Hopp til hovedinnhold

Fra Flava 2 Da Bone til Radiohead

For fem år siden la Ingeborg Selnes piggskoene og kula på hylla for å studere musikk i Tigerstaden, etter å ha blitt nordlandsk kretsmester i kulestøt og sprint.

Med stor oppsving på årets by:Larm og P3 på sin musikk-CV, slipper Ingeborg sitt debutalbum i mars, med «As Easy As You Are» som første singel, og 730 fikk 25-åringen til å fortelle om låten, albumet, sine favoritter når det kommer til plater og musikkvideoer.

Jaggu hadde hun mye fint på sitt allsidige hjerte.

(Fun fact: Ingeborg korer på 8 låter på Joddskis kommende solodebut.)

Last ned og hør «As Easy As You Are»: Platekompaniet iTunes

– Singelen er produsert av vår kjære Bjarne i Harrys Gym Studios. Den er så videre mixa hos Waterfall og har tatt seg en svipptur til Cutting Room i Stocholm før den havnet her. «As Easy As You» handler om ulikheter mellom folk, om forvirring og om berg- og dalbaner. Hvordan et forhold kan skru seg på like fort som man skur det av, og at man likevel er én samtidig som om man er to. Låta har egentlig tre ulike historier, men jeg liker å la lytteren tolke litt selv og vil dermed bare røpe litt.

– Jeg er så heldig å ha noe så unikt som en trommis som lager låter, og det var han som kom med låtideen. Punkkompet hans ble finslipt litt i kantene og fikk en typisk Ingeborg-melodi på toppen og vips så var den der.
– Hvis man tar vekk vokalen og det litt Coldplay-inspirerte pianospillet kunne dette vært en hvilken som helst rockelåt, men det er motsetningene mellom det vakre og det litt voldsommet jeg liker.

– Teksten lot som vanlig vente litt på seg og refrenget ble liksom aldri helt riktig før det plutselig dukka opp en dag midt på Youngstorget (i Oslo). Vanligvis må jeg sette meg ned for å jobbe med låter, konsentrert og strukturert, men denne kom uanmeldt. Are og jeg har laget flere av låtene på den kommende plata sammen, og det morsomste er at det er få som hører hvilke som er hans og hvem som er mine ideer.

– Sammenlignet med de andre låtene på plata som ligger et sted mellom dansbar pianopop og synthballader, så er nok «As Easy As You» den mest «rocka» låta som blir med. Kanskje det til og med er det mest rocka Ingeborg Selnes noen gang kommer til å bli. Det har vært veldig gøy og godt for meg å slippe litt løs og bare tørre å skrive akkurat den musikken jeg føler best for.

Ingeborgs favorittplater:

Arcade Fire Funeral

– Kanadisk musikk ligger mitt hjerte nært. Feist, Basia Bulat, Broken Social Scene og ikke minst Arcade Fire som virker å renne over meg som et tog hver gang jeg setter det på. Majestetisk og pompøs musikk med spennende låtoppbygging.

Billie Holiday Lady Sings the Blues

– Hun er litt som en mor. Stemmen hennes utstråler en trygghet og en varme som kan få verdens problemer til å virke mindre.

Dolly Parton Jolene

– Dolly er for meg en litt ny oppdagelse, og jeg har begynt å høre på henne på en litt annen måte enn tidligere. Nå er ikke lenger barmen i veien, og jeg hører kun en utrolig god låtskriver som har laget sanger med stor og intelligent meloditeft.

Gustav Mahler Symphony No. 4

– Siden jeg har to foreldre som har stor sans og forståelse for klassisk musikk, så har jeg også hørt på en hel del, særlig Mahler. Jeg ville plutselig danse ballett da jeg var 12, og fant av Mahlers fjerde symfoni i mammas platesamling. Balletten ble ikke så bra, men denne plata kan jeg så godt at det blir storslagen pop i mine ører.

Bjørk Debut

– Hun er som en enorm påle en aldri kommer rundt. Jeg beundrer det store vesen i denne lille kroppen; Hun har en autoriet som gjør at en bare må sette seg ned å lytte. Bjørk lærte meg at det går an å skrive popmusikk og likevel gå sine helt egne veier.

Håkan Hellstrøm Ett kolikbarns bekännelser

– Med Håkan blir alt veldig inderlig. Sommeren tilbringes alltid med mye Håkan i parken. Leser man Håkans tekster blir man slått av de sterke skildringene og fantastiske historiene. På Håkan-konserter ender jeg som regel med å stå å danse, hoppe og gråte samtidig – han får fram så mye følelser at det nesten blir for mye. Dessuten var jeg et forferdelig kolikkbarn selv og holdt et usannsylig leven i mine seks første måneder.

Robyn Robyn

– Jeg vant «stjerner i sikte»- konkurransen i min venninnnes bursdag. Jeg var tolv, hadde blå boblejakke og var Robyn. Nå er jeg 25 og bare enda mer fan av den tøffeste dama fra Sverige!

The Microphones The Glow pt. 2

– Vokalisten i dette amerikanske bandet bodde en gang i ei hytte ved Bodø, og spilte i kantina på Bodin vgs. Vi var syv tilskuere. Tre gikk, og fire elska det. Jeg var en av sistnevnte. Denne plata har jeg hørt så mye på at jeg har slitt den ut, og har måttet kjøpe ny flere ganger. Den vekker mange bilder – både fæle og vakre.

Thom Yorke The Eraser

– Mitt første favorittband var Flava 2 da Bone, men så fikk jeg høre Radiohead på en sliten walkman på klassetur, og siden da har jeg drømt om å få se dette bandet live. Tom Yorke har dessuten laget et fantastisk soloalbum som er en uimotståelig vakker og samtidig dansbar plate. En kombinasjon som som regel går rett hjem hos meg.

Ladyhawk Ladyhawk

– Listen burde vært mye lenger, men jeg kan ikke la være å nevne Ladyhawk. Hennes debut kom ut i fjor og jeg går ikke lei. Dette er electropop jeg kan høre igjen og igjen, og hun er en stor inspirasjon for min neste plate.

Ingeborgs favorittvideoer:
Immortal – Blashyrkh (Mighty Ravendark)Se også: Han har 00-tallets beste norske låt

Nyeste saker fra 730.no

Les mer