Hopp til hovedinnhold

Filmanmeldelse: Er Oscar-favoritten Green Book verdt en kinotur?

OSCAR-NOMINERT DUO (UNIVERSAL PICTURES)

Da er vi omsider ferdig med den verste måneden av alle, og kan endelig se frem mot våren. Vel, vi har fortsatt noen mørke måneder igjen av vinteren, men februar starter i hvert fall bra med premiere på Green Book.
Dramakomedien handler om den italienske dørvakten Frank «Tony Lip» Vallelonga (Viggo Mortensen), fra Bronx som trenger en jobb. Det kan den brilliante pianisten Dr. Don Shirley (Mahershala Ali) tilby ham. Don trenger nemlig en sjåfør og en slags livvakt til sin åtte uker lange turné i «The Deep South». Dette er 60-tallet, Don er svart, og segregering og rasisme er fortsatt er et stort problem, spesielt i sørstatene. 
Tittelen Green Book har fått sitt navn etter The Negro Motorist Green Book som er en guidebok for å hjelpe svarte amerikanere med å finne steder de får lov til å bo og spise på sin reise. Dette er ofte enkle motell og spisesteder, noe Dr. Shirley ikke er vant til i New York.
Det utvikler seg et fint og unikt vennskap mellom den enkle sjåføren og den snobbete pianisten. Dette fører til en rekke klisjéer, men det ødelegger ikke filmen på noen som helst måte. Samspillet mellom de to karakterene er morsomt og vakkert.
Saken fortsetter nedenfor traileren 

 

 

Det er helt på sin plass at skuespillerne nylig ble nominert til hver sin Oscar-statuett. Den danske Ringenes Herre-helten Viggo Mortensen for «Beste mannlige skuespiller i en hovedrolle», og Mahershala Ali (også aktuell med Golden Globe for rollen i Green Book.

Filmskaperen Peter Farrelly står (overraskende nok) bak lettbeinte filmer som Alle elsker Mary og begge Dum og dummere-filmene. Farrelly har tatt med seg noe av denne enkle humoren til Green Book, men i en mye mer seriøs ånd.
Green Book tar opp den viktige problemstillingen med forventninger til oppførsel knyttet til hudfarge. Shirley er ufattelig talentfull og intelligent, men han blir fortsatt bare sett på som en svart mann. Samtidig som han ikke er «svart nok». 

Dette er dessverre fortsatt en relevant problemstilling i 2019.

Green Book har norgespremiere i dag. 

Se også: Den neste filmen til Get Out-skaperen ser drøy ut 

Les mer