Hopp til hovedinnhold
HEISANN ASLAK & ASBJØRN (CARL MARTIN NORDBY)

Er Narcos oppskrytt? Norsk duo tipser om 101 serier som er bedre

HEISANN ASLAK & ASBJØRN (CARL MARTIN NORDBY)

Høst = seriesesong numero uno. Men hvilke shows er verdt å se? Du får tips her og der, men det er vrient å huske alt. Og ikke lett å stole på folk. Heldigvis har Asbjørn Slettemark og Aslak Norge alias OP-5 peil, og raust nok har de samlet over hundre serietips mellom to permer – som er perfekt for kaffebordet foran TV’en.

Asbjørn, gratulerer med lekker bok. Hvorfor 101 TV-serier istedenfor 98?
– Fordi 98 er tallet til Martin Ødegaard. NEIDA. 101 passer fint fordi det er et slags rundt tall, og så er jo «one-o-one» et slags grunnkurs, en introduksjon til noe. Vi ser for oss en lang rekke med kule guidebøker, så da blir dette introen. Derfor 101. Kanskje en vakker dag kommer vi til
730 TV-serier?
Inshallah! Finnes det en serie som dere glemte å ta med?
– Det er ingen serier som er regelrett glemt, men det er selvsagt serier vi skulle ønske vi fikk plass til. Dette gjelder spesielt
Buffy The Vampire Slayer og Battlestar Galactica, begge hadde fortjent plass. Kanskje i 202 TV-serier? Vi har uansett fått med det vi ville, en blanding av klassikere, moderne suksesser, skjulte skatter og serier du kanskje ikke trodde du burde like.
Hvor lang tid har det tatt å skrive om 101 serier?
– Dersom du tar med de tusenvis av serieepisodene vi har sett, snakker vi titalls årsverk! Men arbeidet med selve boken skjedde i fjor høst og i vår. Da satt vi oss ned med hver vår laptop på hver vår side av et bord, og kjørte en slags skrivebattle. Da gikk det litt fortere.
Du har levd en stund. Hva var den første tv-serien som gjorde deg oppslukt? Utenom Majka, jenta fra verdensrommet

– Den første serien jeg ble helt besatt av var
The Prisoner; en engelsk psykedelisk serie fra slutten av 60-tallet om en agent som blir kidnappet til en mystisk landsby. Jeg har ikke levd såååå lenge, altså, men jeg oppdaget den da Iron Maiden sang om serien på låtene The Prisoner og Back In The Village. Senere har Muse brukt elementer fra The Prisoner i videoer, så det er tydeligvis andre som har samme forhold som meg til serien.
Hvilke serier kan man se to ganger – og så er det omtrent like gøy som første gang man så dem?
– Jeg tror de fleste seriene i boken vår kan sees to eller flere ganger, men jeg kan trekke frem tre eksempler:
1. – Vi må aldri glemme
Cheers! En av TV 2s første komediesuksesser, om livet på en bar i Boston, er fremdeles dødsmorsom, rett-frem situasjonskomedie. Cliff Clavin! Holder kvalitet gjennom alle sesongene. Anbefales til lange, lett vindskeive søndager på sofaen eller stoneraften på folkehøyskolen.
2. –
West Wing alias Presidenten. Manusforfatter Aaron Sorkins morsomme, dramatiske og spennende fortelling om president Jed Bartlets to perioder som amerikansk president er den mest velskrevne, dialogdrevne serien noensinne. Jeg er nå på tredje runde.
3. – Jeg anbefaler varmt å se
True Detective om igjen. Det er digg å se den i ro og mak, mens du leter etter hemmelige spor og overraskende triks i Matthew McConaugheys lange monologer.
Hvilken populær serie akkurat nå er mest oppskrytt?
– Altså, den er ikke oppskrytt på den måten at det er en dårlig serie, men jeg synes
Narcos av og til får i overkant panegyrisk hyllest. Jeg digger deler av serien, men sekvensene med han amerikanske DEA-agenten er litt gammaldags rett-på-video-underholdning. Kul serie, for all del, men ikke det mesterverket mange vil ha den til å være.
Hvis du selv skulle laget en serie – hva ville vært de ideelle elementene?
– Jeg kunne gjerne tenkt meg at noen laget en serie basert på Lars Lenths sinnssyke karakterer i boken
Brødrene Vega. Det er en salig blanding av onde fiskeoppdrettere, naive miljøkrigere og spika gærne einstøinger. Det hadde vært fine elementer for en TV-serie. Men mer generelt er jeg fan av småbydrama (bare jeg som husker Det gode liv i Alaska?), lange monologer, kokainsmugling og kule bankran.
Hva er dine heteste tips om oversette eller glemte serier?
– Av nyere serier er den franske
Les Revenants – et horrorinspirert, Twin Peaks-aktig landsbydrama – en skikkelig godbit – sesong 2 er rett rundt hjørnet. Ellers holder 90-tallsserien Murder One seg overraskende godt, det manuset kunne vært filmet i dag og blitt en sensasjon. Men aller mest vil jeg nok anbefale Boss, det politiske gangsterdramaet om den døende borgermesteren i Chicago. Kelsey Grammer i en grell rolle som den drøyeste politikeren siden han som sa shiiiiiiiiit i The Wire.
730 hiver seg på sistnevnte: Er Boss 2012s mest undervurderte serier?

101 TV-serier kjøper du her.

Nyeste saker fra 730.no

Les mer