Hopp til hovedinnhold
KAVEH (KATRINE FAGERLID)

Er det greit at P3 spiller dette?

KAVEH (KATRINE FAGERLID)

I går slapp den by:Larm-aktuelle 17-åringen Kaveh Kholardi «Det er greit», produsert av Nasty Kutt (Susanne Sundfør, Timbuktu, Karpe Diem). En låt Oslo-artisten deler ut gratis, samtidig som P3 la den til sin spilleliste, noe som innebærer at den vil bli spilt på radioen hver dag.
 
I teksten avfeier Kaveh fiktive rappere som «fags, fags, fags» («sopere»), og noen stusser over at NRK godtar en slik tekst.
 
Musikkjournalist Martin Bjørnesen var en av de første som reagerte. Hvorfor?


– Jeg har vel bare satt spørsmålstegn ved at P3 velger å liste en låt med den ordbruken. Magereaksjonen handler først og fremst om å feie for egen dør og være konsekvent: Vi var mange som reagerte da to poprappere sklei utpå og ville gjøre Afghanistan til parkeringsplass i andrenalinrus rett etter det smalt 22. juli. Eller når en harrybandvokalist fra Sande sklei utpå i det jeg antar var en annen slags (blandings)rus på Spellemann.

– Er det på sin plass å reagere på sånt? Ja. Er det på sin plass å reagere på sånt og å IKKE reagere på det her? Det synes jeg vel egentlig ikke. Og jeg skjønner at linja ikke er rettet mot homofile (samt at det føles litt rart å bli moralsk forarget på vegne av andre som kanskje ikke er støtt engang, den ser jeg). Men han bruker et sterkt nedsettende ord, som et nedsettende ord – og fortsatt slik jeg leser det knyttet til det å være «femi», være pinglet, sier Martin til 730.

 
– I tillegg er P3 en ungdomskanal og dette er ungdomsmusikk, og eksisterer i en virkelighet hvor kids blir mobba (noen ganger til selvmord, osv.) med samme ordbruk. Sorry ass, da får jeg heller leve med å være over-PK, men det er vel ikke helt greit? Forøvrig er det den mest uoppfinnsomme og uinspirerte linja på låta, også om vi ser bort fra språkbruken. Ellers synes jeg for å presisere det at Kaveh er en veldig lovende MC, og at låta i seg selv er kul – hadde det ikke vært for den linja hadde det vært fett at P3 lista en raplåt som faktisk høres ut som en raplåt.

Men du er selv kjent, spesielt under ditt alias, kremt, DJ Hele Fitta, for å ofte spille endel musikk med ganske drøye tekster?

– Er jeg selv dobbeltmoralistisk som reagerer på dette og bumper låter fra Suga Free (amerikansk «pimp»-rapper) og annen musikk med sterkt KVINNEFIENDTLIG budskap? Tja. Det er jeg sikkert. Men jeg tror ikke Suga Free hadde blitt lista på P3 heller. I hvert fall ikke om han hadde rappa på norsk.


Journalist Mathias Rødahl lever av å høre på og skrive om rapmusikk for Kingsize og Natt&Dag. Hva synes han om ordbruken til Kaveh?

– Det er en kjennsgjerning at rappere ikke refererer til homofobi eller homsehat når man sier «fag» i en sammenheng som dette. Her er det mer snakk om «pingle», «poser» osv. Det kommer alltid til å være noen som blir støtt, men det betyr ikke at man alltid skal sensurere.

Mathias synes ikke P3 skal fjerne låten grunnet teksten.

– Nei, på ingen måte. Dette er en ikke-sak. Kaveh har levert en flott låt, og jeg gir honnør til P3 for å ha listet et usignert, norsk talent.

– Jeg er personlig veldig i mot å gi enkeltord en så stor makt som mange her ser ut til å ønske. Rap er en helt egen sjanger, og det er sikkert enkelt å misforstå det direkte gatespåket som brukes. Hvis noen skal sensurere en tekst, så får det være publikum som bestemmer om de liker en låt eller ikke

P3s musikksjef Mats Borch Bugge forstår reaksjonene. Til en viss grad.


– Jeg tror folk bruker litt sterkere lupe når det er snakk om norske tekster, men registrerer at enkelte reagerer. Jeg er opptatt av stor kunstnerisk takhøyde i NRK P3, og har valgt å liste låten ut fra både teksten og musikken. Kaveh er en 17 gammel nykommer med et stort talent, og jeg opplever at han i teksten sier noe som noen oppfatter som lite pent på en relativt uskyldig og humoristisk måte. Neste gang er han kanskje trygg nok til å innse at de fleste homofile har «swag» så det holder, sier Mats til 730.

Kan teksten gjøre at dere fjerner låten?
 

– Låten vil gå i C-rotasjon på P3 i en periode, og så får vi følge med på hva folk synes om den fortløpende. Det gjør vi med alle låter vi har listet.


Kaveh forteller at det ikke var meningen å støte noen.

– «Det er greit» er i utgangspunktet en låt som baserer seg på humor i form av metaforer. Jeg trodde aldri at en liten linje i låta skulle få så stor fokus. Jeg hadde det bare moro i studio en kveld. Folk må ikke ta noe av det som blir sagt bokstavlig, dette er jo kun «plain battle-rhymes», altså en rappers ord mot en annen. Det var aldri hensikten å fornærme verken homofile eller folk med mørk hudfarge, sier rapperen.

– Jeg må bare beklage hvis det ble oppfattet på den måten. Det har aldri vært min intensjon, verken i løpet av prosessen med å lage sangen eller ved utgivelsen. Når jeg for eksempel sier «myrder dem alle som Saddam var back», så skal jeg selvfølgelig ikke myrde noen. Musikk i seg selv er jo ikke noe som nødvendigvis skal tolkes bokstavlig, og spesielt i dette tilfellet er hele konseptet satt i en humoristisk kontekst.
 
Homofile Benjamin M. Silseth fra NRKs Trekant mener det er greit at P3
spiller en slik låt:  – Jaaa, vi «fagsa» er såpass hardhudet!, twitret programlederen.
 
Man kan høre Kavehs nye låte «Det er greit» her, og se ham på John Dee via by:Larm i Oslo i kveld.

Les mer