Hopp til hovedinnhold
GISLE ER KLAR FOR Å MØTE EGNE OG ANDRES FORDOMMER

Gisle lager serien «Jævla homo»: – Jeg er ganske redd for det å være skeiv

GISLE ER KLAR FOR Å MØTE EGNE OG ANDRES FORDOMMER (KIM ERLANDSEN/NRK)

Kjæresten min får meg til å le, lager de beste ostesmørbrødene og gidder å spille Playstation med meg til langt på natt. Jeg er heldig som har funnet noen jeg kan holde rundt på natta – og som har funnet noen som holder ut med meg.

Men, når kjæresten min gir meg et ha det-kyss på bussen eller tar hånda mi når vi går sammen til butikken, får jeg vondt i magen. Fordi kjæresten min er en gutt.
 
Slik starter kronikken til Gisle A. Gjevestad Agledahl.

26-åringen fra Larvik skal i tiden fremover utforske hvordan det er å være ung og skeiv i Norge via en ny NRK-serie.

Homofile kan endelig gifte seg i kirken, og har tilsynelatende mer allmenn aksept enn noengang. TV-tittere smelter av forholdet til Even og Isak i Skam, og fordømmer vold og diskriminering av homofile. Likevel er «jævla homo» blant de mest brukte skjellsordene i skolegården, og en femtedel av nordmenn har uttalt at de grøsser av skeive mennesker.

Via serien Jævla homo vil Gisle vil til bunns i fordommene – også sine egne.

For å backe serien har et tjuetalls mer eller mindre skeive profiler i dag postet bilder av seg selv i Jævla homo-merch.

Vi tok en prat med Gisle om det hele – se nedenfor.

Et innlegg delt av Line Elvsåshagen (@linedaternorge)


Hei Gisle! Mange har sett deg som «bestevennen til Line» på NRK. Hvordan blir det å lede ditt eget program?
– Sjukt skummelt. Jeg har en anelse om at prosjektet hører mer hjemme hos psykologen enn på TV, haha. Dessuten trives jeg maks i skyggen til Line, der kan jeg sitte og chille med en is mens hun blir solbrent. Men heldigvis holder hun hånda mi gjennom dette!Hva gleder du deg mest til?– Til å få svar på alle spørsmålene jeg har, møte spennende mennesker, og – forhåpentligvis – riste litt i noen holdninger underveis. Ikke minst mine egne! Jeg har masse fordommer sjæl.Hva gruer du deg mest til?


– Det meste, haha. Tror det blir vondt å gå inn i alt jeg synes er så vanskelig. Og det dukker jo opp en del grums allerede nå i researchen: Visste du at 24 % av norske menn synes homofile er frastøtende? Fader ass, å vite sånt gjør det ikke lettere å være skeiv.

Hva slags folk er det vi skal få møte?– Jeg skal både kaste meg inn skeive
miljøer jeg ikke har turt å nærme meg, og oppsøke de folka som ikke er
så fans og helst kanskje så at vi alle var heterofile. Med andre ord
både de som heier og de som hater. (Send mail til [email protected] hvis du
vet om noen jeg bør møte, så kommer jeg løpende!)


Saken fortsetter nedenfor

Serien har en sterk tittel. Har du selv opplevd skjellord eller vold på grunn av legningen din?– Jeg har nok dogded et par bullets i
løpet av ungdomsårene fordi det tok tid før jeg fant ut at jeg likte
gutter selv. Seksualitet er innvikla greier. Likevel har jeg støtt på en
del homofiendlighet rundt omkring, enten det er noen lite gjennomtenkte
homoskjellsord eller et tilsiktet slag i trynet på byen. Men for min
del kommer nok den største motstanden innenfra. Jeg er ganske redd for
det å være skeiv.Hvem av kjendisene er det aller mest stas å ha med som støtte? (Ikke lov å si alle.)
– Ååå jeg vil jo si alle, haha. Blir
rørt, jeg. Vi spurte først og fremst folk som er skeive på en eller
annen måte, så har et par til slengt seg på. Kanskje er det ganske fett å
være skeiv akkurat i dag, når så mange fine folk trykker Jævla homo
til brystet sitt? Men jeg trekker supergjerne frem Sophie Elise. Hun
har så sjukt spennende tanker om seksualitet som jeg kunne ønske flere
delte, og jeg elsker at hun utvider hva det er å være skeiv uten å
unnskylde seg til noen – og viser at det er helt kult å falle for både
gutter og jenter uten å måtte plassere seg i noen bås.


Føler du at Skam
har åpnet dører?
– Definitivt! Tipper Isak og Even dro holdningene våre ti år frem i tid. SKAM fikk til akkurat det vi trenger: Å ufarliggjøre og normalisere det å være skeiv. Det er jo bare snakk om kjærlighet! Så ødelegger vi så mye for oss selv ved å sause det inn i så mye, nettopp, skam.Hva er målet eller drømmen din med serien?– Jeg håper serien utfordrer noen forestillinger og klisjeer vi har hengt oss opp i, og at vi blir rausere med hverandre så det å utforske seksualiteten sin kan oppleves som gøy og ikke farlig. Og, rent egoistisk: Jeg håper jeg klarer å bli glad i hele meg.

Jævla homo har premiere i høst – følg utviklingen via Gisles Instagram.

Et innlegg delt av Emma (@emmaellingsenn)


Se også: Big Daddy Karsten rapper om sitt første forhold med en mann

Nyeste saker fra 730.no

Les mer