Hopp til hovedinnhold
Gladiator II med Paul Mescal anmeldelse
Paul Mescal spiller Lucius i Gladiator II (United International Pictures)

Gladiator II: Paul Mescal og Pedro Pascal i storslåtte gladiatorkamper

730.no anmelder Gladiator II – filmen som Sir Ridley Scott kaller sin beste.

Ventetiden er over. 24 år etter Gladiator får vi altså en oppfølger som fortsetter historien om Romerriket. Det antikke stedet som menn på TikTok mente de tenker på hele tiden. For en uutholdelig trend. La oss ikke håpe det blir mer av det når Gladiator II har premiere denne uken.

Det er jo en stor jobb å følge opp sin egen originale storsuksess som var Gladiator med Russell Crowe. Den vant fem Oscar-priser, inkludert beste film og beste mannlige hovedrolle. Ridley Scott har satt mye press på seg selv for å fortsette historien, men dette er jo ikke første gang han ekspanderer en av sine egne filmer.

Gladiator II ble skrevet av David Scarpa som tidligere jobbet med Scott på Napoleon (2023) og All the Money in the World (2017). I tillegg er han i gang med Cleopatra som regisseres av Denis Villeneuve.

Det blir kanskje feil å si man lengtet etter en oppfølger, men så fort de delte rollelisten var man jo investert. En oppfølger har også vært i luften helt siden 2001. 

Tar oss tilbake til slutten

Gladiator II med Pedro Pascal anmeldelse
Pedro Pascal i Gladiator II (United International Pictures)

Maximus er død og, til tross for at han spør om Lucius er trygg under sitt siste åndedrag, viser det seg altså at han ikke er trygg i dele tatt. Moren Lucilla (Connie Nielsen fra Danmark) må smugle arvingen ut av Roma. 

Gladiator II fortsetter handlingen et par tiår etter den bittersøte avslutningen i originalen. Paul Mescal (som har løftet litt vekter for å si det mildt) spiller den eldre versjonen av Lucius. Nå befinner karakteren seg i Numidia med konen sin. Filmen går rett på sak og sender begge to i krig for å beskytte hjemmet deres fra å bli kolonisert av romerne. En massiv hær ledet av Marcus Acacius (Pedro Pascal).

Allerede fra start setter Scott tonen for filmen; at dette er en oppfølger med ekstra verktøy i verktøykassa. Krigen er storslått med effekter fra både hav og land med tydelige trekk fra originalen.

Lucius blir fanget som slave, sulten på hevn og fylt med raseri. Når han kjøpes av den ambisiøse businessmannen Macrinus (Denzel Washington) leder veien til Roma. Hele premisset høres jo veldig kjent ut?

Maximus lever videre

Gladiator II anmeldelse Pedro Pascal og Paul Mescal
Paul Mescal og Pedro Pascal møtes i ringen. Hvem vinner? (United International Pictures)

Gladiator II begynner med en ganske enkel motivator for hovedkarakteren, men hva som gjør dette drivet til Lucius interessant er hvem han er ute etter. Generalen blir fremstilt som en ond og maktsyk krigfører helt til du ser et snev av empati og skyldfølelse i øynene hans.

Når vi blir bedre kjent med Acacius finner vi fort ut at han ikke er så forskjellig fra Maximus. Han vil bare fullføre jobben og tilbringe tid med konen sin, Lucilla. Samt andre aktiviteter utenfor keiser-brødrenes viten. 

Den mest åpenbare sammenligningen med Maximus er selvfølgelig Lucius, som mer eller mindre har samme historie. Begge blir forlatt og starter en reise for hevn og frihet. Lucius blir dog forlatt av sin egen mor og kjærligheten, noe som leder til mer raseri og hevn enn bare frihet.

Den klarheten kommer når Lucius fanger oppmerksomheten til Macrinus etter han og flere fra hjembyen blir tvunget i en ring fylt med ville CGI-bavianer for å vise hva de er gode for. De digitale effektene ble litt i overkant da de nesten så ut som romvesner eller muterte dyr.

Motivasjonen endres brått mot slutten av filmen etter en kritisk kamp i Colosseum og når Lucius aksepterer hvem han egentlig er. Det fører til at tredje akt skifter kurs mot det større bildet og historien i seg selv faller flatt.

Mange likheter med Gladiator

Denzel Washington
Ikke vær redd for dialekten til Denzel Washington (United International Pictures)

Gladiator II fungerer godt som en hyllest til sin forgjenger, men gjør ikke stort nytt historiemessig. Maximus blir sett på som en Gud og flere av hans sitater blir nevnt. De viser til og med klipp fra Gladiator, inkludert en utvidelse der Connie Nielsen blir de-aged og Lucius blir spilt av en annen barneskuespiller.

Det føles som om Lucilla er på akkurat samme plass som forrige gang. Hemmelige møter med senatet for å frigjøre Roma. Igjen. Vi får også en karakter som kan minne om vennskapet fra Djimon Hounsous Juba og vittigheten fra Oliver Reeds Proximo. 

Joseph Quinn og Fred Hechinger spiller de to ustabile keiserne Geta og Caracalla, som ikke gjør stort annet enn å arrangere gladiatorkamper og bli lurt trill rundt av Washingtons Macrinus. Som du sikkert har skjønt er det mange karakterer, mange brikker og dermed mange sidehistorier, som gjør at Lucius føles som et ettertanke. Men mer skjermtid til Denzel er ikke feil det. Uten tvil den mest interessante karakteren.

En solid popcornfilm

Connie Nielsen og Joseph Quinn
Connie Nielsen og Joseph Quinn (United International Pictures)

Der Gladiator II er sterk er i de storslagne høy-energi gladiatorkampene både i og utenfor Colosseum. Til tross for at historikere alltid peker på Scott for lite korrekthet, så får regissøren det til å se ekstremt kult ut.

I den ene sekvensen er arenaen fylt med nesehorn og i den andre med vann, haier og skip. Høres jo ikke særlig historisk korrekt ut, men dæven for noe deilig underholdning.

Scenografien gir oss mer enn bare Colosseum og følelsen av Roma er på plass. Filmen fungerer godt som en legacy- og popcornfilm som jeg ikke har noe i mot å ta en ny kinotur til.

Terningkast 4

730.no anmelder terningkast 4

Skandinavisk fun fact: Utenom danske Connie har Gladiator II også med svenske Alexander Karim i rollen som lege.


Les også: Årets Barbenheimer? Gladiator II utfordres av Wicked 🍿


Les mer