Hopp til hovedinnhold
TO GODE VENNER 

Filmanmeldelse: Leverer nye «Transformers»?

TO GODE VENNER (UIP/PARAMOUNT)

Siden den første Transformers-filmen kom ut i 2007 (det startet dog som leketøysfigurer i Japan i 1984) har det gått slag i slag; Revenge of the Fallen i 2009, Dark of the Moon i 2011, Age of Extinction i 2014 og The Last Knight i 2017.

I de tre første filmene var det Shia LeBeouf som briljerte i varierende grad i hovedrollen, i de to siste var det Mark Wahlberg. (Megan Fox, Rosie Huntington-Whiteley og Nicola Peltz var forøvrig også å se på skjermen, men i hovedsak bare som jomfruer i nød.)

Transformers
-franchisen har hatt enorm suksess som helhet, men både publikum og regissør Michael Bay begynte muligens å bli slitne av å se på/lage en ny film med omtrentlig samme handlingsforløp for femte gang med The Last Knight. Dermed passer det utmerket at noen andre nå tar over stafettpinnen.

Travis Knight er regissør for spin off- og forløper-filmen
Bumblebee, den aller første fra Transformers-universet som har kvinnelig hovedrolle. Jaggu på tide.

Anmeldelsen fortsetter etter trailerenHailee Steinfeld spiller 17 år gamle Charlie Watson som har en forkjærlighet for biler. I tillegg til at hun sliter med å takle farens plutselige dødsfall, går hun gjennom helt vanlig tenåringsproblematikk; for eksempel orker hun ikke å forholde seg til verken sin ganske gladkristne stefar eller sin irriterende lillebror. Løsningen blir å isolere seg på rommet eller i garasjen med discman og hodetelefoner. Ja, discman – filmen er lagt til slutten av 80-tallet.

Noen år tidligere har Autobot B-127, som senere blir døpt Bumblebee av Charlie, krasjlandet på jorden etter at det bryter ut borgerkrig mellom Autobots og Decepticons (som vi kjenner fra de andre Transformers-filmene) på planeten Cybertron. Han havner tilfeldigvis midt i en militærøvelse – oddsene for dét er vel astronomiske, men la gå, film er film – og må flykte fra blant annet oberst Jack Burnes (John Cena) som antar at han er fiendtlig.

Konflikten ender med at Bumblebee blir såpass hardt skadet at han ikke har noe annet valg enn å gå i skjul. Han tar formen til en gammel Volkswagen Beetle, og takker midlertidig for seg.

Bumblebee og Charlies veier møtes da sistnevnte får den slitne bilen i bursdagsgave.

Etter hvert klarer Bumblebee, som ikke kan kommunisere normalt på grunn av skadene sine, å formidle at hans oppgave var å sette opp en base hvor Autobotene kunne samles i hemmelighet for å regruppere. Tiden for dét er dog forbi da Decepticons allerede har ankommet jorden. Hei, hvor det går.


CHARLIES FØRSTE MØTE MED REDUSERT BUMBLEBEE (UIP/PARAMOUNT)

Derfra er det mye action og en del klisjé (blant annet er WWE-veteran John Cenas karakter erketypisk og platt), men i en kontrollert nok grad at man ikke får behov for å gå fra kinosalen. Man har hele veien lyst til å se den finurlige duoen redde verden sammen; Teen Wolf-skuespiller Dylan O’Brien har stemmen til Bumblebee, og har gjort autoboten søtere og mer empati-fremkallende enn noensinne, mens Hailee Steinfeld gjør en hella rå jobb som Charlie.

Det blir desto mer imponerende når man tenker over at stjernen spilte mot… Vel, ingenting, i mesteparten av filmen. Bumblebee er nemlig 100 % dataanimert og laget i etterarbeidet. (Hailee ble nominert til Oscar for rollen sin i westernfilmen True Grit som 13-åring, så vi visste at hun var talentfull, men det er ganske heftig lell.)

I tillegg til at Bumblebee har en kvinne i front, er det flere andre ting som skiller den ferske Transformers-filmen fra sine forgjengere. Den er mer karakterdrevet enn vi enn vant til og det er mye fokus på de mellommenneskelige relasjonene, og – nettopp fordi det er en forløper – er rammene langt friere. Dét benytter regissør Travis Knight seg godt av, og uttrykket i filmen er såpass unikt at den egentlig står like sterkt alene som en del av et større univers.

Gøy fakta sånn helt på tampen: Hailee, som blant annet står bak brunstige «Love Myself», bidro også til filmens soundtrack med låten «Back To Life».

Terningkast: Sterk 4.

Se også: Serieanmeldelse: Netflix byr på kjent stalker

Nyeste saker fra 730.no

Les mer