Hopp til hovedinnhold
Ms Marvel Iman Vellani Kamala Disney Plus Norge MCU 730no
Ms. Marvel alias Kamala spilles av nykommeren Iman Vellani (Marvel/Disney+)

Ms. Marvel lar Iman Vellani debutere – og hun møtes med ros

Ms. Marvel alias Kamala Khan har ankommet MCU via Disney+.

Marvel Cinematic Universe-nykommeren har fått sitt egen serie; en coming-of-age-superhelt-komedie.

Ms. Marvel er dermed det syvende showet fra det stadig utvidede universet. Det går unna. (På halvannet år har vi fått WandaVision, The Falcon and the Winter Soldier, Loki, What If…?, Hawkeye og Moon Knight.) Folk er stort sett uenige om hva som er bra. Så hva med denne nye lettbeinte serien?

Hovedrollen som Kamala Khan alias Ms. Marvel spilles av den pakistansk-kanadiske debutanten Iman Vellani (født i 02).

En rolle hun gjentar i kommende The Marvels (2023) med Brie Larson (Captain Marvel) og Teyonah Parris (Monica Rambeau). VM i pangstart på karrieren. Serieskaperen er den britisk-pakistanske kvinnen Bisha K. Ali, som var med å skrive Loki.

Karakteren er unik og viktig: I 2014 ble Kamala Khan den første muslimske superhelten med egen Marvel-tegneserie.

Iman Vellani Ms Marvel trailer Kamala Khan Disney Plus The Weeknd Blinding Lights Red Dagger Aramis Knight
Ms. Marvel debuterte som tegneserie i 2014 (Marvel)

Kamala er en nerdete tenåring fra New Jersey som ser opp til Carol Danvers alias Captain Marvel. 

Hun kler seg i Captain Marvel-kostyme som en allminnelig superfan, og drømmer om å selv bli en Avenger. Og jaggu får 16-åringen selv superkrefter som kan redde kloden.

Karakteren er ikke helt ulik skuespilleren. Iman Vellani er selv en filmnerd som har drømt om å spille Iron Man. Rollen som Ms. Marvel får være en god start. Så hvordan er den første responsen på serien?

Iman Vellani som Ms. Marvel (Disney/Marvel)

(Marvel Studios/Disney Plus)

Anmelderne er så langt nesten unisont positive til de første episodene av frøken Marvel 🦸🏽‍♀️

IndieWire mener at Kamala Khan er «cosplay-superhelten vi trengte», samtidig som de understreker at det er vågalt – og veldig meta – å fortelle historien om en Avengers-fangirl i Marvel-universet.

19 år unge Iman Vellani får mye skryt.

«Hun gjør Kamala Khan til en varm, morsom, keitete, briljant relaterbar heltinne. Det er oppmuntrende å se Marvel sette kraften sin bak denne sårt tiltrengte representasjonen. Selv om det er et kynisk trekk å fortsette å utvide MCUs fandom, ønsker i det minste denne sjarmerende serien alle velkommen inn», skriver The Telegraph.

Anmelderen gir 4 av 5 stjerner, og sier at selv om Ms Marvel ikke er banebrytende materiale, så bryter serien barrierer.

Iman Vellani Ms Marvel trailer Kamala Khan Disney Plus The Weeknd Blinding Lights Red Dagger Aramis Knight
19-åringen Iman Vellani spiller Kamala som går fra å være Avengers-fangirl til å bli Ms. Marvel (Disney+)

RogerEbert.com er derimot sutrete. 

Anmelderen forsøker å lage en snedig samtale mellom flere fiktive personer for å få frem meningen sin. Ganske cringe opplegg. «Ser du ikke hva vi gjør? Vi bruker en marginalisert kultur som en krykke for å få en ny demografi av seere. Det er ingenting kreativt ved å lage en Mindy Kaling-versjon av et Marvel-show», sier liksom en av de «Marvel-ansatte». Les anmeldelsen og vurder selv.

Variety sammenligner deler av serien med animasjonsmesterverket Into the Spider-Verse. Live action-serien har animerte partier, noe som gjør at Ms. Marvel skiller seg ut på en smart måte, mener anmelderen.

Matt Lintz Ms. Marvel Iman Vellani Kamala Bruno Disney Plus Norge MCU 730no

Iman Vellani som Kamala og Matt Lintz som kompisen Bruno (Marvel Studios/Disney+)

«Kamala fantaserer om Captain Marvel-cosplayet sitt mens kritt-gjengivelser flyr på bygningene bak henne og leser tekster som popper frem i utstillingsvinduer som neonlys-emojier. Hun ser for seg at hun redder verdenen og snurrer rundt sin flotte forelskelse, Kamran (Rish Shah), i tegninger som kommer til dansende liv.» 

Los Angeles Times er også positive. Men minner om at MCU-fans som er vant til de enorme filmene, kanskje ikke vil like denne mye mindre TV-produksjonen. De skryter dog av innsatsen og entusiasmen til Iman Vellani og serieskaperen Bisha K. Ali.

«Fra sin sjarmerende hovedrolleinnehaver til dens lekne utførelse, Ms. Marvel snur superheltformler på hodet mens de hedrer MCU-pantheonet […] Marvels første sørasiatiske muslimske superhelt utvider universet sitt i denne dristige, men likevel muntre serien.» 

The Guardian faller pladask for Ms. Marvel og flesker til med 5 av 5 stjerner.

Ms. Marvel Iman Vellani Kamala Bruno Disney Plus Norge MCU 730no disney pluss

🎉 (Marvel/Disney+)

«En superhelt – og en stjerne – er født!» 

«Stjernen er Iman Vellani, og dette er… Utrolig nok, gitt hennes karisma, komiske timing og dramatiske talent i hver scene… Hennes første skuespillerrolle», skriver den henrykte anmelderen, før hun konkluderer med et ord hun egentlig ville unngå å bruke. «Det hele er fullt av sjarm, vittighet, varme, vigør og sannhet. Dette er bare – ja, jeg er redd jeg kommer til det – dette er bare Marvel-ous.» 

Den første episoden kom i dag. Anmeldelsene er basert på de to første episodene. 

Les også:

Ms. Marvel sesong 1 settes opp på kino i Pakistan

Nyeste saker fra 730.no

Les mer