Hopp til hovedinnhold
House of the Dragon Alicent Ser Criston
Ser Criston er dronning Alicents nye edsvorne beskytter (HBO Max)

House of the Dragon episode 6 recap: Frustrerte fruer

En dekade har gått i House of the Dragon. Hils på nye fjes og mer dolking i ryggen!

Denne ukens episode av House of the Dragon føles som om du har spolt framover, men må stoppe opp fordi du føler du har hoppet over veldig viktige øyeblikk. Plutselig føder Rhaenyra sin tredje brunette, Daemon har giftet seg med Laena og Viserys ser ut som et lik.

I ettertanke har alt som har skjedd frem til nå følt veldig forhastet. Krabbemateren fikk to sekunder i rampelyset helt til Daemon ville ha oppmerksomheten tilbake. Rhaenyra og Ser Criston gikk fra kjærester til rivaler på to episoder. Åpenbart har dette tatt lengre tid i selve handlingen, men litt for raskt for oss. Siden første episode har det vært flere år med tidshopp som definitivt kunne vært håndtert litt bedre.

I episode 6 er det også noe mangel på oppbygging av karakterene. Rhaenyra har tre barn med kommandør av City Watch og Ser Criston er en salty unge. Alicent er også mye mer selvstendig. Heldigvis har Matt Smith alias Daemon Targaryen bekreftet at det ikke skal være flere store tidshopp.

Nå har fokuset rettet mer over på forholdet mellom Rhaenyra og stemor Alicent, mens Kong Viserys sitter på sidelinja og nikker og smiler. Fokuset er også på barn. Mange barn. Serieskaperne har vært gode på castingen av de eldre versjonene. Både Emma D’Arcy og Olivia Cooke gir oss troverdige opptredener for å bevise at dette er karakterene i eldre versjon. (Selv om vi allerede savner Milly og Emily).

Se opp for spoilere!

Fødsel vol. 2

Rhaenyra og Laenor
Rhaenyra og Laenor blir tilkalt av dronningen midt i fødsel (HBO Max)

Episode 6 går rett på sak og introduserer Rhaenyra via svette, smerte og tårer i fødselen av sitt tredje barn. Vi har fortsatt traumer fra den brutale scenen i første episode med dronning Aemma. Heldigvis går ting bedre her. Helt til dronning Alicent tilkaller babyen til henne UMIDDELBART. Rhaenyra reiser seg opp for å levere babyen (men stopper raskt fordi fødselen ikke er helt over ennå).

Etter å ha blitt bittelitt freshet opp av tjenerne går hun gjennom korridorene med publikum og blod rennende etter seg. Hun møter mannen sin Laenor som gir henne klapp på skulderen med sympatiske «Godt jobbet» og «Var det … fryktelig vondt?». DUH! Rhaenyra kjemper seg videre i smerte til stemoren sin med litt hjelp fra Laenor.

Hvorfor gjør Alicent dette mot henne? For å vise makt! Og Rhaenyra leverer babyen selv for å vise styrke.

Før de møter Alicent, går de forbi Ser Criston (hehe kleint) som nå er dronningens edsvorne beskytter. Rhaenyra gir babyen til Alicent som åpenbart vet at Laenor ikke er faren. Hele King’s Landing vet nok at han ikke er faren, men ingen tør å si det offentlig.

Inn kommer konge og pappa Viserys som overraskende nok er i live med én arm. Eller er han en zombie? Han ligner også på badekar-damen i The Shining.

Rhaenyras og Laenors nye sønn får navnet Joffrey. Får Adam Levine vibber her. Viserys synes Joffreys nese er arvet av faren. Bro, går det bra? Kongen er like uviten som alltid. Alicent kommer med et lite stikk: «Snart får du kanskje en som ligner på deg». Den må svi.

Endelig drager!

Ser Harwin er far
Ser Harwin Strong er ganske åpenbart faren til Rhaenyras barn (HBO Max)

I neste scene får vi se at Rhaenyra har to andre barn, og at Ser Harwin «Breakbones» Strong egentlig er faren. Igjen, hvor kom dette fra? Han har hatt to sekunder med skjermtid tidligere. Første er da han møtte på Daemon og Rhaenyra i gatene og andre da han reddet prinsessen under bryllupet. Nå har de altså barn sammen. Laenor aksepterer selvfølgelig alt dette, og har sin egen elsker som vi møter senere.

De eldste sønnene, Jacaerys Velaryon (Leo Hart) og Lucerys Velaryon (Harvey), blir sendt til dragetrening. Nå blir vi også introdusert til Alicents sønner Aegon Targaryen (Ty Tennant) og Aemon Targaryen (Leo Ashton).

Gutta trener med noen baby-drager, og Aemon blir mobbet av de andre for å ikke ha en drage ennå. Når treningen er ferdig står Aemon igjen alene. Han går ned i dragegropen og blir nesten drept av baby-dragen.

Denne episoden serverer mer drager enn de fem forrige episodene til sammen. Digger det!

En bitter ridder

Alicent og Helaena
Alicent med datteren sin Helaena (HBO Max)

I neste scene møter vi Alicents og Viserys’ tredje barn Helaena Targaryen (Evie Allen), som tydeligvis er veldig interessert i insekter. Når dronningen finner ut av hva som skjedde med Aemon, klager hun til Viserys. Han må gjøre noe med barna til Rhaenyra! (Som om Aegon ikke startet hele greia). Hun tar opp elefanten i rommet (at Leanor ikke er faren), men Viserys svarer med en kjedelig metafor. Han ber henne ikke snakke om dette igjen.

Men hun fortsetter å klage til Ser Criston Cole som tar en spasertur med henne gjennom gangene. Her kaller ridderen Rhaenyra for en «bortskjemt hurpe», men angrer umiddelbart for sin egen ære. Du kan smake bitterheten gjennom skjermen.

Offentlig onanering

Alicents eldste sønn Aegon står naken i vinduet på rommet sitt og onanerer med utsikten av King’s Landing. Hva slags fetisj er dette? Så kommer moren inn og han snubler over til senga for å dekke seg selv.

Alicent ser helt uberørt ut, som om hun har sett dette hundre ganger før.

Hun gir en mor-sønn-samtale og minner han på at han er den rettmessige neste arvingen av tronen. Når kongen dør og Rhaenyra arver tronen står han i fare. Så Aegon må heller støtte familien sin, og ikke mobbe de.

Skjerpings og oppfør deg, gutt! Hun forteller han så og si det samme som bestefar Otto sa i forrige episode.

Wow, får vi se noe annet en King’s Landing?

Daemon og Laena
Daemon og Laena er gift og venter sitt tredje barn. Eller…? (HBO Max)

Nå er vi i Pentos, hvor vi møter Daemon og hans gravide kone Laena Velaryon (svenske Nanna Blondell). Her får vi også se dragen til Laena som er SVÆR. I tillegg introduseres døtrene deres Baela Targaryen (Shani Smethurst) og Rhaena Targaryen (Eva Ossei-Gerning).

De er på besøk hos Prince Reggio som foreslår at de blir boende i Pentos permanent, sånn at han kan låne dragene deres for beskyttelse mot Triarkiet. De har visst fått makt igjen og startet en allianse med Dorne. Laena vil dog bo i Driftmark med familien sin.

Cristons kjeve får en knyttneve

Aegon ypper seg House of the Dragon
Aegon Targaryen er en bortskjemt bølle (HBO Max)

I King’s Landing (tilbake til det kjedelige slottet) har barna trening med Ser Criston. Ser Harwin står i bakgrunnen og observerer som den hemmelige pappaen han er. Etter litt lusen holdning fra barna, setter Criston opp en sparring mellom Aegon og Jacaerys. Man ser at det bare renner bitterhet fra Criston, mens han trener barna til sin tidligere elsker.

Får litt Harry Potter vs. Draco Malfang duell vibber her.

Harwin stepper inn når sparringen begynner å bli voldelig, og Criston stiller spørsmål til hvorfor han bryr seg så mye.

«De fleste menn ville bare ha den slags hengivenhet til en fetter, eller en bror … eller en sønn». Bare vi som gikk fra team Criston til team Harwin i løpet av denne episoden?

Harwin blir sur og går inn i Hulk-mode igjen. Han slår Criston ned i bakken. Der fortsetter han å hamre løs helt til han blir dratt unna. Bra Criston ikke endte opp uten fjes som Joffrey. Og forresten de har et helt publikum der, inkludert kongen og kongens hånd Lionel Strong (Harwins far).

Ikke bare har Harwin vanæret Strong-navnet, men han har også gjort det enda mer åpenbart at han kanskje er faren til barna.

Han får en ordentlig tilsnakk av faren senere, og Rhaenyra overhører hele samtalen. Han må bli sendt tilbake til Harrenhal. I neste scene lufter Laenor tanker om å dra til Stepstones for å krige. Men nå som ryktene rundt barna til Rhaenyra er sterkere, beordrer hun Laenor om å bli i King’s Landing for å beskytte familien.

Prinsessens sjenerøse forslag til dronningen

Alicent og Viserys i House of the Dragon
Alicent og Viserys (HBO Max)

Tilbake i Pentos viser Daemon hvor dårlig far han er når han ignorerer datterens frustrasjon over drage-egget sitt. Vent, Daemon? Dårlig far? Shocker! Laena er dog en god mor og ber henne være tålmodig med egget. Hun forteller også Daemon hvor mye hun savner broren sin Laenor.

Etter en het diskusjon mellom Rhaenyra og Alicent i det lille rådet, reiser Rhaenyra seg for å unnskylde tonen mellom familiene deres i det siste. Hun kommer også med et sjenerøst forslag (i kjent Targaryen incest-tradisjon) om å forlove sønnen hennes Jacaerys med datteren deres Helaena. I tillegg foreslår hun å gi bort et av Syrax’ egg til Aemond.

Alicent er skeptisk og gir Rhaenyra blikket som sier: «Du lekker». Prinsessen setter seg flaut ned, og Alicent forsikrer henne om at de skal tenke på forslaget hennes. Viserys er jo smilende og digger denne planen allerede.

Men når Viserys og Alicent prater om det senere er hun veldig klar på at dette ikke kommer til å skje. Det er åpenbart for henne hva Rhaenyra prøver å gjøre.

En slange blir involvert i spillet

Larys Strong er en snik
Larys Strong er en snik (HBO Max)

Cersei Lannister sa i Game of thrones: «When you play the game of thrones, you win or you die. There is no middle ground.» Og i denne episoden blir det bevist igjen.

Alicent møter Lord Larys Strong til middag, hvor de diskuterer faren hans’ framtid som kongens hånd. Tidligere ønsket Lionel å si opp tittelen sin for å beskytte huset sitt, men kongen aksepterte ikke fordi han ikke kunne begrunne hvorfor.

Alicent påpeker at faren sin Otto hadde fortalt kongen sannheten om han fortsatt var hånden. Tydeligvis trodde Larys dette var et hint?

For senere besøker han fangehullene i all hemmelighet og tilbyr tre dødsdømte nåde om de følger planen hans. Uten at vi vet hva planen er. Plutselig kutter han av tungen til en av de. Hva pønsker denne slangen på nå?

To familier i brann

Alicent og Larys
Alicent er forferdet over Larys’ handlinger (HBO Max)

Å nei, enda en fødescene? Barnet vil ikke komme ut og Daemon får samme valg som broren sin i første episode. Man innser fort at denne fødselen kan ende dårlig like dårlig.

Laena skjønner at hun kommer til å dø uansett hvilket valg som blir tatt. Hun går ut til dragen sin og setter seg selv i flammer etter å ha skreket «dracarys» flere ganger. Daemon ser det hele med en følelsesløs reaksjon. Som om han tenker «Søren, må jeg finne en ny kone?».

Forresten, kan vi få lov til å bli kjent med disse karakterene før de blir drept? Aemma, Krabbemateren, Joffrey og nå Laena? De fortjente mer skjermtid! Blir vanskelig å sympatisere ellers.

Åja det stopper ikke der, nei. Når Harwin blir sendt tilbake til Harrenhal med faren sin, går det ikke et minutt før begge står i flammer. Hele Harrenhal blir brent opp, og det er fangene vi så tidligere som står bak det. Både Harwin og Lionel dør.

Og hvem sendte dem? Jo, lillebror Larys Strong som forteller den dronningen at han gjorde det etter hennes indirekte forespørsel. Alicent er helt forferdet og vil ikke ha noe med dette å gjøre.

Det er usikkert hva Larys’ sine motivasjoner er (sin egen far og bror i tillegg?). Igjen, de kunne gjerne gitt oss litt mer innblikk i hvorfor karakterene tar disse valgene.

Nå er tittelen som kongens hånd åpen, så det kom jo noe positivt ut av dette for Alicent. I tillegg har Rhaenyra bestemt seg for å flytte til Dragonstone med familien og Laenor får lov til å ta med sin spesielle venn. Og hvor går veien for Daemon mon tro?

Se traileren til episode 7:

Se også: House of the Dragon episode 5 recap

Nyeste saker fra 730.no

Les mer