Hopp til hovedinnhold
Megan Fox som femme fatale Jennifer Check (20th Century Fox)

Jennifer’s Body fra 2009 har gått fra kalkun til kultfilm

Jennifer’s Body-spoileralarm… Men dgb. Filmen er gammel.

I 2009 fikk norske kinoer servert denne kalkunen – som i dag er en slags kultklassiker.

På denne tiden er Megan Fox (født i 86) i ferd med å bli et internasjonalt husholdsnavn. Transformers: Revenge of the Fallen er hennes andre runde som den smarte megababen Mikaela Banes, og blockbusteren topper alle kinolister. 22-åringen er en av Hollywoods største nye stjerner.

Men oppsvingen snur.

Megan sier ja til å spille i Jennifer’s Body, hvor hun er skolens største, ikke så sympatiske babe. Filmens plakater, bilder og smakesnutter viser foxy Megan, mens hun i en viral teaser kysser Amanda Seyfried, i rollen som den litt mer hverdagslige bestisen Anita alias Needy.

Som poengtert av Bloody Disgusting, blir markedsføringen hovedsakelig rettet mot gutter. De skal fristes av tittelen og fokusen på sexy Megan.

Jennifer’s Body kan se ut som en brunstig high-school-komedie.

Men det er en film med bekmørk humor og horror. Det hele sett fra jentenes perspektiv, laget av feministene Karyn Kusam (Girlfight) og Diablo Cody (Juno).

Suksess blir det ei. Filmen må nøye seg med en skuffende femteplass på kinolisten i Nord-Amerika.


Se også: Megan Fox’ gutteslakt slaktes


De fleste kritikere mener at kombinasjonen skrekk og komedie ikke fungerer og at historien er krøkkete fortalt. Kun 44 prosent av anmelderne er positive, for det meste grunnet skuespillet. 34 prosent av publikum liker filmen.

Amanda Seyfried alias Anita Lesnicki alias Needy liker Jennifer kanskje litt for mye (20th Century Fox)

Samtidig med lanseringen av Jennifer’s Body, krangler Michael Bay og Megan Fox etter at Transformers-regissøren sparket henne. Teamet til den mektige Hollywood-mogulen hyller ham med åpne brev i media, mens den unge skuespilleren blir latterliggjort. Dette hjelper neppe for hennes nye film.

Det stemmer at regien til tider burde være strammere og kunne fått bedre flyt ved å klippes noen minutter kortere. Men stadig flere er enig i at filmen fikk for hard medfart da den kom ut.

Jennifer’s Body fungerer stort sett bedre i dag enn 2009.

Litt fordi mye føles nostalgisk. For eksempel MySpace-referansen til Jennifer når hun skryter av det fiktive indiebandet Low Shoulder som er på vei til byen. (Filmen referer også til nettsteder som gjelder ennå. «Det er helt sant, det står på Wikipedia», får vi klokt forklart.) Folk som slår sammen sine flip-phones er mer morsomt nå.

Manusforfatter Diablo Cody, som har kost seg glugg med den snappy dialogen, lar Jennifer åpne filmen med sin selvskrytende, popkulturrefererende fortellerstemme.

«Hver dag får jeg brev. Jeg tror jeg får mer brev enn julenissen, Zac Efron og Dr. Phil til sammen… I’m kinda the shit.»

Den røde tråden er to barndomsvenners anstrengende forhold. Jennifer er smellvakker, populær og selvopptatt. Mens den – egentlig – mer selvsikre Needy er vant til å være i Jennifers skygge. Hadde filmen funnet sted i dag ville Jenn trolig vært en Instagram-influencer.

Grøsseren er ikke spesielt skummel, men et par scener er hella gross. (De sier «hella» i filmen, som for øvrig finnes i to versjoner; en «R rated» og en usensurert «unrated» variant.) Det er også creepy øyeblikk som er mer relevante – og føles enda mer creepy – nå.

Spesielt i kjølvannet av #MeToo.

I skrekkomediens lettbeinte popcorn-underholdningen ligger det moral som av mange ble ignorert for 10 år siden.

Low Shoulder, som ligner litt på The Killers (som sjukt nok hadde egen konsert i Telenor Arena), har planlagt å ofre en jomfru. De tror at Satan vil gi dem suksess i bytte mot Jennifers kropp.

Etter en fatal konsert hvor åtte mennesker omkommer, får vi en guffen scene hvor bandet lokker Jennifer inn i varebilen sin og kidnapper henne. Hun trygler og gråter mens guttene ler. Dessverre for overgriperne er ikke Jennifer jomfru, og den grusomme seansen gjør henne derfor til en blodtørstig demon som spiser kåte tenåringsgutter.

Trippel dose symbolikk? Jennifer tar et kaldt bad etter å ha spist en gutt i skogen mens dyrene samlet seg i ring og så på. OPPDATERT: Olivia Rodrigo – som var 5 år da filmen kom – bruker blant annet denne scenen som inspo i musikkvideoen til «good 4 u» (20th Century Fox)

Humoren står dog mer sentralt enn horror og metaforer.

Jennifer er så hot at hun kan være selektiv når hun beundrer Low Shoulder. Hvem i bandet er det Jennifer stalker? «Vokalisten. Jenter som henne dater ikke trommiser», forklarer Needy til kjæresten, som er lei av at Jennifer forsøker å få Needy for seg selv. «Det lukter thai-mat. Har dere knullet?», spør Jenn når hun kommer for å hente henne.

Kjæresten mistenker at Jenn vil ha henne som mer enn bare sin BFF. Som et måltid? Kanskje, men ikke bokstavelig talt. Jenn spiser bare brunstige karer, som hun fra før av har god erfaring med å takle.

I starten av filmen tar hun balletak på en ung Chris Pratt (alias Star-Lord fra Guardians of the Galaxy).

Jennifers myndiggjøring kom lenge før hun blir til et monster med gutteblod på tann. Problemet hennes blir vennskapet til Needy.

Kort tid etter blir bro-karakteren til Chris Pratt ufint parkert av Jennifer (20th Century Fox)

Se også opp for Adam Brody (Seth fra The O.C.) som vokalisten i Low Shoulder og J. K. Simmons (Whiplash, Oz) som læreren med jernklo som hånd.

(Og se opp for upolitisk korrekt humor, som når Jennifer kommenterer neglene til Needy. «Ew, fuck. Du trenger sårt en mani (kyr). Du bør finne en kinesisk person til å polere situasjonen din.»)

Jennifer’s Body får plusspoeng for musikken, med blant andre Paramore-dronning Hayley Williams som soloartist, Florence + the Machine, Akon & Snoop Dogg («I Wanna Love You» blir spilt i en sjuk sexscene), Hole med Courtney Love og fortsatt aktuelle Panic At The Disco.

Se traileren til Jennifer’s Body nedenfor og vurder en ny titt.


OPPDATERT: Olivia Rodrigo er inspirert av Jennifer’s Body i videoen til «good 4 u»

730.no anmelder: Norges første skrekkfilm i ny drakt

Nyeste saker fra 730.no

Les mer