Hopp til hovedinnhold
ENNÅ ANGIVELIG IKKE SPONSET AV CASIO (LARS BRONSETH)

Fra Scatman John til Scooter

Bergen-baserte Casiokids er ikke så mye i Bergen. I fjor gjorde de i alle fall over 170 konserter i 18 land, noe få norske artister kan matche. Eller, stryk det. Ingen andre artister med norske tekster er i nærheten.

Vi kroket opp (kjipt uttrykk?) med den albumaktuelle, alternative popgruppens grunnleggere Ketil Kinden Endresen og Fredrik Vogsborg i Oslo, rett før de reiste til England for å varme opp for Grammy-nominerte, glovarme Hot Chip.

Hvordan skjedde det mon tro?

Fredrik: – Vi ble introdusert til dem via vår britiske label Moshi Moshi, hvor Hot Chip var signert før. De liker det vi driver med, og vi liker dem, så da de spurte om vi ville være support ble vi smigret.

Ketil: – Turneen blir den største vi har gjort når det kommer til innendørskonserter, med lokaler som tar mellom 2000 til 5000 mennesker. London-konserten blir størst, der skal vi spille på Brixton Academy. Har du vært der?

Ja, vi var der før jul og så Rihanna og Jay-Z. (Se bilder her.)

K: – Hvordan er stedet?

Stilig, som en slags svær versjon av Parkteateret i Oslo, med galleri.

K: – Kult. Det blir bra. Jeg tror mange av dem som liker Hot Chip kan like oss, så nå får vi mulighet til å spille for 30.000 potensielle nye fans i løpet av to uker.

Det er funny at folk utenfor Skandinavia liker musikk med norsk vokal. Hvorfor funker det?

K: – Tja, det er en risikabel business å gi ut pop på norsk i England og utlandet, men folk setter pris på noe som er eget, noe som er ekte for oss. Jeg tror det kommer frem til publikum, men uten at vi egentlig tenker på det. Vi tar mange kreative sjanser.

Dere er fortsatt en undergrunnsgruppe. Er kunstnersjelen deres redd for å bli for store? For populære?

F: – Haha! Ja!

K: – Nei… Jeg tror ikke vi har forandret oss på noen som helst måte i løpet av årene, og i begynnelsen laget vi først og fremst musikk for oss selv og for å ta det med på fest. Essensen skal som sagt være at musikken er noe eget, noe som bare er vårt.

Hvis en kommersiell popstjerne vil jobbe med Casiokids, sier dere da ja?

K: – Mika ville at vi

skulle gjøre en remix for ham, men vi sa nei fordi vi ikke hadde tid.

Hvis Britney Spears spør om en remix…?

F: – Hvis Britney spør så gjør vi selvfølgelig det!

K: – Det kommer an på musikken, ikke artisten, og det er viktig for oss å ikke bare lage en remix, men vår egen versjon, slik vi gjorde med «Det snurrar i min skalle» for Familjen. Det er ikke en remix, det er en remake.

Deres nye utgivelse Topp stemning på lokal bar har en egen remix/remake-del med endel gjestebidrag?

K: – Albumet er en «best of» med singlene vi gav ut digitalt i fjor, og artistene som har gjort sine versjoner av våre låter er band vi anbefaler. For eksempel Velferd, som er Geir fra The New Wine, som spiller på by:Larm, har laget min favorittremix av vår «Verdens største land».Vi håper folk sjekker ut artistene som bidrar.
Har dere hørt noe fra Casio angående navnet Casiokids?

F: – En eller annen gang tar de vel kontakt, enten for å saksøke oss, eller for å fortelle at de er fans. Vi traff en dame i London som jobbet for Casio, og hun sa de liker oss.

Hvor lenge har dere hatt navnet?

K: – Jeg fant på det i 1998-99 da jeg laget den første låten på data. Det var med programmet Cubase, men det var en demoversjon, så hvis jeg lagret så kunne jeg ikke forandre på det etterpå. Dette var med å forme musikken. Hver sang ble gjort ferdig på én kveld.

F: – På den tiden var det mer som en syssel man lekte seg med. Teite edits og låter om det vi drev med til hverdags.

K: – Vi spilte ikke live før i 2004, og da hadde vi 50-60 Casiokids-låter som jeg hadde på MiniDisc. Samme året gjorde vi vår første konsert i utlandet, i Frankrike. Vi reiste ned 12 mann, og jeg vet ikke hvordan det gikk økonomisk, men det var gøy.

Hva slags musikk hørte dere på i 1998? Dere var jo kids.

K: – Ja, vi var vel 16. Mange av mine favorittartister da er mine favoritter i dag. Beck, Bella and Sebastian, Blur, The Beatles… hovedsakelig artister på B, haha. Men også Radiohead, deLillos…

F: – Jeg hadde samme smak. Vi har en litt annen tilnærming til det å lage elektronisk musikk. En bandtilnærming.

K: – Vi har ingen bakgrunn fra house og trance. Det nærmeste du kommer er kanskje Scatman John? Haha. I begynnelsen var det mye harselering fra vår side med hensyn til trance- og technoting. Det er der vi har funnet mange av våre beste ideer; I landskapet hvor det blir litt for drøyt. Vi pusher ofte grensene for å ha det morsomt. Vi lager nesten Scooter. Bare nesten.

Albumet Topp stemning på lokal bar får du fra og med mandag, for eksempel her: Platekompaniet iTunes

Casiokids’ nye, nifse video til «En vill hest» er regissert av Kristoffer Borgli:


Bonus: Scatman John (R.I.P.):
Bonusbonus: Hamburgs platinaprins #1:


Les mer