Mark Zuckerbergs tidligere partner: – Facebook bør brytes opp

9. mai 2019 kl. 12:34

Mark Zuckerberg fra Facebook (Win McNamee/Getty)

Mange er kritiske til måten Mark Zuckerberg driver Facebook. Men denne kritikken svir trolig litt ekstra.

Det er 15 år siden Chris Hughes og blant andre hans Harvard-romkamerat Mark Zuckerberg startet Facebook. Mark var den fjerde personen til å registere seg hos Face, mens Chris var den femte.

Nå er sistnevnte ekstremt kritisk til nettstedet og måten hans tidligere partner jobber.

– Mark en god, snill person. Men det gjør meg sint at hans fokus på vekst gjør at han ofrer sikkerhet og høflighet for klikk, skriver gründeren i et innlegg hos The New York Times.

35-åringen utviklet blant annet nettstedets newsfeed-funksjon. Etter å ha tjent over 250 millioner dollar, forlot han selskapet i 2007, for så å selge aksjene sine fem år senere.

Chris Hughes mener Facebook må reduseres kraftig (The New Republic)

Nå mener Chris at Facebook har blitt så stort og mektig at det er farlig, og at selskapet bør brytes opp i flere uavhengige selskaper. Styresmaktene bør ifølge Chris ikke tillate at Face eier og kontrollerer Instagram og WhatsApp. De bør dessuten ikke få lov til å kjøpe opp andre selskaper på flere år.

Det bekymrer Chris at Mark styrer alt selv, uten å ha en sjef, og han antar at Facebook-direktøren jobber med et team med cheerleaders som ikke tør å utfordre idéene til lederen sin.

– Marks makt er uhørt og uamerikansk, skriver Chris.

Facebook har vært gjennom flere skandaler, men han mener at selv om de får milliarder av dollar i bøter, blir det ingen forandring. Noe folk har begynt å godta.

– Hver gang Facebook driter seg ut, gjentar vi et slitsomt mønster. Først blir vi krenket, så kommer skuffelsen og så til slutt forsakelsen.

Andrew Garfield, Joseph Mazzello, Jesse Eisenberg og Patrick Mapel i filmen The Social Network, hvor sistnevnte spiller Chris Hughes (Trigger Street/Columbia)

Ifølge Washington Post kommenterer Facebooks kommunikasjonssjef innlegget ved å si at løsningen ikke er å bryte opp et suksessrikt amerikansk selskap. Han minner om at Mark heller ønsker å være med å lage nye regler for internettet.

Chris mener at Facebook-eierens handlinger ikke vil hjelpe.

– Mark Zuckerberg kan ikke fikse Facebook, men regjeringen vår kan.

PS: I fjor forlot Instagram-grunnleggerne Kevin Systrom og Mike Krieger plutselig Facebook. Angivelig grunnen friksjon med Mark. I juli 2018 hevdet direktøren at Instagram har vokst dobbelt så fort grunnet drahjelp fra Facebook. Det skal også ha vært en intern kamp om lanseringen av IGTV og Facebook Watch; selskapets to tiltak for å gi Google og deres YouTube større konkurranse.

Se også: Instagram kan fjerne antall likes