FREDAGSFJAS: Tønes

23. aug 2013 kl. 00:00

iTØNES (ANDRÉ LØYING)

Folk- og visesangeren Frank «Tønes» Tønnesen er kanskje ikke artisten med tyngst rotasjon i Spotify-appen til våre yngre lesere, men de som vet, vet. Sokndal-artisten har holdt det gående siden debutalbumet Rett te håves i 1996, og har siden sluppet hele syv album og fire EP’er. I 2012 slapp han kritikerroste Sån av Salve, som vant ham Spellemann for årets tekstforfatter, samme året som Chirag og Magdi i Karpe Diem også var nominert til samme prisen (Karpe uttalte selv at Tønes vant fortjent).

 
41-åringen gjorde sabla flott figur under Øya i sommer, her backstage med Stine fra 730.no alias Melboost:

Det var på høy tid at vi Fredagsfjaset med flinke Frank.
 
 

Hva er helgens vorspiel-anthems?

– Det er lenge siden jeg har vært på vors, men det må vel bli någe fra Harvest-plata til Neil Young.

Favorittantrekk?

– Får jeg ei ny bukse går jeg som regel med den hele tiden, og da gidder jeg ikke skifte før jeg fester. Om jeg må velge blir det ei brun bukse med striper.
Tar nok også på meg ei skjorte. Helst med farger og kanskje et motiv.

Hva spiser du helst og hvor?

– Spiser helst hjemme. Far er fisker så da blir det ofte kongereker som jeg setter i stekeovnen.
Spise jeg ute blir det som regel Sting (i Stavanger) av gammel vane. Der liker jeg sterk mat, men ender ofte opp med en hamburger.

Hva drikker du helst og hvor?

– Øl! Drakk en veldig god øl i Skottland, men den husker jeg ikke navnet på. Leter fortsatt etter det ølet. (Om noen vet om et mørkt godt øl fra Skottland, send det til Tønes, kanskje er det ølet han leter etter – red. anm.)
Jeg reiser ikke lenger til Stavanger for å drikke øl, så når jeg har fri blir det helst hjemme. Det er greit å drikke hjemme. Drikker også en øl etter konserter om stemningen er der. Av og til er stemningen riktig og av og til er den feil. Om den er feil er det ikke vits å drikke. Mange burde forresten ikke drikke alkohol!

Hvem vil du helst møte på byen?

– Folk som har samme interesser som meg. For eksempel fisking. Da kan samtalen gå hele kvelden.
Det skumle er at du kun snakker med fiskepersonen hele kvelden, men det er jo egentlig greit å kun forholde seg til én person. Om jeg for eksempel møter for mange gamle venner, rekker jeg aldri å snakke med alle. Da føler jeg at jeg ikke strekker til.

Hvem vil du helst ikke møte på byen?

– Folk som drikker sinnsykt mye og forteller meg de samme tingene som de fortalte sist gang de var fulle. Det er slitsomt, selv om jeg ofte greier å se humoren i det.
Liker heller ikke å møte folk som snakker høyt.

Nachspiel-anthems?

– Det hender at alt kollapser og jeg drar på nach. Da liker jeg hardrock, og har også en sang av Bonny Prince Billy som jeg liker å sette på. Blir også fort noe Neil Young der også.

Danser du på nach?

– Nei, aldri!

Hvem vil du helst våkne opp med?

– Hun som jeg bor med.

♥! Søndagstitting på tv når du er klein?

Hellstrøm rydder opp. Han er en god mann som rusker litt opp i folk.

Til sist: Et godt mantra for en fullverdig helg?

– Nei, men folk kan høre på plata mi, kanskje finner de noe der.

Se også: Forrige ukes #FREDAGSFJAS: Dreamon