Mindhunter, Hannibal, The Great og Our Flag Means Death er bare en liten håndfull med gode serier som har møtt sin mørke skjebne. Hvorfor blir så mange serier kansellert?
TV-serier blir kansellert i alle kanter de siste årene. Nå som bransjen står midt oppi en beinhard konkurranse mellom streamingtjenestene, og produksjonen av nye serier øker, vil antallet kansellerte følge med.
Det er mange faktorer som spiller inn når en serie kanselleres, men for fansen vil det jo aldri være en god nok grunn. En serie kan jo være toppkvalitet og likevel bli brent av studioene. Om seriene ikke henter inn store pengesekker er det ingenting som stopper dem fra å skrape alt.
Hvorfor blir serier kansellert?
Man vet vel aldri med sikkerhet grunnen til at en serie møter øksen. Finansielle grunner er kanskje det som står høyest på listen og i mange tilfeller kombinert med seertall.
Noen ganger fjernes til og med seriene fra plattformen. Slik at ingen kan se dem… En ting er å kansellere dem men å gjøre de helt utilgjengelige for fansen skaper bare ekstra dårlig stemning. De bare forsvinner i løse luften.
Disney kansellerte og fjernet nylig Willow (2022) og Warner Bros. Discovery gjorde det samme med Westworld (2016-2022) og Raised by Wolves (2020-2022).
Dette kommer av en rekke finansielle omstruktureringer Warner Bros. Discovery har måttet gå gjennom. Gir kanskje mening at forfattere og skuespillere streiker?
Det er som å se på en slasher
Å følge med på eller starte en ny serie er som å heie på karakterer i en skrekkfilm som blir jaget av en psykopat med øks eller motorsag.
Man blir nesten redd for å starte på en ny serie. Hva om den blir kansellert? Terskelen blir høyere og høyere. Det er jo kjipt når man har investert så mye tid i en kul serie som avslutter med cliffhanger i andre sesong også får du aldri vite hva som skjer fordi de som sitter i sjefsstolen har tatt et valg.
La oss gå gjennom 10 gode serier som ble kansellert og definitivt fortjener en ny sjanse.
Hannibal (2013-2015)

Mads Mikkelsen er ekspert på å spille skurker og rollen som den kanibalistiske seriemoderderen Hannibal Lecter er ingen unntak. Denne estetiske psykologiske thrilleren basert på de ikoniske bøkene og filmene gjorde deg sulten (pun intended) på flere sesonger.
Vi følger det turbulente forholdet mellom den anerkjente psykiateren Hannibal og en ung FBI-agent som etterforsker høyprofilerte krimsaker mens de prøver å overgå hverandre.
Til tross for å være en knallgod serie er det umulig å streame Hannibal i Norge med mindre man kjøper eller leier. De piner oss virkelig.
The Great (2020-2023)

HBO Max-serien The Great levde opp til navnet sitt med sin lure vri på periodedrama og mørk komedie skrevet av Tony McNamara (Poor Things). Den hadde noen fantastiske skuespillere som Nicholas Hoult og Elle Fanning i knivskarpe og vittige roller.
Etter bare tre sesonger ble serien kansellert i 2023, angivelig på grunn av høye produksjonskostnader. Serien er dog gøyal nok til å nytes med de få sesongene den har.
Sjekk ut The Great på HBO Max.
1899 (2022-2022)

Puslespillet ble aldri løst. Da det ble kjent at gjengen bak Dark skulle produsere 1899 ble det fort en av de mest etterlengtede seriene i 2022.
Dette dystre horror-mysteriet tok seerne med på en reise gjennom hodekløende gåter som ingen hadde sett maken på tidligere. Selv om mange synes 1899 var den beste serien på Netflix var det altså noen faktorer som gjorde at den ikke kunne fortsette.
Noen har foreslått at det kan være prosentandelen på hvor mange som fullførte serien fra start til slutt.
Mindhunter (2017-2019)

Kanselleringen av Mindhunter gjorde vondt. Det er én ting å ha et glimrende og realistisk konsept som dypt utforsker psykologien bak noen av historiens mest grusomme seriemordere.
Men når det i tillegg er produsert av geniet David Fincher, som du helt klart ser kjennetegn av i serien, da treffer en kansellering ekstra hardt.
Mindhunter fikk en stor lidenskapelig fanbase og er uten tvil en av de beste seriene på Netflix. Men dessverre trakk det ikke nok seere til at streameren ville fortsette.
Serien er ennå verdt å se gitt at det bare er to sesonger.
High Fidelity (2020-2020)

En undervurdert liten musikk-juvel av en serie traff Disney+ i 2020 med Zoë Kravitz i hovedrollen. Serien tok et gjensyn med klassikeren med samme navn.
Her møter vi en platebutikkeier besatt av popkultur og topp fem-lister. Høres ikke mye ut men det er en kort, gøyal og koselig historie som hadde stort potensiale.
Zoë dro til og med Hulu på Instagram-innlegget sitt for mangel på mangfoldighet.
«I det minste har Hulu tonnevis av serier vi kan se med kvinner [som ikke er hvite] i hovedrollene. Oh, vent», svarte hun på kommentaren til Tessa Thompson i kommentarfeltet.
High Fidelity har kanskje bare én sesong, men du bør gi den en sjanse! Tilgjengelig på Disney+ (for alltid håper vi).
Freaks and Geeks (1999-2000)

Denne sjarmerende dramedien som følger en ungdomsgjeng på 80-tallet holdte bare ut én sesong.
Men det var en sesong som fikk mye kjærlighet fra fansen, og fyrte i gang karrierene til noen stjerner som Linda Cardellini, Seth Rogan og Jason Segel. I tillegg var det en av de første prosjektene til Paul Feig og Judd Apatow.
Du kan se Freaks and Geeks gratis (med reklame 🫠) på Pluto TV.
Rome (2005-2007)

Sulter du etter et historisk drama (uten fantasy) som Game of Thrones vil nok Rome gjøre deg mett.
Rome tok historisk drama til et nytt nivå med glimrende skuespillerprestasjoner og uforglemmelig produksjonsdesign. Fengende dialoger, politikk, intriger, sex, krig og blod. Høres jo kjent ut?
Serien skulle originalt holde på gjennom fem sesonger og utforske forskjellige tidsperioder. Men avsluttet skuffende nok etter bare to sesonger på grunn av høye kostnader.
Tilgjengelig på HBO Max.
Our Flag Means Death (2022-2023)

Den største klagestormen akkurat nå er den nylige kanselleringen av Our Flag Means Death på HBO Max.
Det blir jo ekstra skuffende når serien allerede var planlagt for tre sesonger men avsluttet etter to. Serien tok en artig og kreativ vri på piratsjangeren, hadde deilig komedie og ble hyllet for sine LHBT+-representasjoner.
Det ryktes at HBO ikke er fornøyde med seertallene, men en spesifikk grunn er ennå ikke kjent. Fansen har tatt til sosiale medier og jobber fortsatt hardt for gjenopplivelse.
Tilgjengelig på HBO Max.
The OA (2016-2019)

Netflix har produsert noen ordentlig mysterie-juveler som ikke fikk den anerkjennelsen de fortjente. Og det som er mest frustrerende er hvor mange spørsmål man sitter igjen med.
The OA var en av dem. Serieskaper Brit Merling (aktuell med A Murder at the End of the World) spilte en ung kvinne som returnerte hjem etter å ha vært forsvunnet i syv år. Hun er ikke bare gjenforent med foreldrene sine, men er ikke lenger blind heller. Det er bare en liten knippe av mysteriene serien utforsker.
Fansen tok dette på alvor med blant annet en flashmob med de kjente bevegelsene fra serien, som fikk stor oppmerksom. Videoen nedenfor har 1 million visninger.
Som de andre seriene på listen er det verdt å ta en titt. Men med DEN serieavslutningen er det vanskelig å tenke på annet i ettertid.
De gode Marvel-seriene: Agent Carter, Jessica Jones, Luke Cage og The Punisher

Før Marvel Studios pumpet ut tonnevis med serier på Disney+ hadde vi vår egne lille Marvel-univers med Daredevil, Luke Cage, Iron Fist, The Punisher og The Defenders på Netflix. I tillegg til Agent Carter.
Selv om ikke alle seriene var like bra var det et godt gjennomført konsept som knyttet de urbane historiene sammen. Daredevil har jo på en måte fått seg en fornyelse via Daredevil: Born Again som fortsette historien til Våghalsen i MCU.
Men de andre karakterene i The Defenders sitter fortsatt på venterommet etter overgangen fra Netflix til Disney+. Vi krysser fingrene for at de introduserer hele gjengen i Marvel Cinematic Universe. Du kan heldigvis se seriene på Disney+.
Seriene som overlevde takket være fansen
Noe som alltid er litt rørende er når fansen kjemper så hardt på sosiale medier for å få favorittserien sin gjenopplivet igjen og faktisk klarer det.
Et nylig eksempel er Warrior Nun på Netflix som ble kansellert etter to sesonger og møtte på en hard storm av sinte fans. Etter nesten et år ble det annonsert at det kommer to filmer som skal fortsette historien. De er dog ikke knyttet til Netflix, og det er usikkert hva statusen er så langt.
Dette har skjedd før hvor Firefly, en av de største eksemplene på «kansellert for tidlig», konkluderte med en film tre år senere. Likevel var det frustrerende med en så original serie som ikke kunne fullføres som den var ment å gjøre.
Det er uendelig mange eksempler på gode serier, eller serier generelt, som ikke har fått lov å fortsette. Eller som har klart å reddes av fansen.
Vi får prøve å gi flere serier en sjanse og krysse fingrene for at de overlever i streamingkrigen.