Hopp til hovedinnhold
Ekte norsk stjerneskudd (Knirckefritt)

FY Stackz (16) fra Stovner: – Tekstene er usensurert – real life

FY Stackz er en 16 år gammel rapper fra Stovner i Oslo, men til tross for sin unge alder har han gitt ut musikk i årevis.

I fjor sommer fikk han en undergrunns-hit i form av låten «Balenciaga» sammen med kompisen Kingzy.

Siden da har den norsk-jamaicanske artisten blitt signert til Knirckefritt, som er hjemmet til navn som Jaa9 & OnklP og Joddski, og har stengt seg inne i studio for å stacke opp låter.

Nå er han klar med den første av mange slipp utover året, samt tilhørende musikkvideo signert Christian Breidlid.

Se premieren her hos 730.no nedenfor!

Videopremiere via YLTV:

Hey, hvordan går det?

– Kunne ikke vært bedre! Endelig slipper jeg singlen «Katana», noe jeg har jobbet lenge for. Gleder meg til folks reaksjoner! Det blir ekte drill! Og jeg vet folk har ventet på det. Siden «Balenciaga» har jeg jobbet mye i stillhet og mange har lurt på hvor det ble av meg. Jeg vet folk har sovnet litt nå, men endelig skal jeg få dem til å våkne! I tiden som har vært har jeg laget masse musikk og «Katana» er den første av flere singler som snart kommer ut. Det er bare til å glede seg.

Hva handler «Katana» om?

– Låta handler om kampen mot the pagans. FY Stackz, the bloodclaat Ninja, samler og leder ninjaene til kamp. Med katana, ninjaenens samurai-sverd, vinner The 4ourside Ninja og skal feires!

Skjønner! Hvordan var videoshooten?

– Det var morsomt, men gikk ikke helt etter planen. Røykmaskinen lagde for mye røyk, slik at
brannalarmen gikk av. Vi måtte vente i over en time, før vi kom i gang igjen. Men vi klarte å fullføre å gjøre en ordentlig shoot. Vi koste oss skikkelig – som vi alltid gjør. Alle som var med i musikkvideoen er mine nære venner. Sammen er vi ninjaene. Vi sprutet med champagne, danset og shooten ble som en fest. Det var Christian Breidlid som filmet og laget musikkvideoen. Han har filmet mye for meg tidligere og er skikkelig flink. Han vet hvordan han vil ha det, og derfor ble det bra denne gangen som med «Balenciaga».

FY Stackz gikk tidligere under artistnavnet Fyah Yardie (Knirckefritt)

Du er 16, men har allerede vært artist i flere år. Hvor gammel var du da du begynte å lage egen musikk? Og hvordan startet det hele for deg?

– Jeg vokste opp med reagge og Jamaicansk dancehall hjemme. Jeg lærte å dance til blant annet
Beenie Man og T.O.K. Etter hvert ble dancehallen blandet med hiphop, når stefaren min kom inn i bildet. Han rappet selv og tok meg med opp på scenen når han hadde opptreden. Det var vel min første opplevelse med musikk foran et publikum. På den tiden var det mye Biggie og 2pac i huset, og det inspirerte meg veldig. Allerede som 9-åring skrev jeg min egen raplåt, som jeg opptrådte med på Kalbakkenklubben på musikkens dag. Det var da det startet. Så flyttet jeg til Stovner, og møtte Jonathan Castro og Hiphop 101. Castro ble min mentor de første årene som rapper. Etter det begynte jeg å høre på Arif, dro på konsert og greier. Det var en veldig opplevelse i ung alder. «Alene» har vært en favoritt fra den tiden og til i dag.

Det er mange som backer deg, hvordan føles det?

– Det føles jo veldig bra. Det hjelper mye å vite at man har støtte. Tidligere var jeg ikke så kjent blant ungdom, men med «Balenciaga» fikk jeg plutselig mange lyttere. Det er mange som har hjulpet meg også og har backet meg på den måten. Jeg møtte Kingzy og Kisup, og de var de første som backet meg da jeg begynte som drill-artist. Vi hang sammen og brukte kvelder i studio. YLTV og Marius Solberg har også hjulpet veldig. Han har lagt ut musikken og hjulpet å spre den. I dag har jeg fått et management som støtter meg 100 %. Knirckefritt har troen på meg, noe som er både trygt og motiverende.

Har du også fått noen negative tilbakemeldinger?

– Ja det er jo alltid noen hatere der ute, – som gjerne vil ha det jeg har. De kommer med sine negative kommentarer, men jeg bare ler. Views er views, uansett hvor de kommer fra.

Hvem er forbildene dine?

– Mine forbilder er artister alle sammen. Det er Skillibeng og Govana fra Jamaica, Digga D og Arif. Jeg kunne nevnt mange flere.

Du startet jo tidlig med rap, og var blant annet med i MGPjr. Hvordan er det å se tilbake på det nå?

– Det er morsomt og samtidig litt flaut. Men det er jo kult hvordan man blir flinkere etter hvert. Man
utvikler seg jo med tiden. Jeg hadde jo en annen stil da jeg var liten, enn det jeg har i dag, – men jeg hadde likevel flowen. Den har alltid vært 10 av 10!

Musikken din har utviklet seg veldig de siste årene. Hvordan har du funnet stemmen din?

– Den har jeg funnet i livet. Fra virkeligheten, fra Oslo. Jeg rapper om det jeg ser og hører. Om det ungdom her erfarer. Det er ikke alltid Happy times. Det kan være virkelig tøffe tider. Tekstene mine er får ungdommen som går gjennom tøffe tider og det er nok dem som vil forstå tekstene mine best. Tekstene er usensurert – real life.

Hva skal til for at norsk drill skal topper listene?

– Drill må bli satt på agendaen – og Jeg og 4ourside jobber med saken! Norge må være litt mer åpen for drill, for noe litt annet enn bare idyll. Det er ikke alltid man kan synge om bare ting som er bra. Man må tørre å åpne opp for det også. Drill er fortsatt lite kjent i Norge, og det er fortsatt bare noen få gode drillartister her i Norge.

Hva driver du med når du ikke lager musikk?

– Er med min andre familie, som er mine nærmeste venner. Henter inspirasjon for å lage musikk. Musikken er alltid med meg, uansett.

Hva håper du å få til i løpet av de neste 5 årene?

Jeg håper å gi ut masse musikk, bli lyttet til og håper at musikken kan bli noe jeg tjener litt på også etterhvert.

Se også: Nykommer teamer opp med Chirag fra Karpe

Nyeste saker fra 730.no

Les mer