Hopp til hovedinnhold
Barbarian Georgina Campbell bill skarsgard justin long Zach Cregger Norge kino
Georgina Campbell som Tess i Barbarian alias den mest nasty Disney-filmen noensinne (20th Century Studios/Disney)

Barbarian er årets mest skrekkelige og underholdende kinotur

Barbarian serverer grusomt gøyal kost. Ingen spoilere!


OPPDATERT: Dessverre ble ikke Barbarian satt opp på kino i Norge. Den brutale filmen gikk rett til Disney+ (!) – uten noen form for promo. Men! Nå for Norges land i det minste se den.


Før du ser Barbarian, er det best å vite lite om handlingen. Traileren deler den samme tanken. Snutten viser noen glimt av det som skjer, men fucker med dine forventninger. Det samme gjør filmen.

Tess Marshall (Georgina Campbell) ankommer sin Airbnb i Detroit på kvelden. Dessverre er huset dobbeltbooket, og en annen gjest, Keith Toshko (Bill Skarsgård), er allerede på plass. Etter å ha forsøkt andre løsninger uten hell, takker Tess nølende ja til å dele huset med den fremmede, tilsynelatende hyggelige, litt simpete mannen.

Oppholdet går til helvete. Det har traileren rett i.

Barbarian anmeldelse 730.no norge horror norway skrekkfilm Georgina Campbell bill skarsgård justin long Zach Cregger Norge kino

Bill Skarsgård som Keith (20th Century)

Den tredje hovedrolleinnehaveren er AJ Gilbride (Justin Long); en fremadstormende, toksisk TV-skuespiller som akkurat har blitt kansellert.

Alle tre karakterene er umiddelbart engasjerende. Georgina Campbell (Black Mirror, Krypton) gjør at vi bryr oss om Tess fra sekundet hun går inn i huset. Til tross for at en del av de dristige valgene hennes føles dumme. Men det er greit. Sjangeren er skrekk. Til å være Scream Queen, tar hun ikke (altfor) mange tåpelige sjanser. I en scene hvor en situasjon virker farlig, sier hun «nope» til seg selv.

Bill Skarsgård klarer å få sin karakter til å fremstå både sympatisk og skremmende. Svensken ser jo ut som en creepy kar. Pluss vi aldri glemmer ham som Pennywise the Dancing Clown i It.

Det er dog undervurderte og sjarmerende Justin Long (Jeepers Creepers, Live Free or Die Hard) som stjeler showet med sin motbydelige, helt blåste karakter. For. En. Pill. Råtten. Type. Men supermorsom.

Barbarian filmanmeldelse 730.no norge horror Georgina Campbell bill skarsgard justin long Zach Cregger Norge kino

Justin Long som AJ (20th Century)

Under vår visning ble kinosalen fylt av forferdede skrik og latter. Regissøren og manusforfatteren Zach Cregger har komediebakgrunn, og åpenbart god sans for psjuk humor. Selv musikkvalgene er gøy.

Men selv om Barbarian ikke tar seg selv seriøst og vil få deg til å le… Filmen er ekkel, hensynsløs og sjokkerende. Samtidig som den aldri går så over-the-top at det blir tamt – og for meget. Vel, i alle fall til å være horror.

Det starter rolig, men er alltid ukomfortabelt. Barbarian har ikke ett kjedelig sekund.

Utenom teft for komisk timing, briljerer Zach Cregger med sitt effektive tempo. Eller om du vil; pacing. Filmen er skrudd sammen usedvanlig tight, og horror-troper kombineres med uventende vendinger, kontraster og underliggende sosiale kommentarerer.

Barbarian er en liten lavbudsjettsfilm som føles som et stort, ekstremt underholdende kjærlighetsprosjekt. Grugled deg.

terningkast 5 730.no

Filmen er nå nummer 1 på kino i Nord-Amerika. Datoen for den norske kinopremieren annonseres snart.

Fun fact: Når Georgina sier «nope», er det altså et nikk til Jordan Peele, som er venn av Zach Cregger. Oscar-regissøren er ikke offisielt involvert, men han leste over manuset til Zach i forkant og fulgte med under post-produksjonen.


Apropos syke filmer: Hvordan reagerer utlandet på den kinoaktuelle Oslo-filmen Syk pike?


Netflix’ prestisjefilm om Marylin Monroe: Er Blonde bra?

Nyeste saker fra 730.no

Les mer