Hopp til hovedinnhold
d4vd
Pro gamer til pro artist 🔥730.no tar en prat med stjerneskuddet d4vd (Fernando Matamoros/Universal Music)

d4vd til 730.no: – Jeg gjorde haterne til folk som støtter meg

Bli bedre kjent med stjerneskuddet David Anthony Burke alias d4vd 💫

Har du hørt om d4vd? Dersom ikke navnet lyder kjent, har du nok uansett hørt en av sangene hans.

2022 ble nemlig et stort år for artisten som nærmest ramlet inn i musikkbransjen etter at to hjemmesnekrede låter gikk viralt på TikTok.

d4vd står nemlig bak sensasjonene «Romantic Homicide» og «Here With Me».

Ringer det noen bjeller? Det burde det.

Etter at låtene gikk viralt i fjor, er d4vd (født i 05) nå signert til samme plateselskap som Billie Eilish, og i mai slipper han sin debut-EP Petals to Thorns.

Som om ikke det var nok legger han også turné i Nord-Amerika og Europa etter EP-slippet, og i juni står han på scenen på Parkteateret i Oslo.

En slik lynrask suksess kommer naturligvis ikke uten talent. Men d4vd så aldri for seg en karriere innen musikken før han ramlet inn i det. Det hele startet nemlig som et forsøk på å gjøre en karriere av noe helt annet.

730.no tar en prat med d4vd om begynnelsen, gaming, TikTok, musikken og fremtidsplanene.

d4vd
(Instagram/d4vd)

Hei d4vd! For de som ikke vet, kan ikke du fortelle hvordan du endte opp med å lage musikk?

– Det startet med at jeg begynte å spille Fortnite i 2017 med en gang spillet kom ut. Jeg lagde YouTube-videoer av at jeg spilte, og ville prøve å gjøre det som profesjonell fordi jeg så Ninja og andre karer tjene millioner på det.

– Jeg begynte å poste videoer på YouTube, Twitter, Instagram og overalt. Da fikk jeg fikk litt oppmerksomhet, men sangene jeg brukte i videoene mine hadde opphavsrett. Det ble et problem fordi jeg fikk stadig mere visninger, men jeg kunne ikke tjene penger på det.

d4vd forteller til 730.no at han klaget til moren sin om dette, hvorpå hun spurte hvorfor ikke han bare lagde sin egen musikk.

– Da søkte jeg opp hvordan å lage musikk på iPhone. Jeg fant en app som lar deg lage musikk på mobilen, og jeg lagde min første sang dagen etter.

– Da jeg så at det hadde potensiale til å bli noe mer starter jeg med TikTok. I en periode holdt jeg på med å gjøre covers av andre folks sanger med sånn Alvin and the Chipmunks-stemme. Også brukte jeg bare den plattformen til å promotere min egen musikk, og her er vi.

Her er vi, indeed.

Men var du interessert i å lage musikk i det hele tatt før dette?

– Ikke i det hele tatt […] Det var også fordi det ikke var noe jeg tenkte jeg kunne klare. Jeg hadde ikke noen av verktøyene til det, og jeg kom ikke til å betale for et studio eller utstyr. Men da jeg ble nødt til å gjøre det på grunn av Fortnite-greiene mine, så kom det bare til rett tid.

Vil du også fortsette med gaming profesjonelt, eller er fokuset kun på musikk nå?

– Jeg vil fortsatt holde på med gaming videre. Det er helt ærlig en stor lidenskap for meg fortsatt. Jeg spiller fortsatt mye av tiden min, så ja.

Nå som du har dine egne sanger som har blitt så populære og folk elsker.

Er det et spill, tv-serie eller film du ville elsket å høre dine låter bli brukt som soundtrack?

– Ja, det er et nytt Skate-spill som kommer snart. Jeg har vært fan av de spillene siden Skate 2. Nå kommer snart Skate 4 og jeg ville elsket å være en del av det spillet.

– Når det gjelder filmer så er det mye bra som kommer. Jeg ville elsket å være en del av en A24-film, fordi jeg elsker Hereditary, Midsommar og greiene til Ari Aster. En av de litt rare sci-fi eller thriller-filmene.

Hva er favorittspillene dine?

– Akkurat nå er det Fortnite, så klart. Call of Duty. Jeg har spilt mye The Last of Us. Også begynner jeg å komme meg inn i Valorant og League of Legends.

d4vd

Men tilbake til musikken!

Vil du si at gaming inspirerer deg kreativt som artist på noen måte?

– Det var alt for meg i 2022. Jeg var nesten som en slags komponist for mine egne videoer. Jeg lagde ikke sangene før jeg så videoene mine som jeg hadde redigert. Da jeg så på mine egne gameplays fant jeg ut hvilket tempo osv. som matchet med bildene.

Tidligere har du snakket om at du lager et slags cinematisk univers med forskjellige karakterer osv. Kan du fortelle oss mer om det?

– Ja, jeg skal slippe noe veldig snart som er basert på hele estetikken og historien der. Nummeret 4 i navnet mitt er på en måte de fire karakterene som jeg bygger opp i dette musikkuniverset. Det er forskjellige versjoner av meg selv, og litt som et multiverse så bringer jeg dem sammen.

Den første karakteren vi har blitt kjent med er den d4vd kaller for «blindfold-karakteren», som vi får se i musikkvideoen til «Romantic Homicide».

Dette er ifølge d4vd hovedskurken, og representerer alle delene ved han selv som han ikke vil være. I tillegg jobber han med en gaming-karakter, en entertainer-karakter, og til slutt en karakter som representerer han selv som artist som bringer alt sammen.

Vi må jo snakke litt om TikTok også.

Hvordan følte du det da du først så hvor viralt låtene dine ble der?

– Det var sinnssykt. Jeg har aldri mottatt så mye kjærlighet for mine egne sanger. Jeg postet litt av «Romantic Homicide», gikk jeg og la meg og våknet til 700k visninger.

– Det var på en måte et bidrag til indie-sjangeren. Men så gikk jeg inn og så på kommentarene og folk spurte hvilken sjanger det var, hvordan jeg lagde sangen og hva slags musikk dette er. Da ble jeg litt sånn; wow, det er ikke bare med meg det skjer noe stort med, men hele sounden i seg selv.

– Jeg er veldig glad for at det på en måte skapte en gnist, spesielt på TikTok. Mye av greiene der går jo vekk etter en stund, men det sirkulerer fortsatt og gjør det bra. Så jeg er bare veldig takknemlig.

d4vd

Frykter du på noen måte dette konseptet om å bli en TikTok-artist?

– Nei, egentlig ikke. Jeg føler at musikken taler for seg selv. Den går liksom utover det å leve på TikTok.

– Jeg jobber med å bygge meg opp som en artist og ikke bare ut ifra en sang. Du kan miste deg litt i det føler jeg. Hvis sangen din går viralt også ser de ansiktet ditt og tenker: Å, «Romantic Homicide»-fyren. Men folk kommer opp til meg og sier; du er d4vd.

– Det betyr mest for meg. Jeg blir ikke plassert i en «Romantic Homicide» eller «Here With Me»-boks, men de ser musikken og de ser meg for den jeg er.

Du har tidligere sagt at du ikke vil lage en sang som høres lik ut.

Hvor henter du inspirasjon fra for å klare det?

– Jeg får inspirasjon overalt. Nå har jeg levd livet ganske lenge også, siden jeg nettopp fylte 18. Så jeg har levd litt også, ikke sant?

– Jeg føler også at det er en spesiell kvalitet som kommer med musikken min siden jeg har lagd den på mobilen. For det får deg til å føle at du også kunne lagd det. Du hører det råe og feilene og at det ikke er perfekt.

– Jeg snakker det. Jeg er ikke en gang en artist, på ekte. For jeg følte aldri at jeg kunne synge, jeg føler fortsatt ikke at jeg kan synge. Jeg lærer fortsatt å finne min stemme.

Vel, du kan jo åpenbart synge.

Ble du aldri fortalt at du hadde en fin sangstemme da du vokste opp?

– Nei, det er det som er greia. Jeg var med i et kirkekor da jeg var yngre. Det var bare fordi moren min tvang meg til å gjøre det […] Men der lærte jeg at alle sine stemmer er forskjellige. Jeg er stolt at jeg ikke synger like bra som noen andre. Det gjør det spesielt fordi jeg vil ikke føle meg som en klone.

Er det noen artister du inspireres av?

– Å, ja. Hailey Williams, Billie Eilish. Mye jazz også. Chad Baker, Sarah Vaughan. Ellie Goulding også. Jeg har hørt mye på henne i det siste. Hun er sykt god. Jeg hører også på mange indie-band.

Nå er d4vd signert til samme plateselskap som Billie Eilish (Instagram/billieeilish)

Er det noen du drømmer om å samarbeide med?

– Jeg har sagt dette fra starten; Clairo. Hun er min nummer 1. Jeg vil virkelig gjøre noe med henne, helt klart.

d4vd forteller til 730.no at han har vokst opp med hjemmeskole.

I starten var han ikke fan av ideen, men når han ser tilbake på det innser han at det også er en stor del av grunnen til at han er her han er i dag.

– Jeg føler at jeg fikk muligheten til å uttrykke meg selv mye bedre med hjemmeskole. Hvis jeg gikk på offentlig skole vet jeg ikke om jeg hadde nært meg musikken i det hele tatt. Jeg takker foreldrene mine for det nå, selv om jeg ikke gjorde det for tre år siden.

Føler du at det har gjort det lettere å ikke bry seg om hva andre måtte mene om deg også?

– Ja, for jeg var ikke så mye på sosiale medier som alle andre. Så jeg opplevde ikke at folk rundt meg fortalte meg hva som var kult og ikke kult. Da jeg begynte meg TikTok hadde jeg et annet perspektiv. Min første Alvin and the Chipmunk-cover fikk en million visninger, og alle kommentarene var hatkommentarer.

@d4vdd

Replying to @bustouttahere link is in the bio my love #FilmTeyvatIslands #fyp #trending #viral #blowthisup #original

♬ original sound – d4vd

– Folk ba meg om å aldri gjøre dette igjen, trekke den tilbake og å holde talentet mitt tilbake. Andre ville kanskje ikke fortsatt med det, men jeg lagde ti til etter den. Jeg gjorde haterne til folk som støttet meg, og som nå liker min originalmusikk.

Nå skal du jo på turné og om ikke så lenge kommer du til Norge.

Blir du nervøs før du går på scenen?

– Jeg blir ikke nervøs, men jeg vet ikke helt hva jeg skal kalle den følelsen. Men jeg gleder meg alltid til å se hvordan publikum reagerer.

– Publikum har alltid vært fantastisk, og jeg føler det norske publikummet kommer til å være kjempebra. Jeg vil bare gå ut på scenen og fremføre med publikum, jeg vil ikke fremføre for dem. En slags gruppe-opplevelse.

Vi gleder oss i alle fall veldig til du kommer til Norge!

– Tusen takk! Jeg gleder meg masse til å komme!

Se også: Astrid S vil ha med Justin Bieber på sin nye låt

Les mer

Nyeste saker fra 730.no