Hopp til hovedinnhold
SAM WORTHINGTON SOM JAKE SULLY I AVATAR (20TH CENTURY FOX)

Er Avatar rasistisk?

(NB! Handlingen røpes nedenfor.)

Få sutrer over Avatar, men på flere nettsteder og blogger er det noen som mener at blockbusteren har underliggende rasisme, skriver Associated Press.

Hvorfor? Eventuelt hvordan?

I filmen kamuflerer en hvit, lam mann seg som en alien i håp om å få innbyggerne på planeten Pandora til å godta at mennesker får tilgang til deres verdifulle mineraler, for så å ta en 180 ved å forelske seg i skapningenes prinsesse og hjelpe deres primitive krigere å slåss mot de hvite mennenes romskip.

En slags variant av kampen mellom europeerne og den amerikanske urbefolkningen, alias cowboy og indianere.

Tom Cruises Den siste samurai og Kevin Costners Danser med ulver kjører litt av det samme vrien, mens en hvit mann redder fremmede vesener i science fiction-filmene Dune og District 9.

Se også: Urolig, utrolig fremmedfrykt i Sør-Afrika

Sorte Zoe Saldana har Avatar-rollen som Pandora-prinsessen, og de fleste alienene spilles av skuespillere som ikke er hvite.

Robinne Lee (fra blant annet Will Smiths Seven Pounds), som har afrikansk og asiatisk familiebakgrunn, forteller AP av hun liker James Camerons comebackfilm, men handlingen minner henne om Hollywoods Pocahontas, hvor den hvite mannen redder indianerne etter å ha forelsket seg i en av deres kvinner.

– Det hadde vært fint å se at vi kan redde oss selv, sier Lee.

Den sorte filmprofessoren og forfatteren Donald Bogle mener Avatar er nydelig, og vil ikke kalle eventyret rasistisk, men synes deler av den – til tross for å være ekstra hi-tech – er gammeldags.

– Det er en film som ennå ikke har frigjort seg fra de gamle Hollywood-tradisjonene og -formelene.

James Cameron føler naturligvis at sin baby ikke har noe å gjøre med rasisme. Han sier den oppfordrer mennesket til å respektere andre «selv om de er annerledes».

– Med håp om at vi kan unngå konflikter og leve mer harmonisk i denne verden.

Uansett hvordan man måtte se Avatar så kommer den til å bli en av verdens mest sette filmer, noe som er stas for James og Rupert Murdochs filmselskap Fox.

Ifølge Box Office Mojo har den allerede 7. plass på listen over de mest innbringende filmene i USA og Canada noensinne, med 429 millioner dollar i solgte kinobilletter.

Utenfor Nord-Amerika har Avatar spilt inn 900 millioner dollar, inkludert noen millioner kroner fra Norge, hvor 390 000 mennesker har kjøpt billett til Pandora.

Se også: Cartmans triste, rasistiske ballade

Nyeste saker fra 730.no

Les mer