blockbustere; tidligere var denne perioden ansett som dårlig for kinoer. Anmelderne var enig med mannen i gata og ga Jaws tommelen opp, og Oscar belønnet thrilleren med tre statuetter.
Spielberg hoppet av etter den første filmen, men hovedrolleinnehaver
Roy Scheider vendte tilbake i
Jaws 2, som til tross for lunken kritikk ble en global smash. Jaws 3 tok også førsteplassen på kinolisten i USA, men ble slaktet (nominert til fem Golden Raspberry Awards for verste film, regissør og skuespiller) og spilte inn mye mindre enn de to forrige. Den fjerde filmen, Jaws: The Revenge, ble enda verre, og ble en latterliggjort flopp. (Haien følger etter et fly. God jul.)
Fun fact: Det har blitt påpekt
flere likehetstrekk mellom den amerikanske romanen/filmen og Henrik Ibsens En folkefiende. I Ibsens stykke er vannet i en badeby livsfarlig forurenset, mens Haisommer har strender hjemsøkt av hai. I begge tilfeller forsøker myndighetene å skjule sannheten for å sikre inntekter fra badesesongen.
Her er en nyere, fanlaget trailer til
Jaws:


 
Se også: 50 fakta om The Warriors: Boken som ble til den sagnomsuste filmen fyller 50

Les mer