Norsk filminstitutt trekker seg fra Amandakomiteen.
Oppdatert 07. november: Amandakomiteen bukker under for et enormt press og endrer regelverket om hvilke filmer som kan bli nomineret. Filmer som primært vises på streamingtjenester kan nå også bli nominert til den gjeveste filmprisen i Norge, nemlig Amandaprisen.
Roar Uthaug – som regisserte Troll – anser dette som en positiv utvikling.
– Jeg tror det vil gjøre at prisen føles mye mer relevant både for publikum og for bransjen, sier han til NRK.
Endringen trer i kraft fra og med neste år. Nå skal kategorien Beste norske kinofilm bli byttet til Beste norske film. Det er heller ikke de eneste endringene Amandakomiteen foretar.
De ulike kategoriene skal nå være kjønnsnøytrale <3
Kategoriene skal hete Beste skuespiller i en hovedrolle og Beste skuespiller i en birolle.
Norge blir et av de første landene i verden som inkluderer filmer fra streamingtjenester inn i kategorien for kinofilm.
Les mer om Amandapris-debatten nedenfor.
Kjersti Mo – direktør for norsk filminstitutt – mener kriteriene til prisen latterliggjør den teknologiske utviklingen filmbransjen har hatt i løpet av de siste årene.
Amandaprisen alias den norske versjonen av Oscar-utdelingen hyller de beste filmene fra de siste 12 månedene.
Det har lenge vært uenigheter om hvilke kriterier som skal gjelde for å bli nominert.
Les også: Sex, kjærlighet og drømmer i Oslo by
Årets Amanda-utdeling i Haugesund har vært med på å dra debatten videre. Nå diskuteres kriteriene i lys av streamingtjenestene vi alle kjenner og elsker.
Amandakomiteen har vært tydelig på at en nominasjon krever at filmen(e) må ha gått på ti av de største kinoene i minst to av de største norske byene.
Noe som betyr at fjorårets suksessfilmer som for eksempel Troll – som kun ble streamet på Netflix – ikke ble nominert. Det diskuteres stadig om retningslinjene bør endres for at streamingtjenester skal bli inkludert, men Amandakomiteen ønsker ikke å vike fra det opprinnelige regelverket.
– Amanda skal fremme filmen som går på det store lerretet. Hvis man åpner for filmer fra strømmetjenestene, så må man kanskje også vurdere film fra Facebook og Youtube, sier Amandakomiteens leder Tonje Hardersen.
Ironisk nok så har medieplattformer som FB/YouTube og ikke minst TikTok forsøkt å tre over til å bli noen slags streamingtjenester i lang tid. Hvem kan vel glemme da Snapchat lot oss være stjernen i vår egen serie i 2020?
En av de viktigste aktørene i norsk filmbransje argumenterer mer eller mindre for det samme.
– Cannes-festivalen har et strategisk samarbeid med TikTok, fordi det kanskje er der fremtidens filmskapere debuterer, sier Kjersti Mo til NRK.
– Vi ønsker å fremme norsk film uavhengig av plattform. Vi mener argumentasjonen til Amandakomiteen er en latterliggjøring av den teknologiske utviklingen vi har hatt de siste årene, avslutter hun.
Se også: Karpe-filmen som vant Amandaprisen
I et lenger brev til Amanda forteller Kjersti at filminstituttet ikke lenger ønsker å være medlem av «en komité med et smalere formål».
Digitalisering av filmbransjen er en betent debatt av flere grunner. Og Amandakomiteen er verken det første eller siste organet som tar avstand fra streamingtjenester.
På en måte har streaming revolusjonert filmbransjen med å gi forbrukere haugevis av material å velge fra. På den annen side har streaming også endret dynamikken mellom TV-produksjon, skuespillere og manusforfattere – og selvsagt hvordan sistnevnte kompenseres.
Noe vi ser konsekvensene av med manusforfatterstreiken i Hollywood.
Det gjenstår å se om Amandakomiteen endrer på regelverket og hva slags ringvirkninger det vil få for fremtidige prisutdelinger.