Gråt da Obama vant

7. nov 2008 kl. 00:00

Hvor ble det av Name? Oslo/Fredrikstad-gutten med tyske og engelske gloser sang seg opp i topp 10 på VG-lista med debuten «Hand Me Down» for over et halvt år siden, for så å bli musestille.

26-åringen er enig i at det har tatt lang tid. – Egentlig var planen å slippe (albumet) DRUM i mai, men så ble vi ikke helt ferdig og så ble det plutselig veldig mange konserter, sier Name til 730.no.

– Vi bestemte oss deretter for september, som ble til oktober, som nå er 12. januar. Nå er den nye singelen ute, så denne datoen gjelder.

Låten han referer til er «Alphabet Love», det ferskeste sporet på debutalbumet, produsert av Thomas Eriksen. En sang han liker å koble til filmklassikeren Back To The Future og rollefiguren Marty McFly.

– Den begynner som en 80-tallsaktig soul/rock-låt og utvikler seg til å bli en feststemt hyllest til det glade 50-tallet, akkompagnert av et umiddelbart gitarriff, forklarer Name, som gjerne ser for seg at du ser for deg at du sitter i en flyvende DeLorean-bil mens du lytter.

Singelutgivelsen kommer samtidig som artisten er skyhøy på ekstrem gledesrus. Name har fulgt med på Barack Obamas karriere i flere år, og røper at han hadde problemer med å sove på slutten av valgkampen. Da valgresultatet var klart, gråt han.

– Jeg husker jeg så Obamas nesten uanmeldte tale på John Kerry sin demokratiske samling for fire år siden. Amerikanere begynte å snakke febrilsk om hvem denne mannen var, hans «eksotiske» navn og hans magiske evne til å tale til folket, og jeg ble satt ut av hvor samlet han var.

– Han var ikke teatralsk som for eksempel Jesse Jackson, men mer i retning det Martin Luther King var i sin tid. Det var nesten ikke så jeg trodde hva jeg så og hørte, forklarer sangeren.

– For snaut 15 måneder siden, da resten av verden sakte, men sikkert fikk med seg hvem som var favorittene til å vinne demokratenes valg, oppdaget jeg ham på nytt. Jeg har nesten ikke sovet den siste måneden på grunn av presidentvalget. Det er av en bemerkelsesverdig stor betydning at han vant.

– Husk at han sammen med Joe Biden er en mann av og for folket. Han er dog ikke en venstrevinget radikal, han sikter mot midten for å samle rødt og blått. Konservative og liberale. I tillegg er han halvt kenyansk og klar over det. Han har en klar og genuin visjon om å rette opp i alt som har vært galt de siste årene. Jeg fikk frysninger av talen hans etter seieren. Igjen, så samlet. Obama forstår at dette er større enn han selv.

– Dette er utrolig stort for folk av farge verden over. Ikke minst i USA. Jeg kan ikke stresse nok hvor symbolsk og i tiden det er å ha en så stor mann som sjef i disse dager. At han sitter med alle hemmelighetene til CIA akkurat nå, er en uvirkelig og fantastisk tanke. Han er et naturtalent. En John F. Kennedy eller Martin Luther King for vår tid. Barack Obama er utrolig skarp, karismatisk og godhjertet. Jeg spår store ting innen hans første termin er over, avslutter han med et alvorlig uttrykk i sitt uforskammelige ungdommelige ansikt.

Tilbake til Norge, som er det første territorium hvor Name skal booste seg: «Alphabet Love» er i salg i de fleste digitale nettbutikker, blant annet Djuice. iTunes fyller opp hylla i neste uke.

Hør Names nye singel på Myspace.

Her kan du også blant annet høre hans hyllest til Princes hyllest til nymfomane Nikki.