Får vi snart en kvinnelig Kygo?

18. mar 2018 kl. 00:00
MANNSTUNG BRANSJE? DET VIL DISSE FORANDRE PÅ (LIMPI)

MANNSTUNG BRANSJE? DET VIL DISSE FORANDRE PÅ (LIMPI)


Tidligere denne måneden delte Tor Erik Hermansen fra Stargate sammen med en rekke andre norske hitskapere nyheten om at de fra høsten av starter en helt ny type internasjonal musikkutdanning for artister, låtskrivere og produsenter. 

Skolen har fått navnet LIMPI, som står for Lillehammer Institute of Music Production & Industries.

Her er en kort introduksjon fra Beyoncé og Rihannas norske favoritt: 

Med på laget er blant annet komponist Magnus Beite, musikkprodusent Amund Bjørklund, artist og låtskriver Espen Lind, manager Lars Hustoft, Sony Music-sjef Lena Midtveit og sanger og låtskriver Emily Warren.

Sistnevnte har blant annet skrevet for og med artister som Dua Lipa, Astrid S, Shawn Mendes og The Chainsmokers. 

Felles for LIMPI-gjengen er at de alle er opptatt av løfte frem flere kvinnelige produsenter i en ekstremt mannstung bransje. 

I 2015 vant Susanne Sundfør Spellemann i klassen Årets produsent for sitt eget album Ten Love Songs. Hvem blir den neste? 


EMILY WARREN HAR BLANT ANNET SKREVET SANGER FOR THE CHAINSMOKERS OG DUA LIPA (BILLBOARD)Vi tok en prat med en av mentorene, Lars Hustoft, som i dag er manageren til Gabrielle. Låtskriveren og produsenten har i tillegg jobbet med artister som Frida Amundsen, Kristian Kristensen og Morten Harket.

Hei Lars! Hvorfor trenger Norge denne skolen?

– De siste årene har norske låtskrivere, produsenter og artister oppnådd internasjonal suksess som er helt unik og nå trenger vi å jobbe hardt for å beholde posisjonen som et av de viktigste landene i den internasjonale musikkbransjen. Med LIMPI ønsker vi å lage et internasjonalt møtepunkt og en rugekasse for de største talentene, for å styrke tilveksten av nye artister, låtskrivere og produsenter, og gi dem et internasjonalt nettverk fra dag én.

– LIMPI skal være en ettårig utdanning som ligner mest mulig på den virkelige verden, hvor dagens hitmakere ukentlig møter noen av verdens mest lovende talenter og deler av sine erfaringer. Se bare hva den svenske utdanningen Musikmakarna har gjort for den svenske bransjen. Hvis man vil bli best, trenger man kunnskap og nettverk.


SVENSKE LALEH (JA JA JA MUSIC)

Hva er årsakene til at verdens produsentmiljø er så ekstremt dominert av menn? – Jeg tror dette handler mye om historie, miljø og tradisjon. Helt siden vi fikk en profesjonell plateindustri er det menn som har bygget studio, jobbet med lydteknikk og nerdet over musikkproduksjon. Noe handler nok også om at gutter tradisjonelt sett har vært mer interessert i elektronikk og alle de tekniske sidene av det å arbeide i et studio. Det er det imidlertid ingen grunn til, og når det finnes 50/50 med kvinner og menn innenfor grafisk design, så tror jeg egentlig at vi kommer til å havne der med musikkproduksjon også om noen år. 

– Litt av ansvaret ligger også hos kvinnene selv. Hvis man virkelig vil bli produsent må tørre å ta den rollen, lære seg faget og bli så bra man kan. Jeg er overbevist om at kvinnelige produsenter vil være med å åpne nye musikalske perspektiver og landskap, bare se på hva Laleh har gjort med sine produksjoner. 


– Tenk hvor überfett det blir den dagen vi har en norsk jente som har produsert en #1 låt på Billboard. Den dagen kommer snart.


KYGOLINE (JOHANNES LOVUND)  

Hvordan kan skolen deres bidra til at Norge får flere kvinnelige produsenter?

– Det er ingen grunn for at det skal sitte en mann fremst i kontrollrommet. Vi trenger å skape noen tydelige rollemodeller som viser unge jenter at det er en plass for dem innenfor dette faget, på lik linje med menn. Og det er her LIMPI kommer inn i bildet. Vi er ikke opptatt av kjønn. Vi er opptatt av å være med å utvikle det beste folkene, som kan lage de feteste låtene.

Se også: Sigrid deler sin nye singel