Hopp til hovedinnhold
hor hera mahmoud
Møt frekke Mahmoud i Hør her'a! (Arthaus)

730.no anmelder Hør her’a! 🎲 En sjarmerende historie om familie og identitet

730.no har sett Hør her’a! på Oslo Pix og kaster terning!

En av Norges mest etterlengtede filmer lander snart på kinolerretet med rebelsk, alvorlig og rørende historie.

Hør her’a! av Kaveh Tehrani holder ikke tilbake på ærlighet og følelser i stor likhet med romanen den er baseres på med samme navn av Gulraiz Sharif.

Boka blir tilfredsstillende filmatisert sammen med et manus skrevet av Erlend Loe og Nora Landsrød.

Du kastes rett inn i verdenen til Mahmoud (Mohammed Ahmed) aka Oslo øst. Derfra starter reisen gjennom hans observasjoner om kulturforskjeller, innvandrere og mageproblemene til faren sin. Og i kjernen av alt finner man en unik coming-of-age-historie som vil legge igjen en tåre i øyekroken.

Spenningen faller litt under repetisjon, men filmen er best på sjarm og ærlighet om temaer mange har godt av å få med seg.

Sommerferie blir fulltidsjobb

hor hera bilde 4
Andre har det fett i sommer men Mahmoud må jobbe. (Arthaus)

Hør her’a! går mildt sagt rett på sak fra begynnelsen med 15-årige Mahmoud som sitter på sin faste benk og filosoferer om alt fra a til å. Den fjerde veggen brytes umiddelbart med en spenstig og rebelsk monolog om hvor godt «norske nordmenn» har det om sommeren i motsetning til «utlendinger uten penger». Uten at jeg er helt sikker, er dette på punkt og prikke med åpningen i boken.

Du er nå en del av hans univers og du kan ikke gjøre noe annet enn å nikke med på alt han har å si. Her kaster 15-åringen fordommer og morsomme stikk mot kulturer i alle kanter. Helt til han blir avbrutt av moren sin (Kriti Surjan Thepade) som ber ham om å slutte å leke filosof.

Snart får nemlig familien besøk av onkel ji (Asim Chaudhry) fra Pakistan. Han har tatt med seg gaver som røyk, Ermani t-skjorte og lota til familien. Hele ferien blir snudd på hodet når Mahmoud blir utnevnt (tvunget) til å være Oslo-guide for ham. Drømmen om å chille på benken i sommer må legges til side.

Det blir også annerledes sommer for hans 9 år gamle lillebror Ali (Liza Haider), som blir mer og mer oppmerksom på sin kjønnsidentitet. Noe som bekymrer Mahmoud og resten av familien.

Rørende og litt repeterende

hor hera norsk film 2023
Onkel ji blir forelsket i Norge (Arthaus)

Mohammed spiller hovedkarakteren helt glimrende. Han var jo født for denne rollen? Og selv om karakteren hans er midtpunktet deles scenene utmerket mellom ham, Asim og Liza. De to sistnevnte presterer bra som onkel ji og Ali, som får sine egne coming of age-tråder.

Hele monologen til Mahmoud setter en leken tone for filmen før du rekker å blunke. Den har en tilfredsstillende fart og energi som gjør deg investert og holder sjarmen utover hele handlingen.

I begynnelsen plantes stemningen for en komedie og det tar litt tid før selve handlingen finner sin plass. Når den først har etablert seg får vi en rørende historie om familie og identitet. Da skjønner også du hvor den prøver å ta deg. Det er en forfriskende spinn på sjangeren.

Noen av observasjonene til Mahmoud om nordmenn, innvandrere, familie og crushet sitt blir noe repeterende. Inkludert sekvensene med lillebroren som utforsker sin kjønnsidentitet. De er dog ganske viktige deler av filmen. Selv om det vises direkte med sminke, neglelakk og enhjørninger passer det fint med en familiefilm som dette.

Hør Her’a! er for alle

hor hera bilde 3
Massasje for sjefen (Arthaus)

Når Ali blir Alia og begynner å identifisere seg som en jente begynner også spenningen å boble. Mahmouds babling om alt mellom himmel og jord blir overdøvd av en historie med mye hjerte og drama.

Det er nesten som den filosofiske gutten mister helt kontroll over sin egen historie. Alt han kan tenke på nå er hvordan foreldrene kommer til å reagere. Og spesielt faren som kommer til å få en eksistensiell krise. Også kommer det et vendepunkt i historien som vrir kos til kaos, som Mahmoud selv beskriver.

Filmen respekterer kulturen og utforsker samtidig hvordan en familie kan akseptere hverandre for den de er. Det er ikke bare Mahmoud og Alia som vokser opp. Onkel ji, mor og far går også gjennom hver sine åpenbaringer om livet.

Onkel ji vil følge drømmene sine og bli et bedre menneske mens han crusher på Sylvi Listhaug. Moren setter barna sine foran alt uansett hva og viser hvem som er sjefen i huset. Kriti stjeler showet i sine egne scener som mamma Zubaida med en imponerende sandal-kolleksjon. Og faren (Manish Sharma), uten å spoile for mye, innser hva som er første prioritet.

Latter og tårer

hor hera! liza haider
Liza Haider i Hør Her’a! (Arthaus)

Det er en direkte og effektiv feel-good film om familie og tilhørighet som etterlater deg med et smil og en liten tåre i øyekroken (jeg gråt ikke, lover). De forskjellig temaene som tas opp er noe alle kan relatere til.

Ekstra kos er det også når du tydelig ser at menneskene bak filmen har det gøy med det de gjør.

Etter en rekke gode kulturfokuserte kortfilmer beviser Kaveh med spillefilmdebuten sin at han har mye mer å by på. Hør her’a! er en fryd for norsk film.

Se den på kino. Og plusspoeng om du har på deg Ermani t-skjorte.

Terningkast 5.

terningkast 5 730.no

Hør her’a! har premiere fredag 15. september. Sjekk ut trailer!

Les også: Biopic om ikonisk grunnlegger har fått teaser 🏎

Les mer