Hopp til hovedinnhold
JESSICA CHASTAIN SOM CIA-AGENTEN MAYA (JONATHAN OLLEY/COLUMBIA/UNITED INTERNATIONAL PICTURES)

Gråt av tortur-scenene i Zero Dark Thirty

JESSICA CHASTAIN SOM CIA-AGENTEN MAYA (JONATHAN OLLEY/COLUMBIA/UNITED INTERNATIONAL PICTURES)

Tidligere har ‪Kathryn Bigelow‬ laget stilige filmer som det heite vampyr-eventyret Near Dark, action-surfe-festen Point Break med Patrick Swayze, Keanu Reeves og Sir Gary Busey og science fiction-thrilleren ‪Strange Days‬. Som om det ikke holder: I 2009 ble James Cameron-ekskonas Irak-krigsfilm The Hurt Locker nominert til 9 Oscar, for så å ende opp med 6, blant annet prisen for beste regissør. Noe (sjukt nok) ingen kvinner har gjort tidligere.


Mor er med andre ord relativt makelaus, og mange er derfor spente på hennes neste film, Zero Dark Thirty. «Historien om verdens største menneskejakt på verdens farligste mann.» Alias Osama bin Laden.

Rett før innspillingen startet ifjor, ble bin Laden funnet og drept, noe som gjorde at Kathryn og The Hurt Locker-manusforfatter Mark Boal måtte skrive om filmen om den 10 år lange operasjonen.

Den dokumentar-aktige thrilleren, hvor de blant annet gjenskapte Pakistan i India for shooten, har med tortur-scener, og filmskaperne har fått kritikk for å fremstille tortur som nødvendig, på grensen til «positivt».

Zero Dark Thirty er på grensen til fascistisk, skriver New York Magazine-nettstedet
Vulture.

En av CIA-agentene spilles av Jessica Chastain (The Help, The Tree of Life, Lawless), som forteller New York Daily News at noen av scenene gjorde at det rant over for henne. Spesielt etter flere dager i et fengsel i Jordan, hvor hennes karakter var med på grusomme «avhørstekniker».

– Jeg trengte en pause, så jeg gikk bak et bygg og brast sammen i gråt i 10 minutter. Bare det å være i de omgivelsene i så lang tid var tøft, sier Jessica til avisen.

Regissøren sier at kritikken om at filmen rettferdiggjør bruken av tortur er helt hinsides.

– Ønsker jeg at tortur ikke var endel av den historien? Ja. Men det var det.

Vulture konkluderer dog med at ‪Kathryn‬ igjen står bak en bragd.

– Som en spillefilm er den fenomenalt gripende – et vanhellige mesterverk.

Operasjon Argo overende.

USA-premieren finner sted i neste uke, og i Norge i februar. Se den nye traileren her (med barnekorversjonen av Metallicas «Nothing Else Matters»):
I neste måned er Jessica Chastain aktuell i den spanske grøsseren Mama, produsert av Guillermo del Toro, med det danske arbeidsjernet Nikolaj Coster-Waldau (Kautokeino-opprøret, Hodejegerne, Game of Thrones,
Tom Cruises kommende Oblivion) i en av hovedrollene.Nyeste saker fra 730.no

Les mer