Hopp til hovedinnhold
RENE, KRISTIAN OG SIMON ALIAS NEPHEW (ERIK FIVE GUNNERUD/ERIKFIVE.COM/730)

– Flaut å være dansk

– Serena Maneesh, donkeyboy, DiskJOKKE… I går så vi The Cumshots. Om de var bra? Vel, de hadde mye energi.

Vi sitter i Oslo, på gulvet til et av hotellrommene til Nephew, Danmarks største rockeband. I sengen foran oss sitter tre av medlemmene, René, Kristian og Simon, og forteller om norske artister de skal se og har sett på by:Larm, mens norsk-svenske Karin Park slapper av i en stol med et glass rødvin. (Mer om henne nedenfor.)

Når vi spør René om de norske cumshotsene kanskje ikke var hans tekopp, hviner Kristian og Simon høyt i fryd og sier noe grisete vi ikke skjønner. Når vi spør om den danske, by:Larm-aktige SPOT-festivalen i deres hjemby Århus, sier de at by:Larm er mye bedre, og at Norge er det beste landet. «Mye bedre enn Danmark.»

Vårt møte med Nephew starter altså med fjolleri, men gutta blir seriøse når de forteller om albumet de slapp i Norge denne uken. Det blir dog fortsatt prat om deres hjemland; Platen heter DanmarkDenmark.

Fortsetter nedenfor.

STRIKING A CLARION HOTEL ROYAL CHRISTIANIA POSE (ERIK FIVE GUNNERUD/ERIKFIVE.COM/730)

Simon: – For første gang har vi forsøkt å være litt politiske, og vi valgte navnet fordi vi ville prøve å se Danmark fra utsiden, samtidig som det er et slags dansk postkort til Norge, Sverige og Finland. Som dansker ser vi Danmark annerledes.

Kristian: – De siste årene har Danmark forandret seg. Vi var det høflige, tolerante landet som nå har blitt en pinlig bølle som slår ned på de som er svakere. Et eksempel er måten vi nå behandler folk fra utlandet. Danmark dømmer dem på forhånd.

René: – Det handler også om dobbeltmoral.

Simon: – På en linje på albumet sier vi at mange stemmer rødt, mens de betaler svart.

René: – Noen ganger er det flaut å være dansk, men vi er også stolte dansker selv om mye er fucked up.

Simon: – Ja, vi elsker jo Danmark, og vi er jo ikke like ille som Østerrike.

Nephew (alle): – Hahaha!

Kristian: – Først trykket vi Muhammed-tegningene, og så ble det mye bråk, og så trykket vi dem igjen. Det er fint med ytringsfrihet, men hvorfor gjøre noe man vet vil såre mange mennesker? Bare fordi man kan gjøre det?

Simon: – Vel, dette er en del av en lengre diskusjon vi har hatt i bandet hvor vi ikke ble enige, og det er mange sider av saken. Vi forsøker ikke å vifte med pekefingeren på albumet, bare snakke om ting vi reagerer på når det kommer til ulike aspekter ved Danmark.

Fortsetter nedenfor.


Kristian: – Det er lettere å fokusere på det negative enn det positive. For eksempel; Hvis man snakker med noen om musikk, blir det ofte mest prat om band man ikke liker, fremfor de man liker. Spesielt når man er ung.

Simon: – Spesielt når man er veldig indie.

Nephew: – Hahaha!

Dere er store stjerner. Albumene deres selger 100.000 eks i Danmark og dere solgte nylig 15.000 konsertbilletter i København….

René: – Og Simon er en tv-stjerne!

Han ligner dessuten litt på Robbie Williams.

René: – Han blir stoppet på gaten hele tiden fordi folk tror han er Robbie… seriøst, vi har gjort det bra, men for å være ærlig så har vi alle jobber utenom bandet. Bassisten vår er lege, jeg driver et managementbyrå. Vi er rockestjerner i helgene og så er det tilbake på kontoret på mandagen.

Fortsetter nedenfor.

AV 100 NORSKE ARTISTER VALGTE NEPHEW KARIN PARK (ERIK FIVE GUNNERUD/ERIKFIVE.COM/730)

Under by:Larm deler dere ikke bare scenen med Karin Park, dere fletter hverandres musikk inn i settet, for så å ta med henne på konserter i Danmark. Hvordan skjedde dette og hvorfor?

Kristian: – Alle ønsker oppmerksomhet når man spiller på festivaler i utlandet, og vi tenkte at det kunne være smart å inkludere en norsk artist når vi spiller i Norge, for så å ta med artisten til Danmark. Det er dessuten spennende for oss kreativt sett. Det er egentlig noe flere artister burde gjøre.

Simon: – Vi fikk 100 bidrag fra norske acts og likte Karin best. Selv om musikken er forskjellig, føler jeg at vi er i samme univers.

Karin: – Jeg kjente ikke til Nephew før musikkselskapet mitt fortalte meg om dem, men da jeg hørte musikken ble jeg imponert, så jeg sendte inn noen låter. Jeg er enig, selv om vi har helt annerledes stil, er vi på en måte i samme univers. Men jeg trodde ikke de skulle velge meg. Tidligere har jeg bare gjort to mindre showcaser i Danmark, så dette blir spennende.

Fortsetter nedenfor.

DANSK-NORSK-SVENSK OPPSVING (ERIK FIVE GUNNERUD/ERIKFIVE.COM/730)

Vet dere at Karin også er en filmstjerne?

René: – Er du?

Simon: – Jeg fikk vite det i sted. Hun spiller i Skjult.

Kristian: – Da skylder du oss ikke bare en CD, men også en DVD. Er den bra?

Karin: – Jeg er veldig skeptisk til norske filmer, men vet du hva? Ja, Skjult er faktisk ganske bra.

Nephew: – Hahaha!

Deres nye album: Hør, last ned og/eller del spilleren:

Se også: Det beste fra Danmark siden rugbrød?

Nyeste saker fra 730.no

Les mer