Hopp til hovedinnhold

Fra jante-Norge til Angelina Jolie-film

Hun vil ikke røpe sin alder, og hun kaller seg Cecilia selv om hun heter Cecilie. Hvorfor? Oslo-jenta har siden 1996 vært skuespiller i New York. Et rotterace som sannsynligvis er mer pes enn du tror. (Alder snakker man ikke om, navnet hennes uttaler alle med a-endelse selv hvis det ender med e.)

I skrivende stund har Cecilie Huk Foss navnet sitt (Cecilia Foss) på rulleteksten til Angelina Jolies neste film Salt, og tidligere i år spilte hun i serien Gossip Girl. Blant annet. Dette kvalifiserer naturligvis til en telefonprat.

Hvorfor flyttet du fra Norge?

– Jeg hadde jobbet som programleder på ZTV, men det var skuespiller jeg alltid hadde lyst til å bli, og siden jeg søkte noe nytt, reiste jeg til New York. Jeg hadde ikke noen konkrete planer, og jeg var ikke inneforstått med hvor vanskelig det kom til å bli.

Går det an å gi noen hint om hvor hardt det er å slå gjennom som skuespiller i USA?

– Først og fremst går det veldig på hvem du kjenner. Du kan være den neste Meryl Streep, men hvis du ikke kjenner folk og har bra kontakter, så er det veldig vanskelig å få jobb, og det tar lang tid å bygge seg opp et solid nettverk. Det er kjempevanskelig, men man må bare ha troen på seg selv og ikke gi opp drømmen sin. Men du må virkelig ønske det og satse alt, ikke gjøre noe halvveis, og det nytter det ikke å komme til New York hvis du ikke er litt tøff.

Mange tror nok at jakten på drømmen om å bli skuespiller i USA starter med audition, men vanligvis er det ikke slik?

– Det går ikke å bare stille opp. For å i det hele tatt bli vurdert for auditions så må du vanligvis ha en agent, og det er det vanskelig å få. Selv en dårlig agent er vanskelig å få. Du får dessuten ikke en agent hvis du ikke er med i fagforeningen SAG (Screen Actors Guild), men for å kunne få medlemskap må du ha hatt minst én snakkerolle. Det betyr at dette er noe du sannsynligvis må ordne selv, som vanligvis er veldig vrient. Men man kan ha flaks selvfølgelig. Kanskje en agent legger merke til deg på skolen eller andre steder, eller blir interessert i å jobbe med deg basert på ditt headshot, bildene man sender ut hele tiden. Men det skjer veldig sjeldent.

Hvordan fikk du din agent?

– Via en venn som var med i en film med Tom Cruise. Jeg ble anbefalt til hans agent, som jeg hadde to møter med, og så tok hun tok meg inn etter at jeg hadde en audition for henne.

Hos IMDb har du seks roller. La oss gå gjennom dem. Din første rolle var i filmen Nothing Really Happens…

– Den rollen fikk jeg uten agent. Det er en independentfilm, og en venn av meg kjente hun som gjorde castingen, så jeg ble anbefalt og fikk gjøre audition. Det var bare en liten greie, men filmen vant endel festivalpriser.

Denne er vi litt nysgjerrig på; The Morning Show with Mike & Juliet, hvor du har rollen «as herself»?

– Mange talkshows er ikke ekte, Jerry Springer og lignende, er falske og bruker ofte skuespillere. På dette showet spilte jeg en i salen som skulle reise seg å stille spørsmål til et panel. Jeg ble på forhånd hentet hjemme i en svær Escalade og kjørt til Fox’ studio hvor de gjorde hår og sminke og gikk gjennom det jeg skulle si, og under reklamepausen tok jeg plassen til en publikummer i 10 minutter.

Funny… Du har vært med i en episode av serien Life on Mars, hvordan var det?

– Jeg jobbet først også som stand-in for en av de faste skuespillerne, så jeg jobbet med denne serien i mange måneder. Det er veldig synd at den ble kansellert, for det var en av mine favorittserier. En veldig morsom gjeng. Det var selvfølgelig spesielt kult å jobbe med Harvey Keitel og bli kjent med ham. Han er en helt utrolig fantastisk skuespiller, kanskje den kuleste personen ever.

Det er kult at han spiller poker med Jay-Z i hans forrige video. Noe annet som er kult er at du også har vært med i Gossip Girl. Hva slags rolle var det?

– Jeg spiller en jente som heter Shana som jobber i Missoni-butikken, hvor Blake (Lively) og Taylor (Momsen) (Serena og Jenny i serien) kommer for å handle. Jeg sier ikke så mye, men jeg har noen setninger mens jeg hjelper dem, og vi jobbet veldig tett på hverandre i kanskje 14 timer. Man jobber, jobber, jobber og gjør den samme tingen om og om igjen hundre ganger. Veldig fokusert, veldig proft, mye rutine.

Var Blake hyggelig?

– Ja, både Blake og Taylor er kjempehyggelige jenter.

Snart kan vi se deg i filmen Howl?

– Ja, den kommer ut til neste år, med James Franco (Harry Osborn i Spider-Man) i hovedrollen som dikteren Allen Ginsberg, og handler om hans dikt Howl og første gangen det ble lest opp i San Francisco. Jeg spiller en annen dikter. Det blir nok en ganske artsy film, så jeg vet ikke hvor mange kinoer som setter den opp, men det er flere andre bra skuespillere med, som Jon Hamm (Mad Men) og Mary Louise Parker (Weeds).

Så er det altså den store filmen Salt med Angelina Jolie og deg. Fortell.

Salt er skutt i New York, men mye av handlingen foregår i Russland. Jeg kan ikke snakke så mye om filmen, men Angelina Jolie spiller en agent som blir anklaget for å være en spion, og jeg har rollen som en slags russisk prest. Noen gifter seg ihvertfall, det kan jeg si…

Hvordan fikk du rollen?

– Regissøren Phillip Noyce fikk tilsendt et bilde av meg fra agenten min, og han plukket meg ut basert på hvordan jeg så ut. Han var på jakt etter en person som kunne se ut som en russisk dame fra 70-tallet. Jeg ble så oppringt og spurt om jeg kunne gå og prøve noen kostymer, og da var det kostymedama til Angelina Jolie som tok meg i mot. Kult, tenkte jeg, og så målte de meg og tok noen fargeprøver, og så kom jeg tilbake to dager senere og møtte Phillip og fikk manus. De var utrolig hyggelige mennesker, og det var en utrolig fin og lærerik opplevelse.

Får du en fast sum og prosenter av filmens inntekter?

– Ja, så alle må se den flere ganger på kino og kjøpe 10 DVD-er når den kommer ut. Som medlem i fagforeningen får du også betalt bare for å prøve kostymer, haha… Men man vet jo aldri om man kommer med. De har filmet i over fem måneder, så det er veldig mye som klippes bort. Man kan jo dra på premieren og plutselig legge merke til at man ikke er med. Så vi får se. Jeg får uansett provisjonen min.

Snakket du med Angelina?

– Jeg så henne jo på settet, men nei, jeg pratet ikke med henne.

Så hun nice ut?

– Hun så lykkelig og jordnær ut, og ja, hun er veldig pen!

Alt dette høres flott ut, men ennå lever du ikke bare av skuespill, du er også modell?

– Ja, jeg har gjort dette lenge, og jeg har et byrå som skaffer meg jobber. Jeg har også nå mange faste klienter slik at modellyrket nesten blir en fast inntekt. Kenneth Cole, Rebecca Taylor, Coach og Nine West er merker jeg jobber mye for.

Er det en amerikansk mann i bildet?

– Jada, jeg har en samboer. Vi traff hverandre faktisk i forbindelse med 9/11. Jeg var en frivillig hjelpearbeider og han var en politimann. Det var helt jævlig. Helt stille. Taushet. Det luktet helt vannvittig, over 3000 døde mennesker. Kjæresten min så ting som er helt ufattelige.

Du har tydeligvis blitt en ekte newyorker, men savner du aldri Norge?

– Jo, selvfølgelig. Masse! Norge har så mange flotte, flinke mennesker, men det er så trist med janteloven. «Du skal ikke tro at du er noe.» Jeg synes det er kjempebra at folk tror de er noe, uten at de er hovne og kjipe. At folk har stor tro på seg selv og vil frem i livet er dødskult, men i Norge blir det ofte sett på som negativt. «Hvem er det hun tror hun er?». Jeg tror ikke jeg er noe bedre enn andre, men jeg har god selvtillit og vil følge drømmen min. Jeg blir kjempeglad når noen jeg kjenner lykkes, og jeg håper de tenker det samme om meg.

«Salt» har premiere i USA i juli og i Norge i september.

Nyeste saker fra 730.no

Les mer