Hopp til hovedinnhold
Zendaya alias Daya alias Z som hovedpersonen Rue i Euphoria (HBO)
Zendaya alias Daya alias Z som hovedpersonen Rue i Euphoria (HBO)

Hvem er de rå skuespillerne i Euphoria og hva har de gjort før?

Euphoria-saken beskriver karakterene og referer til litt av handlingen, men vi har lagt vekt på å ikke spolere.

HBO ser ut til å ha truffet blink med nye Euphoria; en av de beste – og drøyeste – ungdomsseriene på lenge.

Showet, basert på den israelske 2012-serien med samme navn, følger 17 år gamle Rue, som også har fortellerstemmen.

Karakteren er inspirert av det turbulente livet til serieskaperen Sam Levinson, som var inn og ut av rehab som tenåring.

Fezco med serieskaper Sam Levinson (HBO)

34-åringen har regissert og skrevet den nye, amerikanske versjonen av serien.

Faren til Sam er den Oscar-vinnende regissøren Barry Levinson, som laget Rain Man, Good Morning, Vietnam og Wag the Dog.

Drake og hans manager Adel Nur alias Future the Prince har co-produsert Euphoria i samarbeid med fremadstormende A24.

Euphoria-co-produsent Drake på premieren i juni i The Cinerama Dome i Los Angeles (Kevin Winter/Getty)

HBO og hovedrolleinnehaver Zendaya har advart om sterkt innhold, for de fleste med hjerte vil serien til tider føles hjerteskjærende.

Rue (HBO)

Det har også blitt mange klager. Ikke bare på grunn av skildringene av rus, sex og vold.

Folk har også reagert på at man får se nakne menn.

Mer om det nedenfor.

Nate og Maddy (HBO)

Det er trolig få klager på seriens bruk av musikk, som er heftig.

For eksempel «Stuntin Like My Daddy» i forrige episode – med samme tittel – er plassert snedig. Og mørkt.

(Co-produsent Drake er selverklært hip-hop-nerd, og nyeste og neste episode har tatt navnet etter klassikere fra henholdsvis Mobb Deep og Nas: «Shook Ones, Pt. II» og «Made You Look».)

Cassie og Maddy (HBO)

Si hva du vil om Euphoria, men det er liten tvil om at det er solid og variert casting.

Skuespillerne leverer.

Nedenfor oppsummerer vi hvem som spiller de sentrale rollene og hva de har gjort tidligere.

 

Zendaya

Zendaya som Rue (HBO)

Rolle: Rue Bennett – tenåringen forsøker å holde seg borte fra dop etter at hun endte opp på sykehus. Men hun sliter.

Fakta: 22-åringen fra Oakland startet som ung Disney-stjerne og er trolig på vei til å bli en av klodens mest kjente unge skuespillere. Daya, som hun blir kalt, er også sanger, med et album og flere singler under beltet. Samtidig som hun tar en 180 fra Disney-fortiden via rollen som narkoman i Euphoria, er hun igjen på kino som Peter Parkers kjære MJ i Spider-Man: Far From Home. Ordet på Hollywood-gatene er at hun skal spille Ariel i live-action-filmen The Little Mermaid.

 

Hunter Schafer

Hunter Schafer som Jules (HBO)

Rolle: Jules Vaughn – naiv (?) nykommer i forstaden som i kjølvannet av foreldrenes skilsmisse forsøker å finne seg selv og hvor hun hører hjemme.

Fakta: 19-åringen fra North Carolina har ikke spilt i noe før Euphoria. Men trans-jenta er allerede en it-girl som har vært modell for Dior, Rick Owens, Versace, Tommy Hilfiger, Maison Margiela og en haug av andre store moteaktører. I 2017 gjorde Hunter et intervju med Hillary Clinton for Teen Vogue. Karakteren Jules har hun laget i samarbeid med serieskaper Sam Levinson, fordi de ønsket at rollen skulle reflektere Hunters virkelige erfaringer. I likhet med Sam og Rue.

 

Storm Reid

Storm Reid som Gia (HBO)

Rolle: Gia Bennett – den stakkars lillesøsteren til Rue, som ser opp til storesøsteren, men som blant annet har sett henne ta overdose.

15-åringen fra Atlanta har vært skuespiller siden hun kunne snakke. Hennes mest kjente filmer er Oscar-vinneren 12 Years a Slave og Oprah Winfrey-filmen A Wrinkle in Time.

 

Nika King

Nika King som Leslie (HBO)

Rolle: Leslie Bennett – moren til Rue, som må ta seg av begge barna etter at hun mistet mannen sin.

42-åringen fra Miami har gjestet en rekke serier, som NCIS: Los Angeles, Modern Family, 2 Broke Girls og selveste Hannah Montana. Senere spilte hun i seriene Greenleaf og Funny Married Stuff, som hun også produserte.

 

Sydney Sweeney

Sydney Sweeney som Cassie (HBO)

Rolle: Cassie Howard – søt og populær jente som sliter med rykter om sin seksuelle CV.

Fakta: 21-åring fra Washington suser oppover stjernehimmelen. Hun startet karrieren med å gjeste 90210, Grey’s Anatomy og Pretty Little Liars. Deretter fikk hun en større rolle i Netflix-serien Everything Sucks!, HBO-serien Sharp Objects og Hulu-serien The Handmaid’s Tale (som HBO Nordic viser). Sydney var nylig kinoaktuell i James Garfield-filmen Under the Silver Lake og er snart tilbake på det store lerretet via Quentin Tarantinos Brad Pitt/Leonardo DiCaprio-kioskvelter Once Upon a Time In Hollywood. Festlig fakta: Sydney er trent MMA-fighter som har deltatt i turneringer.

 

Algee Smith

Algee Smith som McKay (HBO)

Rolle: Chris McKay – college-fotballstjerne som forsøker å håndtere både livet etter high school og forholdet til Cassie, som vennene hans ikke respekterer. Jamfør ryktene.

Fakta: 24-åringen fra Atlana debuterte i Nickelodeon-serien How to Rock. Sangeren spiller New Edition-medlem i BET-serien om R&B-gruppen, samt at han er sanger irl som slapp sin første EP i 2017. Algees største film er Detroit regissert av Kathryn Bigelow; den første kvinnen til å vinne Oscar for beste regi (The Hurt Locker).

 

Jacob Elordi

Jacob Elordi som Nate (HBO)

Rolle: Nate Jacobs – skolens store hunk og stjernespiller på fotballaget . Han sliter med et komplisert forhold til sine følelser (for å si det mildt) og sin relativt forferdelige far.

Fakta: 22-åring fra Australia er mest kjent for fjorårets anmeldermessig ikke så godt mottatte Netflix-film The Kissing Booth. (Som får oppfølger med Jacob til neste år.) Før det spilte han i den australske komedien Swinging Safari med Kylie Minogue. (Som før Kylie Jenner var kjent som kun Kylie.)

 

Alexa Demie

Alexa Demie som Maddy (HBO)

Rolle: Maddy Perez – den breiale av/på-kjæresten til Jacob. Noe som ikke er enkelt å være.

Fakta: Los Angeles-jenta debuterte i Showtime-serien Ray Donovan, for så å gjeste Netflix’ Love og elsk/hat-showet The OA (hvor Zendaya spiller i tre episoder). I år fikk hun en rolle i Jonah Hills regidebut Mid90s, og teamer igjen opp med filmens Lucas Hedges i kommende Waves. Alexa er også artist og slapp sin første singel «Girl Like Me» i 2017.

 

Eric Dane

Eric Dane som Cal (HBO)

Rolle: Cal Jacobs – den strenge faren til Nate; en velykket forretningsmann innen eiendom. Med et mørkt, hemmelig liv som han skjuler for familien.

Fakta: 46-åring fra California som debuterte med Saved By The Bell i 1991, og ble senere prisbelønnet for sine seks år som Dr. Mark Sloan i Grey’s Anatomy. Oppfølgerserien The Last Ship avsluttet før jul etter fem sesonger. Her har han passende nok hovedrollen som admiral i De forente staters marine. Ikke like passende: Eric spiller mutanten Multiple Man i X-Men: The Last Stand.

 

Barbie Ferreria

Barbie Ferreria som Kat (HBO)

Rolle: Kat Hernandez – en litt usikker jente som starter skoleåret med å forsøke å bygge seg opp en rykte. Noe som ser ut til å skli ut. (No pun.)

22-åringen fra New Jersey ble kjent som modell og talskvinne for kroppspositivitet. Hun debuterte som skuespiller i to episoder av Sarah Jessica Parkers seneste HBO-serie Divorce, før hun ble tilbudt rollen som Kat i Euphoria.

 

Angus Cloud

Angus Cloud alias Yung Condor (?) som Fezco (HBO)

Rolle: Fezco – sluttet skolen for å bli gatefarmasøyt, med Rue som kunde. Men selv om Fezco selger dop til henne, ønsker han egentlig at hun skal slutte.

Fakta: Dette er angivelig Angus’ første gig som skuespiller. Jaggu har du klart å gjemme deg bra fra Google, Angus! Vi finner nesten ikke noe info. Hans offisielle Instagram, hvis eldste post er en Euphoria-teaser fra i forrige måned, sier at han kommer fra Oakland. Angus, som mange mener ligner på Mac Miller, har også en privat med 900 følgere, deriblant Zendaya. Her heter han Yung Condor.

 

Maude Apatow

Maude Apatow som Lexi (HBO)

Rolle: Lexi Howard – lillesøsteren til Cassie, ryddig barndomsvenninne av Rue som forsøker å hjelpe henne.

Fakta: 21-åring fra California er datteren til regissør Judd Apatow og skuespiller Leslie Mann. Hun spiller artig nok datteren til morens karakterer i Judds filmer Knocked Up, Funny People og This Is 40 sammen med lillesøsteren Iris Apatow. Sistnevnte har en rolle i pappas Netflix-serie Love.

 

Vi bør også nevne en ufin, liten rolle som kan bli ikonisk:

Javon «Wanna» Walton som Ashtray (HBO)

Rues 11 år gamle, ansiktstatoverte (!) drugdealer (!) Ashtray (!), som spilles av barneboksestjernen (!) Javon «Wanna» Walton:

Euphoria-produsent Aubrey med Wanna (HBO)

Bonus: Zendaya gjester The Late Show with Stephen Colbert.

Her blir hun spurt (ca. 5:24) om klagene HBO har fått på grunn av peniser i serien:

Se også: 730.no anmelder Euphoria

Hjemmebesøk hos Zendaya: Euphoria er det hardeste jeg noensinne har gjort

Episk finale, men… Hva skjedde egentlig på slutten av Euphoria?

Les mer