Hopp til hovedinnhold
David Dobrik new apology video crying Dom Zeglaitis (1)
Lei seg (Skjermbilde/YouTube)

Gråtkvalt David Dobrik i ny video: – Det knuser hjertet mitt

David Dobrik prøver på nytt.

OPPDATERT: Flere opptak som er nye for mange – men gamle for «fansen» – fortsetter å bli spredd. Her snakker David om at han trenger en homofil karakter og en asiatisk karakter til YouTube-videoene sine…

Etter månedsvis med kritikk og anklager mot David Dobrik og hans Vlog Squad delte 24-åringen en kort og lite konkret kommentar på YouTube 17. mars.

David sa blant annet at han tar avstand fra flere av sine tidligere venner, og at han vil ta bedre valg i fremtiden.

Den korte forklaringen falt ikke i god jord.

Influencer Trisha Paytas var blant de mange som reagerte på at han ikke selv tar ansvar for tingene som skjedde i hans regi.

Videoen fra 17. mars kom etter at en ung kvinne fortalte at hun ble voldtatt av Davids tidligere kompis Dom Zeglaitis (alias Durte Dom) i forbindelse med innspillingen av en av Davids vlogger.

I YouTube-stjernens korte tilsvar blir ikke anklagene adressert i det hele tatt.

David Dobrik og Dom Zeglaitis (Instagram/DurteDom)

De neste dagene ble David Dobrik droppet av merkevare etter merkevare.

Se en oversikt over selskapene som nå ikke vil jobbe med ham lenger her.

Til Business Insider forteller spillgiganten EA Sports at de tar avstand fra YouTube-stjernen, som de lenge har vært partnere med.

– Vi har ikke jobbet med David siden april 2020 og kan bekrefte at vi for tiden ikke jobber med ham. Vi har heller ingen planer om det i fremtiden, sier en talsperson fra selskapet.

– Vi forventer at enhver influencer eller kjendis vi samarbeider med skal oppføre seg på en måte som er i samsvar med EAs verdier og retningslinjer, sier talspersonen videre.

David Dobrik og Heath Hussar med Lamborghini-gaven fra EA Sports (Instagram/daviddobrik)
David Dobrik og Heath Hussar med Lamborghini-gaven fra EA Sports (Instagram/daviddobrik)

I dag er David Dobrik tilbake med en ny video.

Denne gangen deler han klippet på sin hovedkanal med 18 millioner følgere, ikke på podcast-kontoen til VIEWS (som har 1 million følgere.)

Han holder også kommentarfeltet åpent.

Vi oppsummerer alt han sier – se videoen nederst i saken.

David starter med å si at klokken er 01:45 om natten, og at han endelig er alene.

Grunnen til at han påpeker dette er at det har vært en hektisk uke med mange møter.

– Det har vært mange folk som sier hva jeg skal gjøre, som gir meg råd og prøver å hjelpe meg.

– Nå vil jeg bare gjøre dette, snakke rett i kamera og prate med dere, sier David.

Den forrige videoen var knappe 2,5 minutter lang.

Denne er litt over syv minutter, og han går mye mer i dybden.

– Jeg har satt meg selv i mange situasjoner hvor jeg har trengt å beklage for mine tidligere handlinger. Og det har jeg aldri gjort riktig, og aldri respektfullt. Min seneste video beviser det. Jeg vil ikke forsvare den videoen. Jeg vil ikke slette den videoen. Jeg vil bare være tydelig.

Videre sier han at han denne videoen ikke vil være hans tilsvar til Trisha eller andre kvinner som er involvert i saken, han vil ikke så tvil om det de sier.

(Slik klassiske «YouTube-beefs» ofte utarter seg, red.anm.)

david dobrik trisha paytas (2)
Trisha Paytas er ikke fornøyd med forklaringen til David Dobrik (Skjermbilde/YouTube)

Videre advarer han også om at han vil bruke ord som kan trigge personer som har vært utsatt for seksuelle overgrep.

Videoen har likevel blitt sensurert i etterkant, så ord som «voldtatt» er klippet ut.

David adresserer saken med Dom Zeglaitis umiddelbart.

– Jeg vil starte med å si at jeg fullstendig tror på kvinnen som kom stod frem og sa at hun ble [sensurert] og [sensurert] av ham.

– Dagen etter fikk jeg tillatelse til å publisere videoen. Men selv om jeg fikk tillatelse til å publisere videoen, skulle jeg -aldri- ha gjort det.

Videre sier David at han først nylig har blitt klar over hvilken makt han har som en av verdens største influencere og innholdsprodusenter.

– Det jeg forstår nå, som jeg ikke forstod da, er at hun sendte den tekstmeldingen [med tillatelse til å publisere videoen] fordi hun følte at hun måtte. Ikke fordi hun ville. Og det er «fucked up». Og jeg er lei for det.

– Da hun noen måneder senere tok kontakt og ba meg slette videoen, gjorde jeg det umiddelbart. Jeg vil beklage til henne og hennes venner for å ha satt dem i et miljø, som jeg tilrette la for, hvor de følte at deres trygghet og verdier var utsatt. Jeg er så lei meg.

– Jeg skjønte ikke at når folk ble invitert til å filme videoer med oss, spesielt videoer som var avhengige av sjokkfaktor for visninger, eller hva det måtte være, så var det et ujevnt maktforhold. Jeg visste ikke dette før. Det var fullstendig feil, og jeg skulle ønske jeg var mer ansvarlig og bevisst på det tidspunktet.

Videre sier David at han ikke visste hva som foregikk i rommet hvor kvinnen sier at hun ble voldtatt.

– Jeg skulle vært der, og jeg skulle passet på at alle involverte ble tatt vare på og at de var komfortable.

Se videoen nederst i saken (Skjermbilde/YouTube)

Så tar han opp en eldre sak med Dom Zeglaitis.

David sier at flere kvinner, deriblant en YouTube-er som heter Ally [Hardesty], stod frem med sine historier om Vlog Squad-medlemmet i 2018, både offentlig og privat.

– Jeg er lei meg for at jeg ikke lyttet til dere. Jeg er lei for at jeg stolte på Doms historie om det som skjedde. Jeg trodde ikke dere.

– Og ikke bare trodde jeg ikke dere, jeg spøkte om hvilken person Dom var, fordi jeg kunne ikke fatte at en barndomsvenn av meg kunne gjøre slike ting mot andre.

– Jeg er lei meg for det. Ikke bare motsa jeg deg, Ally, jeg ga også Dom en plattform, og jeg ga temaet [seksuelle overgrep] en plattform på en negativ måte.

– Jeg laget vitser om det og forsterket dårlig oppførsel. Jeg er så lei for det. Jeg skuffet deg, men også mange som ser på videoene mine, sier han.

Videre sier David Dobrik at han bestemte seg for å slutte å lage videoer med Dom Zeglaitis i 2019.

Han forklarer at han da ble mer bevisst på skjev maktfordeling, og innså i større grad hvilken innflytelse han har på andre.

– Men det jeg ikke gjorde var å beklage til noen av disse kvinnene. Jeg gikk videre, jeg lærte av det, jeg vokste av det, men jeg adresserte ikke situasjonen med kvinnene.

– Jeg mener ikke bare offentlig, jeg tok ikke kontakt med noen av dem. Og det knuser hjertet mitt at jeg laget alt dette [nye] innholdet mens folk var såret av det jeg hadde laget [tidligere].

David Dobrik tar også opp sine egne problematiske hendelser, og er lei seg for måten han omtalte det i sin forrige video.

– Før innholdet mitt endret seg til å bli mer positivt og ansvarsfullt sa og gjorde jeg ting som var virkelig støtende. Jeg kalte det dårlige vitser, men det var feigt av meg å si i den forrige videoen at jeg bommet [«missed the mark»], fordi det er «fucking gross», og jeg er lei meg.

Seth Francois ble gjentatte ganger utsatt for rasistiske vitser som det eneste svarte medlemmet av Vlog Squad (Instagram)

Nå er han klar for å lære, og for å forbedre seg selv og rutinene i team David Dobrik.

– Mange har tatt kontakt med meg for å si at kanselleringskulturen er tull, og at jeg må kjempe tilbake og kritisere andre. Jeg er ikke enig.

– Når det oppstår en krise er det en gylden anledning til å korrigere deg selv. Til å lære, forbedre deg, og sørge for at de feilene ikke skjer igjen. Derfor er det så viktig å ta ansvar, sier han.

– I denne situasjonen er det mye jeg kan se på, og det er mye jeg kan lære av. Men jeg har gjort mange feil. Jeg er lei meg for det, og jeg er lei meg for alle jeg har skuffet. Jeg er lei meg for familien min, for vennene jeg har skjemmet meg ut for, og dette vil ikke skje igjen.

David tar en pause, men forsvinner ikke fra nettet.

– Jeg skal ta en kort pause fra sosiale medier fordi jeg har innsett at det er en alvorlig mangel på infrastruktur når jeg lager innhold.

David forteller at han vil hyre noen som kan fokusere på ting som HR og maktfordeling, som kan sørge for at de ansatte og andre involvere føler seg trygge og tilfredse.

– Jeg vil at folk skal kunne uttrykke ubehag på en måte som føles riktig for dem. Hvor de føler at de ikke må inngå kompromisser.

– Det føles ikke riktig å gå tilbake til å publisere slik jeg pleier. Det føles heller ikke riktig å forsvinne, fordi jeg elsker det jeg gjør. Men det er viktig å vise at endring er mulig. Og at jeg lærer. Kanskje til og med tilgivelse er mulig, undrer han.

Nytt forsøk fra David Dobrik (Skjermbilde/YouTube)

Han er også klar for å snakke med de som har blitt såret og utsatt for noe.

– Jeg vil bruke denne muligheten til å tre frem og eie feilene mine. Som jeg sa tidligere, jeg har aldri beklaget på riktig måte. Jeg kommer sikkert til å se tilbake på dette og være forbanna på noe jeg ikke sa, eller ønsket at jeg kunne lagt til noe mer. Men dette er min start på det. Jeg er lei meg for alle jeg har såret, gjentar han.

– Jeg vil også si at jeg er tilgjengelig for alle jeg har såret i fortiden som vil ta kontakt. Jeg vil høre og forstå. Jeg kommer også til å ta kontakt med noen folk selv. Jeg har fortsatt mye å lære. Jeg tror at når du snakker med folk, spesielt i situasjoner som denne, så kan du se ting i et nytt lys.

Avslutningsvis håper han at andre influencere og innholdsprodusenter kan lære noe av det han forteller.

– Jeg vet hvor «crazy» det føltes for meg at det var giftighet og skjeve maktforhold i min vennegruppe.

– Se hvor vitsen ender og hvor følelsene starter. Det er så utrolig viktig. Vi snakkes folkens, ha det.

Her kan du se videoen selv:

Den slovakisk-amerikanske influenceren skal være god for rundt 300 millioner kroner.

Videoene hans handler i hovedsak om ham og vennegjengen, men fra tid til annen dukker også berømte venner innom.

Som Justin Bieber, Kylie Jenner, Kendall Jenner, Kevin Hart, Courteney Cox, Jennifer Lopez, Charlie Puth, Madison Beer, Steve-O, Borat… Listen er lang.

Nylig flyttet han inn i en ny luksusvilla – med norsk kunst på veggene.

– Han tok kontakt med oss på Instagram, sier duoen til 730.no.

Se video fra Davids nye kåk her.

Se også: Kylie Jenner føler seg misforstått, svarer på kritikken

Nyeste saker fra 730.no

Les mer