Hopp til hovedinnhold
The Gray Man Netflix Norway Ryan Gosling Ana de Armas Chris Evans
Ryan Gosling, Ana de Armas og Chris Evans på kinopremieren til The Gray Man på TCL Chinese Theatre i Hollywood (Amy Sussman/Getty)

The Gray Man – hva sier anmelderne om Netflix’ storsatsing?

The Gray Man skal bli Netflix’ nye film-franchise.

Budsjettet er på over 200 millioner dollar alias to koteletter, og er angivelig Netflix’ dyreste film noensinne. Dette skjer mens streameren mister abonnenter, noe som gjør at selskapet fossblør på Wall Street. Nå som Stranger Things sesong 5 snart avslutter deres eneste virkelig store franchise (ikke mange Netflix-serier selger merch), må de kjapt jakte på den neste giganten som vil øke – og holde på – abonnentene.

Disney kjøpte opp Star Wars og Marvel, som er gull på rull for Disney+. Men når det kommer til filmer må Netflix nøye seg med blant annet sin Charlize Theron-superhelt-franchise The Old Guard (nummer 2 filmes nå). Mens de straks starter produksjonen av Red Notice 2 og 3 med The Rock, Ryan Reynolds og Gal Gadot.

Netflix’ markedsførings-team får ikke premierene sine til å føles som blockbuster-begivenheter. I forrige måned slapp de Top Gun: Maverick-regissørens Spiderhead med selveste Chris Hemsworth alias Thor og Miles Teller. Uten verken brask eller bram.

Nå slår de på stortromma med The Gray Man.

Ryan Gosling, Chris Evans, Ana de Armas, Billy Bob Thornton, Alfre Woodard, Jessica Henwick, Regé-Jean Page, Dhanush, Julia Butters, Anthony Russo og Joe Russo speak på scenen under The Gray Man-premieren (Emma McIntyre/Getty for Netflix)

Ryan Gosling, Chris Evans, Ana de Armas, Billy Bob Thornton, Alfre Woodard, Jessica Henwick, Regé-Jean Page, Dhanush, Julia Butters, Anthony Russo og Joe Russo på scenen under The Gray Man-premieren (Emma McIntyre/Getty for Netflix)

Chris Evans – Captain America-veteranen fra de forrige MCU-fasene – får spille skurk. I hælene har han Ryan Gosling som agent Six. NB! Ikke agent 007. For å kanskje gjøre det så James Bond som mulig, hyres den seneste «Bond-jenta» Ana de Armas som en CIA-agent som dukker noen ganger for å redde Six.

Marvel Cinematic Universe-regissørene Joe og Anthony Russo står for regien. I 2021 fikk brødrenes forrige film – Cherry med MCU-gullgutten Tom Holland – lunken mottakelse.

Hva sier de første anmelderne om The Gray Man?

Ikke uventet er folk uenige, men det er foreløpig mer ris enn ros.

The Gray Man Netflix Ryan Gosling Chris Evans

Ryan Gosling som The Gray Man aka Court Gentry aka Sierra Six (Netflix)

Variety er fornøyd.

«Det er ikke spesielt original historiefortelling. Du tar litt fra Shooter, masse fra John Wick og en dråpe Jason Bourne i med rett-til-drepe-formelen, og så har du mer eller mindre idéen. [Men] la oss ikke gå rundt grøten. Dette er det mest spennende Netflix har levert siden [2017-Will Smith-«blockbusteren»] Bright.» (Vel, den fikk veldig laber mottakelse.) «Det som gjør The Gray Man spennende […] er nyansene som ensemblet gir karakterene sine og de små måtene som Russo-brødrene treffer der de andre filmer bommer», skriver Variety.

Britiske The Times gir fire av fem stjerner og kaller filmen «strålende, hjerneløs, spektakulær action».

«To timer med svimlende, drivende action-cinema som legger seg behagelig langs den doble karismaen til Ryan Gosling og medspiller Chris Evans, samt The Russos skamløse dristighet. Man får et fyrverkeri.»

Chris Evans Lloyd Hansen The Gray Man Netflix Ryan Gosling

Chris Evans som skurken Lloyd Hansen (Netflix)

CNN synes er ikke enig. Anmelderen mener at resultatet er middels.

«Spion-mot-spion-ablegøyer som utspiller seg som en unnskyldning for forseggjorte actionsekvenser og vanvittige stunts. Dette skaper noen få ekte høydepunkter, men som også gir gradvis avtagende avkastning, spesielt mot slutten. Dette føles bare som en vanlig actionfilm.»

Amerikanske TIME synes det er «trist» at disse to Hollywood-superstjernene kan bli «lurt» inn i noe så «dumt». De gir et eksempel på hvor teit en sentral scene starter. 

«Dette er en film som desperat prøver å være et overdrevet Mission: Impossible-eventyr. Men som ender opp i et ulogisk ingenmannsland. Det er bare underholdende i den mest plagsomme forstand. Du kan kaste nesten hvem som helst i denne greia. Når karakterene spilt av Ryan Gosling og Chris Evans – den første en tvilsom helt, den andre en åpenbar skurk – møter hverandre for første gang, sier Ryan: – Med en gang liker jeg deg ikke. Chris svarer: – Ser ut som vi er på bølgelengde.»

«The Gray Man tapper sjarmen selv fra Chris Evans og Ryan Gosling», mener anmelderen.

Los Angeles Times er iskalde og kaller filmen «overfladisk» og «tom».

«The Gray Man er regissert av brødrene Joe og Anthony Russo, selv om dette er en så syntetisk, sjelløs pakke at dette knapt føles berørt av menneskehender. Full av smilende one-liners, internasjonale blunk-og-du-går-glipp-av-dem-steder og vold som er meningsløst ubehagelig.»

BBC gir to av fem stjerner.

Ana de Armas Dani Miranda The Gray Man Netflix Ryan Gosling Chris Evans

Ana de Armas som Dani Miranda (Netflix)

«The Russos klarte tydeligvis ikke å bestemme seg for hvilken tone de skulle gå for. De laget én sprø farse om muntre superspioner. Og så laget de et kynisk konspirasjonsdrama om død og traumer. For så klippe dem sammen. Resultatet er en film som aldri ser ut til å vite hva den gjør – eller hvorfor», skriver BBC og kaller resultatet «Jason Bourne med identitetskrise».

The Gray Man har også med Jessica Henwick, Regé-Jean Page, Wagner Moura, Julia Butters, Dhanush, Alfre Woodard og O.G. Billy Bob Thornton. Netflix setter den opp på utvalgte kinoer fra og med i dag, og slipper den på streaming 22. juli.

Du kan se traileren her

The Gray Man Netflix Norge Ryan Gosling Ana de Armas Chris Evans

Ryan Gosling, Ana de Armas og Chris Evans på kinopremieren til The Gray Man på TCL Chinese Theatre i Hollywood (Amy Sussman/Getty)

Filmen er basert på romanen med samme navn, som er den første av 12 bøker om agenten Court Gentry alias Sierra Six, skrevet av Mark Greaney. Forfatteren er også kjent for å ha tatt over Jack Ryan-bøkene etter bortgangen til Tom Clancy.

Ana de Armas, sist sett i den erotiske thrilleren Deep Water med eksen Ben Affleck, er aktuell med BLONDE: Netflix’ første film med aldersgrense 18 år


Emmy Awards-nominasjonene ble annonsert denne uken.

I 2021 fikk rivalene HBO Max og Netflix henholdsvis 130 og 129 Emmy-nominasjoner. I 2022 taper én av dem veldig: Se her

Les mer