Hopp til hovedinnhold
Ghostface-Scream-2022-1
Klar for gjensyn? (Paramount Pictures)

Byr på sylskarp skrekksatire: Scream har aldri vært skumlere

730.no anmelder Scream anno 2022!

«What’s your favourite scary movie?»

Det var med disse fem ordene at skrekkregissør Wes Craven skulle gjenopplive hele slashersjangeren på midten av 90-tallet.

Sjangeren var på det punktet temmelig oppbrukt og utvannet. Kinopublikum på tvers av kloden begynte å bli lei tropetunge klisjéer og billige oppfølgerfilmer med en morder som tilsynelatende aldri døde. Uansett hvor mange skudd som ble fyrt direkte inn i hodeskallen / hockeymasken / gummifjeset deres. 

Sammen med manusforfatter Kevin Williamson gikk derfor Wes Craven inn for å lage en skrekkfilm som vendte om på og nærmest parodierte filmklisjéene som for lengst hadde gjort ham til en legende innen sjangeren. 

Resultatet ble Scream; en blodig meta-thriller om 17-åringen Sidney Prescott som blir forfulgt av fortiden og den voldelige morderen «Ghostface». Filmens kombinasjon av selvbevissthet og uforutsigbare grusomheter traff blink og pustet nytt liv inn i slashersjangeren. 

26 år etter originalen og 11 år etter forrige oppfølger venter nå et nytt tilskudd i SCREAM-franchisen. Denne femte gangen regissert av Ready or Not-duoen Matt Bettinelli-Olphin og Tyler Gillett, da Wes Craven gikk bort i 2015. 

Spørsmålet blir da: Er gjenforeningen mellom Sidney og den Munch-inspirerte Halloween-masken som forfølger henne verdt tiden din? 

(Paramount Pictures)

Det korte svaret: Visst faen. 

Blodbad og plot twister.

Dette tiårets Scream-tilskudd finner sted 25 år etter originalfilmens handlingsforløp. 

For å ikke røpe annet om handlingen enn det som vises i trailerne, holder vi oss til følgende setninger: 

I den ellers sjarmerende småbyen Woodsboro oppstår det nok et blodbad som tilsynelatende henger sammen med de originale drapene som startet det hele. 

Men denne gangen er det en ny generasjon med tenåringsofre som står for tur. 

Morderen befinner seg som vanlig midt iblant dem, et scenario som legger til rette for noe av det beste ved hele Scream-franchisen: Å gjette seg frem til hvem som skjuler seg bak den ikoniske masken. 

Hvem var tilstede da mordet skjedde, og, kanskje viktigere, hvem sniker seg alltid unna? Hvem har et solid alibi, hvem har motiv og hvem er opplagt bare en ussel rød sild

Manusforfatterne bak den den nye filmen har lagt mye arbeid i å skape en virkelig interessant whodunit. Filmen skjerper sansene dine og tvinger deg til å hente frem din indre Scooby Doo. Eventuelt en indre voksendetektiv, om du foretrekker det. 

I kombinasjon med en heftig dose plot twists som treffer oss når vi minst venter det, selv om vi egentlig ALLTID venter det, utgjør denne mordgåten den mest spennende Scream-handlingen vi har sett siden originalen. 

Undertegnede satt limt fast til skjermen med rumpa plassert godt utpå setekanten i de to timene filmen var på skjermen, og det minner om svært sjeldent vare.

Ferskt blod vs elskede originaler.

Blant årets mistenkte er selvsagt Woodsboro-veteranene:

Neve Campbell (House of Cards) vender tilbake som den ultimate Final Girl Sidney Prescott, Courteney Cox (Friends) stiller som tabloidjournalisten Gale Weathers og David Arquette (Pushing Daisies) vender tilbake som den elskverdige, men litt klumsete (<3) Dewey Riley. 

Etter å ha overlevd litt for mange knivstikkinger i hjembyen, har Sidney nå lagt de horrible hendelsene i Woodsboro bak seg til fordel for et rolig liv langt borte. 

Heldigvis (?) for oss stiger dødstallene, og Sidney lokkes likevel tilbake til gamle trakter for å stanse hennes gamle, identitetsløse fiende. 

Det er absolutt ingen tvil om at Campbell, Cox og Arquette er filmens store trekkplaster. 

Fans av serien vil det sannsynligvis finne stor glede i å se de tre sammen på skjermen igjen, nesten tre hele tiår etter at de var skrekkbransjens desidert heiteste trekløver. 

Nye Scream-stjerner imponerer.

Likevel er det rollelistens nyeste tilskudd som leverer sterkest i Scream, noe filmen virkelig tjener godt på. 

Den såkalte «requel»-en (en slags blanding av reboot, remake og sequel) er nemlig ikke bare en etterlengtet oppfølger for fansen, men også et forsøk på å introdusere serien for en ny generasjon av horrorfanatikere. 

Og da kreves det en ny gjeng med helter og/eller ofre for oss å heie på. 

Bettinelli-Olphin og Gillett gjør en glimrende jobb med å balansere historien slik at vi får nok tid med Scream-originalene, samtidig som vi blir nok investerte i de ferske ansiktene til at det virkelig svir når Ghostface svinger løs med kniven og velger sitt neste offer. 

De nye castmedlemmene er utrolig balanserte og leverer på hver sin måte, men spesielt You-stjernen Jenna Ortega ogMelissa Barrera (Vida) er en fryd å se som søskenparet Sam og Tara Carpenter, som befinner seg midt i Ghostfaces nye mordtokt. 

Dylan Minnette (13 Reasons Why) og Mikey Madison (Better Things) blir fort fanfavoritter, og Jasmin Savoy Brown (Yellowjackets) stjeler hver bidige scene hun er med i. 

Å introdusere en gjeng med nye rollefigurer som er såpass solide og interessante at de klarer å skinne på lik linje med karakterer som fans har vært knyttet til i 26 år – uten hjelp fra originalfilmens skaper eller regissør – er en nærmest umulig oppgave. 

Likevel er det akkurat det Scream presterer å gjøre. 

Jasmin Savoy Brown i Scream (Paramount Pictures)

Ghostface er blodigere og skumlere enn noensinne.

Scream-serien har alltid vært sterkt preget av komedie (hvor gøy er det ikke å se en knivglad psykopat bli meid ned med røret til en eggehvit hustelefon anno 1990?), og av den grunn nok ikke filmene vært blant de skumleste skrekktitlene. 

Nye Scream beholder definitivt humorelementene og tar, som sine forgjengere, ikke seg selv for høytidelig. Samtidig skrur den skrekkelementene helt opp til 11. 

Allerede fra åpningsscenen blir det tydelig at det er noe annerledes ved den spøkelsesaktige morderen denne gangen. Ghostface har inntatt 2020-årene, hen er nå røffere og langt skumlere enn sine tidligere inkarnasjoner. 

Knivdrapene er grovere og dypere, til den grad at det absolutt ikke finnes noen skam i å holde for øynene under de mest ekstreme sekvensene. Disse øyeblikkene sitter gufsent i huden på deg lenge etter de har forlatt hornhinnene dine. Akkurat slik man liker det når man ser en virkelig god skrekkfilm. 

Stappfull av gaver til blodfansen. 

Ved å fokusere hovedsakelig på sitt ferske og skinnende tenåringscast har manusforfatterne gjort det relativt greit for de som ikke er kjent med Scream å hoppe rett inn i handlingen. 

De som likevel vil få mest ut av den nye filmen er selvfølgelig fansen. 

Har du kjennskap til franchisen vil du sannsynligvis legge merke til at hver scene er stappet full av easter eggs. Små referanser til de tidligere filmene befinner seg bak hvert et hjørne som en veldig fin belønning til kjernefansen.

Regissørene Bettinelli-Olphin og Gillett har understreket at Wes Cravens filmografi var en av hovedgrunnene til at de ble filmskapere i utgangspunktet, og når man ser på hvor mye omtanke de har lagt inn i hver bidige detalj er det tydelig at Scream betyr mye for duoen. 

At kildematerialet behandles med såpass mye hensyn og veves sømløst inn i et nytt og spennende plott er kanskje Screams aller største styrke. 

David Arquette er tilbake (Paramount Pictures)

Skrekk som får blodet til å bruse.

Alt i alt leverer Scream en filmopplevelse som er langt nifsere og mer gjennomført enn det mange av oss sannsynligvis forventet uten Wes Craven i regissørstolen. 

Faktisk er den særdeles imponerende. 

Selv om man skal være pirkete, så er det vanskelig å finne noe å «ta» den på. Man skulle selvsagt gjerne ha sett mer av Campbell og resten av originalstjernene. Men når nykommerne gjør en såpass god jobb i rampelyset blir det feil å kritisere den for dette. 

Jenna Ortega i Scream (Paramount Pictures)

Scream er nervepirrende, gjør en sylskarp satire av moderne fandoms og skrekklisjér (inkludert sine egne) og presterer samtidig å underholde stort.

Balanseringen som Bettinelli-Olphin og Gillett gjør mellom skrekkhyl og latterkramper er nydelig. Mellom gamle og nye storylines, mellom å gjøre en hyllest til originalen og å skape en film som lever på egne premisser, viser at de virkelig har forstått originalfilmen og den særegne nisjesjangeren den etablerte. Og ikke minst hva som kreves for å ta historien videre. 

Og mer enn det kan man egentlig ikke be om. 

Med andre ord: Skulle en dyprøstet fremmed ringt oss og spurt om våre favorittskrekkfilmer i nærmeste fremtid, ville Scream definitivt vært på lista.  

Terningkast 6

Scream vises på kino fra 14. januar. 

Se også: 730.no anmelder Netflix’ stjernespekkede Don’t Look Up

Nyeste saker fra 730.no

Les mer