Hopp til hovedinnhold
WALE VAR CHILLIN' MED 730 I NORGE (UNIVERSAL)

– Er vi i Skandinavia nå?

En halvtime før Wale går på Øya-scenen og gjør en smart konsert, sitter jeg backstage og venter litt spent på at Lydverket skal bli ferdig med sin prat.

Litt spent fordi dette er det første intervjuet jeg gjør, og litt spent fordi jeg vet lite om Olubowale «Wale» Victor Folarin, en Washington DC-gutt med nigerianske foreldre. (Noe jeg også har, som gjør det litt ekstra spennende.)

Men det er neppe krise å ikke kjenne så godt til denne afrikansk-amerikanske rapperen. Han har kun har gitt ut én offisiell singel. Derfor var det lurt at showet hans inkluderer noen coverlåter, fra A Tribe Called Quest til Nirvana. Det funket bra på Øya.

Oj, da er det min tur. Wale ser på meg med ekstra smale øyne og smiler mens NRK pakker sammen sakene.

730: Velkommen, har du vært i Skandinavia før?

Wale: Nei, er det her vi er nå?

Ja, det er det.

– Det er en første gang for alle ting. Jeg har vært i Europa fem ganger, men jeg har aldri vært i Norge før. Jeg liker det kjempegodt. Været er utrolig, det er slik man vil tilbringe sommeren.

Du er heldig, forrige uke regnet det non-stop.

– (Klapper.) Det er Gud som skinner lyset sitt på meg. Men hans lys skinte ikke på meg da jeg spilte på Glastonbury-festivalen for to år siden.

Vi hørte at du hadde passproblemer på vei til Norge?

– Moren min mistet passet mitt, men vi gjorde det beste ut av det. (Les: Nødspass.)

Olubowale og Wale (uttales Wah-lej) er fancy navn. Hender det ofte at folk skriver og sier dem feil?

– Ja, selvsagt hele tiden, men jeg er vant til det nå. Jeg blir irritert, men du vet, det er ofte de store som får navnet sitt sagt feil, så kanskje jeg blir noen av de store engang. Jeg håper det.

Hvordan var det å vokse opp i USA som afrikaner?

– Haha, jeg spiste mye god mat, dro på mange fester, seine, seine fester. Det var bra. Vel, jeg hatet det da jeg vokste opp, men nå har jeg tjent på det, sjelen min har mye mer «krydder» siden jeg har lært fra to forskjellige kulturer og mikset det sammen. Jeg har litt afrikanske referanser i musikken.

Kan du gi et eksempel?

– På en låt sier jeg «mom, now you don’t need to work those long nights, just make sure I come home to Jollof rice». Du skjønner? Slike ting. Jeg har også en låt som jeg kanskje bare lekker på nettet, jeg må bare finne ett område hvor det er mange nigerianere. Jeg har også en danselåt på lur som handler om Afrika og afrikanske kvinner.

Da hadde jeg sikkert ledd og kjent meg igjen.

– Hvor kommer du fra?

Familien min er fra Nigeria, men jeg er født i Norge.

– Er de igbo?

Ja.

– Jeg snakker litt yoruba på platen, kan du noe yoruba?

Nei, men det er kult.

– Kan du snakke igbo?

Litt, men jeg forstår det.

– Jeg har venner som er igbo, men alt jeg kan er ordet buko. Jeg vet ikke helt hva det betyr, tror det er «kom her». (Jeg sjekket, det betyr «vær så snill».)

(Fortsetter nedenfor.)


Har du en fanbase i Nigeria eller i Afrika?

– Jeg er ikke helt sikker, men jeg håper det. Jeg håper den vokser og at de forstår budskapet.

Har du vært der nylig?

– Nei, jeg skulle dra med faren min, men jeg har jobbet så mye med dette albumet som kommer ut.

Skjønner. Du har til og med fått med deg Lady Gaga…

– Ja, det var utrolig. A good look! Det hjalp meg å crosse over som artist. Ikke at jeg nødvendigvis ville crosse over, men jeg vil nå frem til flere mennesker, for det er enkelt å gå tilbake til min undergrunnsscene. De vil alltid ta imot musikken min, de vet jeg bare prøver å bære flagget for hip-hop i (Washington) DC og Afrika.

Du er for tilknyttet Roc Nation, Jay-Z’ nye selskap. Hvordan er denne situasjonen?

All black everything! (Referer blant annet til Jay på «Run This Town».) Det har vært en stor erfaring, med mye intern konkurranse. Jeg må slåss for å vise alle der at jeg jobber.

Husker du første gang du møtte Jay-Z? Hvordan var det?

– Jeg møtte ham da han var hos Def Jam, mens jeg lette etter platekontrakt. Jay ville signere meg, men han var usikker om han kom til å bli hos Def Jam. Det var et bra møte… (Stopper opp og begynner å snakke med Lily Allen som kommer backstage.)

Var Jay snill med deg eller var det kun business?

– Han ville signere meg, så han var snill. Jay har alltid vært snill med meg. Han er en rådgiver, som en gudfar. Jeg vil ikke si som en storebror, fordi det ikke er så personlig, men vi snakker mye sammen. Han hjelper meg med mange av mine avgjørelser.

(Fortsetter nedenfor.)


Det kommende debutalbumet ditt heter Attention: Deficit. Har det noe med ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) å gjøre?

– Jeg tror at til lytternes konsentrasjonsevne disse dager er svært lav, på grunn av all mikrobølgeovmusikken der ute. Jeg prøver å lage et album som er designet til å holde oppmerksomheten din gjennom hele settet. Temaer som er interessante, ting som vil få deg til å føle at jeg virkelig forteller deg en historie. Etter 20. oktober finner vi ut om det fungerer.

Hva med sounden og musikkstilen?

– Poetisk, bokstavelig talt… og litt hissig. Jeg har med noen afro-beats, jeg har med piano, jeg har mye live musikk , jeg har mye aggressivt innhold, jeg har mange «sa han virkelig det»-strofer.

Hvem er den kuleste personen du har samarbeidet med på albumet?

– Trolig David Sitek fra TV on the Radio… eller Cool & Dre… eller K’naan. Favorittlåtene forandrer seg hele tiden. David Sitek spilte den nye versjonen av «Tv in the Radio» for meg med K’naan. Den kan være min favoritt. Jeg har også en sang med Chrisette Michele, som heter «Shades» er en favoritt. Det forandrer seg hver dag.

Du er 24 år. Rapper du når du er 34 år?

– Hvis Gud vil ja, da er jeg fortsatt på turné, tjener gode penger, skaffer mat til familien min. Vel, forhåpentligvis har jeg en familie innen den tid, noen barn.

Noen siste ord til det norske folket?

– Dere er veldig vennlige og har et vakkert land, det er en glede å være her, med en atmosfære som er annerledes. Så lett, ikke tungt. Hvis noen har en leilighet til leie er kompisene mine og jeg interessert i å slå til. Og så ja, albumet mitt kommer i oktober, dere får det hos iTunes. Håper dere kjøper det.

Wale: Twitter – Chioma: Twitter – Chioma: Blogg

Se også: Jay-Z overrasket med Wale og Young Jeezy

Nyeste saker fra 730.no

Les mer