Hopp til hovedinnhold
Joaquin Phoenix hadde litt å si under den 77. Golden Globe-utdelingen (David Crotty/Patrick McMullan/Getty)

Joaquin Phoenix’ Golden Globe-tale skaper reaksjoner

Påpeker Hollywoods hyklerske holdninger

Ingen Golden Globe uten politiske bemerkninger.

The Hollywood Foreign Press-utdelingen er nesten like kjent for krasse taler og politiske protester som for sine gjeve priser.

Nattens utdeling var intet unntak.

Da Joaquin Phoenix vant for sin innsats i høstens stor-suksess Joker brukte han anledningen til å dele ut både ros og ris til sine eminente kolleger.

Vi vet alle at dette ikke er noen jævla konkurranse, begynner 45-åringen, etter å freidig nok først ha plassert Globes-troféet på gulvet.

Selv om mye av Joker-stjernens tale ble sensurert grunnet sterk ordbruk, kom den viktigste rosen frem:

Jeg kan ikke tro alt det vakre, fascinerende og unike arbeidet dere har gjort i år. Jeg vet at folk sier dette ofte, men jeg føler meg virkelig beæret over å bli nevnt sammen med dere. Noen av dere kjenner jeg personlig, andre er jeg fortsatt litt redd for, selv om vi har den samme agenten – hei, Christian [Bale], ler Joaquin.

(skjermbilde/NBC)

Hele Phoenix-familien er som kjent lidenskapelig opptatt av miljøvern.

Både Joaquin og hans avdøde bror River snakker ofte og gjerne om dyrevern og miljøproblematikk. Phoenix takket blant annet Hollywood Foreign Press for at det i år ble servert vegansk mat, og ifølge Variety er det første gangen skuespilleren har spist på gallaen.

Takk for at dere ser og anerkjenner koblingen mellom dyrehold og klimaendringer. Det er et veldig dristig trekk å gjøre denne kvelden plantebasert, uttaler han.

Men skuespillerens politiske tirade var ikke ferdig der. Miljø-problematikken går ikke upåaktet hen og selv Lala-land må forholde seg til klimakrisen.

Det er veldig hyggelig at så mange mennesker står opp og sendt sine ønsker til Australia, men vi må gjøre mer enn det. Det er flott å stemme, men noen ganger må vi ta det ansvaret selv … Vi trenger ikke å ta private jetfly til Palm Springs og tilbake, bemerket Phoenix.

Denne uttalelsen fikk blandede reaksjoner fra publikum i salen.

Jeg vil prøve å gjøre det bedre, og jeg håper dere vil gjøre det også. Tusen takk for at dere holder ut med meg. Jeg er så takknemlig for denne kvelden og alle dere, takk, avslutter Joaquin.

Internett var ikke sene med å vise sin støtte til skuespillerens ærlige ord:

https://twitter.com/GregoryCox22/status/1214034284476059648

https://twitter.com/nosnawsyma/status/1214033825153445889

Ikke den første Jokeren.

Dette er andre gangen en skuespiller har vunnet pris for sitt portrett av Joker-karakteren. Den første prisen gikk til Heath Ledgers ikoniske tolking, som ble tildelt prisen i 2009, etter skuespillerens død.

Dette er også andre gang Joaquin vinner en Golden Globe. Hans første pris mottok han for rollen som Johnny Cash i filmen Walk The Line fra 2006.

Se hele Joaquins tale her:

Se alle nattens vinnere her.

Se også: 730.no tipper dette blir årets Oscar-filmer

Les mer