Hopp til hovedinnhold
NYE THE CROSSING TAR INSPIRASJON FRA DEN FREMDELES SÅ AKTUELLE FLYKTNINGKRISEN (ABC)

Er denne serien nye Lost?

NYE THE CROSSING TAR INSPIRASJON FRA DEN FREMDELES SÅ AKTUELLE FLYKTNINGKRISEN (ABC)

Da 730-favoritten Lost debuterte på amerikanske ABC i 2004, var det begynnelsen på en ny stortid for det Disney-eide nettverket. 
ABC hadde på det tidspunktet slitt lenge med dårlige seertall og lunkne mottakelser på deres nye serier, som ikke kunne måle seg med konkurrentene. Lost (i tillegg til andre hitserier som Frustrerte Fruer og Grey’s Anatomy) med de forskrudde mysteriene og de gripende karakterene presterte så å snu strømmen og å bringe nytt liv til den familievennlige kanalen. 
Dermed er det kanskje ikke så rart at de nå ønsker å finne den neste Lost – noe de ikke akkurat prøver å skjule med nye The Crossing, som debuterte på amerikansk TV forrige uke.

Science fiction-thrilleren er et samarbeid mellom Scream-skaperne Dan Dworkin og Jay Beattie, som tar for seg et lite tettsted hvor 50 flyktninger plutselig blir skylt opp på stranden. De overlevende forteller at de har risikert livet for å rømme fra en helt forferdelig krig. 
Tvisten? Krigen finner sted i år 2200, og flyktningstrømmen har reist i tid for å redde eget skinn, samtidig som de vil advare om en kommende holocaust. 

STEVE ZAHN (THE RIDICULOUS 6) OG NATALIE MARTINEZ (UNDER THE DOME) SPILLER TO AV SERIENS HOVEDROLLER (ABC)


I hovedrollen møter vi den lokale sheriffen Jude Ellis, spilt av den vanligvis useriøse spøkefuglen Steve Zahn (kjent fra blant annet Adam Sandlers parodisuppe The Ridiculous 6, Modern Family og Treme), som leder etterforskningen av de nyankomne. Det vil si, ledet. 
Det tar ikke lang tid før agent Emma Ren (MacGyver-stjernen Sandrine Holt) og resten av Homeland security / sikkerhetsdepartmentet sklir inn og sperrer Jude ute av etterforskningen. Et par runder med «Dette er mitt territorium»-krangler er logisk nok uungåelige. 
Ikke nok med at etterforskningsteamet står ovenfor en haug med mennesker som påstår at de er fra fremtiden, men de må attpåtil håndtere at noen av dem også har overmenneskelige fysiske evner. 
Vi snakker superstyrke, superspenstighet, superintensitet – hele sulamitten. Se for deg en slags flokk med Captain America-er, bare uten den identitetsbekreftende drakten og med mindre rederlige hensikter. 
 


Bortsett fra de forskjellige etterforskerne blir vi kjent med en del av flyktningene, blant andre Apex-en Reece (spilt av Under the Domes Natalie Martinez), som blir tatt av strømmen og havner bort fra datteren Leah. 
Man kan trekke mangt en parallell til Lost her; et dypt mysterium som drar oss på en reise mellom tid og rom, en gruppe overlevende som må takle et nytt miljø med nye levekår, samtidig som klare «oss mot dem»-ideologier oppstår (hei The Others). 
Konseptet med de supersterke overmenneskene («the Apex») som kan befinne seg hvor som helst til enhver tid trigger også vagt i minnene våre om den intense og latterlig sterke Other-en Ethan Rom («han var aldri på flyet»-kjipingen som kidnappet høygravide Claire i første sesong) – men her er det mulig Lost-fanatikeren i oss leser for mye inn i det. Muligens.
Uansett. Å promotere serien som «den nye fra nettverket bak Lost» har muligens ikke hjulpet The Crossing. I et forsøk på å generere god buzz rundt showet, ser det ut som om serien har fått litt for store sko å fylle. I hvert fall dersom man skal tro anmeldelsene etter forrige ukes premiere.
 


Til tross for at seriens IMDB-score i skrivende øyeblikk ligger på en respektabel 7,6 har majoriteten av pilotepisodens presseanmeldelser landet midt på treet. 
TV-bibelen Variety gir serien en lunken tilbakemelding, og skriver blant annet at til tross for intrigene i plottet, «føles mange av konfliktene utenfor science fiction-delen forutsigbare».
New York Magazine (også kjent som Vulture) har samme dom, og skriver at pilotepisoden er for vag til å se om dette faktisk kan være av Lost-kvalitet eller om det bare er «enda et forglemmelig forsøk på å skape seriebasert spenning». 
Entertainment Weekly var dog litt mer positive i sin anmeldelse. De gir karakter B, eller triller en 5-er på godt norsk, og skryter av seriens oppbygging og spenningsnivå, selv om de er «forberedt på skuffelse» fra resten av episodene. 

EN FELLESDOM SER UT TIL Å VÆRE AT EN EPISODE IKKE ER NOK FOR Å DØMME THE CROSSINGS FULLE POTENSIALE (ABC)


Men, høye forventninger og store sko til side, er det vel bare rett at TV prøver å finne det neste store mysterieshowet. 
Blant det som virker som hundrevis av forskjellige binge-vennlige show som lanseres hver måned på de forskjellige strømmetjenestene, savner vi virkelig den ene serien som samlet oss rundt middagsbordet for å diskutere. TV trenger noe som får oss til å gå inn i full konspirasjonsteoretiker-modus, slik Lost gjorde for 14 år siden. 
Om The Crossing kan gjøre noe av det samme for oss er usikkert, men det er definitivt verdt forsøket. 
Man vet ikke enda om denne kommer til å dukke opp her til lands, men vi oppdaterer dere selvsagt om vi får vite mer! 


Les mer