Hopp til hovedinnhold
the batman anmeldelse norge kino 730no robert pattinson zoe kravitz dc 1
The Batman med Zoe Kravitz som Selina Kyle alias Catwoman og Robert Pattinson som Bruce Wayne alias Lynvingen alias Batman (DC/Warner Bros.)

The Batman er endelig her – hva sier anmelderne?

The Batman måtte slåss mot pandemien og fikk premieren utsatt i nesten ett år.


OPPDATERT: Selv om The Batman fortsatt roterer på kinoene, slipper Warner Bros. filmen hos broren sin – eller om du vil; søstersjappa – HBO Max allerede mandag 18. april. Les om mottakelsen nedenfor. Se også: Joker-scene fra The Batman lekkes av Matt Reeves 


[Ingen spoilere.]

Det er lenge siden Hollywood ble glad i å resirkulere IP, fordi folk er nostalgiske og lettere å lokke med materiale de kjenner. Dermed blir det for mange oppfølgere, forløpere, nyinnspillinger, spin-off-er og omstartere basert på andre filmer, serier, bøker, spill. Og selvfølgelig tegneserier. Men likevel resultatet det bli full klaff – og verdt ventetiden.

Snart 83 år etter at Batman skapes får vi enda en reboot – nå via Matt Reeves (Cloverfield, Let Me In, Planet of the Apes-franchisen), som har laget det som bør kunne bli årets mest sette film.

Responsen på The Batman i forkant av fredagens premiere er foreløpig – stort sett – relativt flott.

Etter at Ben Affleck trakk seg som Batman i DC Extended Universe, går jobben som flaggermusmannen Bruce Wayne nå til Robert Pattinson. Mens Zoë Kravitz spiller hans farlige flørt Selina Kyle alias Catwoman, og Paul Dano har rollen som Edward Nashton alias den litt QAnon-aktige superskurken Riddler.

La oss starte med sutring.

the batman anmeldelse norge kino 730no robert pattinson zoe kravitz dc 2

(Warner Bros.)

«The Batman er rester fra gamle Batman-filmer, servert kaldere og våtere», skriver Midwest Filmjournal.

Ingen seksuell kjemi mellom Batman og Catwoman?

De mener at Robert Pattinson viser like mye følelser for karakteren til Zoë Kravitz som en statue, og at hennes seksuelle orientering nesten ignoreres.

«The Bat og The Cat skulle hatt ekte seksuell kjemi sammen, og Zoë Kravitz bærer på egenhånd deres interaksjoner mot den stoiske, uttrykksløse Robert Pattinson. Bra for henne, selv om det er synd at Selinas biseksualitet bare blir behandlet som en vindusutstilling i stedet for å bli tydelig uttrykket. Selv om akkurat det ville ha utgjort mening fordi hele Selinas historie er drevet av hevn for sin kvinnelige kjæreste… Robert Pattinson er tydeligvis mer interessert i spille en trist Bruce Wayne, og for det meste bare mumler han seg gjennom rollen». Noe som er med å gi filmen «liten følelsesmessig rekkevidde».

Zoë Kravitz som Catwoman blir dog tatt godt imot. 

Zoe Kravitz som Selina Kyle (DC/Warner Bros.)

Zoe Kravitz som Selina Kyle (Warner Bros.)

«[Hun] er den beste live-action-versjonen av Selina Kyle til dags dato. Dratt rett fra sidene i tegneseriene som fødte henne, trer Zoë Kravitz elegant inn i rollen og ivaretar den edgy delen som gjør karakteren spesiell», blogger Cinema Debate.

Riddler hylles av Reel Talk, til tross for at han  ikke er like bra som den mest ikoniske Jokeren gjennom tidene.

«Selv om Paul Dano aldri når nivået til Heath Legder, er det ganske tydelig for alle at dette kan være den nest beste skurken i Batman-filmenes historie.»  

Det konkluderes med at The Batman er «en av de mest essensielle tegneserie-filmene i de siste 20 årene».

Mens andre hater den…

the batman the riddler Paul Dano anmeldelse bruce wayne norge kino 730no robert pattinson zoe kravitz dc 3

Paul Dano som The Riddler (Warner Bros.)

The Washington Post mener at det ambisiøse utgangspunkt ender opp som en «gledesløs» film. Og at Robert Pattinsons innsats minner om sin Twilight-vampyr Edward Cullen. Som om det ikke er nok beskrives han også som en slags Kurt Cobain møter stive Johnny Depp-legenden Edward Scissorhands 💀 (Robert må bli ganske forbanna når han leser dette?) Analysen/slakten ender på 1,5 stjerner av 4. 

«The Batman handler om Robert Pattinsons karakter som løser en rekke sadistiske drap, men tematisk handler det om hans personlige transformasjon. I det meste av filmen er han nødvendig for Gotham, men ikke elsket. De ser på ham som en freak. I Matt Reeves’ grumsete, dystopiske visjon er Batmans utvikling fra paria til messias ikke en triumf. Men som et grunge-verdig skuldertrekk. Han kan bli drevet av nyvunnet rettferdighet, men The Batman er fortsatt langtekkelig.» 

Andre føler at The Batman er rørende bra.

the batman lies anmeldelse bruce wayne norge kino 730no robert pattinson zoe kravitz dc 3

(Warner Bros.)

«Dette er en unik hedring av Batman-mytologien og dens stilistiske og tonale endringer gjennom dens 80-årige historie», skriver Slant Magazine og gir 3 av 4 stjerner. «Filmen skiller seg ut fordi den på en gjennomtenkt måte antyde at helten vår faktisk en dag kan gjøre byen hans til et bedre sted – og ikke bare et tryggere sted» 

Groucho gir 4 av 4 stjerner og sammenligner filmen med en stor David Fincher-klassiker.

«Handlingen går rett på sak, men spiller et langt spill med publikummet. Hvis The Dark Knight er Batman svar på Heat, så er dette Batmans SE7EN

Les også: Er Seven alias SE7EN den beste thrilleren noensinne?

Flere er enige i at filmen har en visuell Seven-vibe. 

«Kinematografen Greig Fraser tar fra David Fincher for å levere en verden av regnfulle netter og overskyede dager der skygger og røyk slynger seg gjennom byens smug og gater», skriver FSR.

Første klipp av filmen var på fire timer. Men er på nå nesten tre; 176 minutter. Er det for meget? (Den lengste Batman-filmen til Christopher Nolan er The Dark Knight Rises som varer i 165 min.) Noen synes at The Batman fint kunne vært en halvtime kortere. Men de fleste er fornøyde. «De tre timene flyr forbi. Selv om tredje akt er litt for stappfull, med det som føles som er slutten tre ganger», mener Shakefire.

the batman grunge 2022 anmeldelse bruce wayne norge kino 730no robert pattinson zoe kravitz dc 3

Grunge-Bruce Wayne 2022 (Warner Bros.)

Det skal kanskje ikke altfor mye til, men The Batman blir kalt «en av de beste DC-filmene noensinne».

Konklusjonen til Cinema Debate er toppkarakter og betegnelsen «et mesterverk».

«Matt Reeves tar det beste fra tidligere Batman-regissører; kombinerer detaljene, det dystre og den visuelle fortreffeligheten til til Zack Snyders arbeid. Han vever det sammen med den jordnære, dialogfokuserte historiefortellingen fra Christopher Nolans håndverk for å skape noe dristig og nytt for franchisen.» 

zoe kravitz selina kyle catwoman halle berry robert pattinson the batman anmeldelse bruce wayne norge kino 730no the riddler Paul Dano

Mjau takk (Warner Bros.)

Hollywood-giganten Vanity Fair er middels imponert, og de legger til at det i dag er veldig vrient å lage en banebrytende film med denne mye brukte superhelten. «Realiteten er at det sannsynligvis på dette tidspunktet ikke er noe helt nytt man kan gjøre med Batman. Matt Reeves og hans medmanusforfatter Peter Craig prøver. Men de kan ikke presse mye høyere betydningsfulle blod ut av en dødelig utarmet stein.» 

Bladet skryter dog av regissøren og hinter om at den uunngåelige oppfølgeren bør kunne bli bedre. «Matt Reeves’ talenter vises i massevis The Batman. Jeg mistenker at dette kan bli satt i tjeneste for så mye mer.» 

Les også:

Marvel Cinematic Universe introduserer Moon Knight via sertifisert filmstjerne: Marvels vri på Batman?


Netflix sikrer seg ikonisk og skrekkelig IP – og serverer mye blod: Men filmen er flau

Nyeste saker fra 730.no

Les mer