Hopp til hovedinnhold
Blir det ny Oscar-nominasjon for Lupita Nyong'o (United International Pictures/Universal Pictures)

Filmanmeldelse: Get Out-skaperen har gjort det igjen

Lever Us opp til våre skyhøye forventninger?

Etter Oscar-suksessen Get Out har regissør Jordan Peele endelig kommet med enda en film i sitt egenskapte, syke univers.

Us har kinopremiere i dag – les 730s anmeldelse nedenfor.

I åpningsscenen til Us blir vi møtt av unge Adelaide (spilt av Madison Curry), som tilbringer kvelden på tivoli sammen med sine foreldre. Adelaide bestemmer seg for å utforske litt på egenhånd, og i løpet av et øyeblikk har hun forsvunnet. Jenta ender opp inne i et speilhus hvor hun gjør en skummel oppdagelse. Hendelsen er så forstyrrende at kameraet kun fokuserer på hennes reaksjon og ingenting annet.

I starten av filmen er stemningen mørk og alvorlig.  Det er ikke før plottet beveger seg fremover at filmen blir mer komplisert med opprørsk stemning, dristige replikker og morsomme kommentarer. Filmen blir uforutsigbar på en veldig sær måte, da man aldri vet om det er tid for å le eller å snu seg vekk.

Anmeldelsen fortsetter nedenfor traileren

Vi blir så sendt over 30 år fremover i tid, men følger fremdeles Adelaide, denne gangen som en gift, voksen tobarnsmor.

Adelaide og familien er på vei til sitt strandhus i Santa Cruz, samme by som hun tidligere opplevde skremmende ting i som liten. Etter en liten krangel om hvorvidt de skulle dra ned til strandpromenaden (med det samme tivoliet som tidligere) eller ikke, ender de opp med å dra på én betingelse: at de er hjemme før mørket senker seg.

Etter en fin dag på stranda, der vi også fikk møte det velstående venneparet til familien, drar de hjemover til feriehuset sitt. Det er nå Adelaide begynner å kjenne på at noe forferdelig kommer til å skje.

Ikke lenge etter står det en familie på fire, identiske til Adelaides familie, i oppkjørselen deres. Dette viser seg å være begynnelsen på et mareritt uten like.

– Det er en familie i oppkjørselen (UIP/Universal Pictures)

Den voksne versjonen av Adelaide spilles av Lupita Nyong’o (Black Panther, 12 Years a Slave, Jungelboken) som tidligere har vunnet Oscar for sin prestasjon i filmen 12 Years a Slave.

Adelaides ektemann spilles av Winston Duke (Black Panther, Avengers: Infinity War, Person of Interest) som også spilte mot Nyong’o i Black Panther. Deres to barn spilles av Shahadi Wright (spiller unge Nala i den nye versjonen av Løvenes Konge) og Evan Alex (Kidding, Mani).

Vi får også et gledelig gjensyn med Elisabeth Moss (The Handmaid´s Tale, The One I Love og Girl, Interrupted) og Tim Heidecker (The Comedy) som spiller det velstående venneparet.

Elisabeth Moss slite (UIP/Universal Pictures)

Us er, i likhet med sin forgjenger, original og ekstraordinær på sitt felt.

Jordan Peele viser igjen hvor umåtelig bra han gjør det på regi. I Us finner vi flotte bilder og et enda kulere soundtrack som kompletterer stemningen gjennom hele filmen. Heldigvis for oss (og alle andre fans) har Peele hintet til at dette ikke er hans siste film innenfor sitt skapte univers.

Om du er på utkikk etter en grøsser som gjør at du konstant skvetter slik at popcornet ramler ut av fanget er nok ikke denne for deg. Om du derimot er ute etter en film der du må bruke hodet og som gir deg frysninger langs ryggmargen – da har du funnet riktig film.

Se også: Traileren til Stranger Things har ALT!

Nyeste saker fra 730.no

Les mer