Hopp til hovedinnhold
Severance season 2 Adam Scott Mark Britt Lower Helly Riggs apple tv plus norway 730no
Adam Scott som Mark Scout, Zach Cherry som Dylan, John Turturro som Irving Bailiff, Britt Lower som Helly Riggs (Apple TV+)

Severance er en av årets beste nye TV-serier

Severance starter sakte, men er suveren.

(Anmeldelsen inneholder ikke spoilere.)

I den første scenen med hovedpersonen Mark, får vi se ham sitte i bilen og gråte om morgenen utenfor kontoret. Når han går inn i det enorme bygget, stusser han over et fuktig papirlommetørkle som han tørket tårene med noen minutter i forkant. Mark jobber for Lumon Industries, hvor de fleste ansatte har sagt ja til å gjennomgå et kirurgisk inngrep kalt «severance» hvor man får satt inn en chip i hjernen. Det gjør at hukommelsen splittes mellom utsiden og innsiden av bygget. Når man er på jobben, husker man ikke noe om privatlivet utenfor – og vice versa. (Severance betyr brytning og løsrivning. Ordet brukes stort sett som forkortelse for «severance pay»; sluttpakke.)

Mark er en bedrøvet fyr irl, men på dette sterile, sjelløse kontoret fremstår han tilfreds.

Til tross for at Mark og hans lille avdeling utfører en tilsynelatende non-stop meningsløs oppgave på sine gamle datamaskiner. (Fremtidsrettede scenarioer med utdatert teknologi er ekstra guffent.) Etter at Marks favorittkollega brått forsvinner, begynner han dog å sette spørsmålstegn ved jobben de utfører, arbeidsgiverne og tilstanden med splittet hukommelse.

Severance season 2 Adam Scott Mark Britt Lower Helly Riggs apple tv plus norge

Mark i heisen på kontoret hvor minnet splittes hver dag (Apple TV+)

Vi får tidlig vite at Mark sørger over sin døde kone. Har han sagt seg villig til å bli «severed» for å kunne slippe å tenke på henne halve døgnet? Fordi han vil glemme? Eller fordi han egentlig ikke vil gi slipp på sorgen? Serien er skrevet lenge før med pandemien. Men måten covid har forandret mange folks forhold til kontoret passer til handlingen. Vi får også religiøse, kultaktige hint. Kanskje fordi mange tech-milliardærer forgudes. (Nylig døde 15 av 23 aper da teamet til Elon Musk utførte testing på dem med chips i hjernen. Jeg sier ikke at Elon jobber med å utvikle severance-teknikken. Bare sier.)

Severance er en slags dystopisk, satirisk psykologisk thriller-sci-fi-dramedie.

Inspirasjonen skal være blant annet Jim Carrey-filmen The Truman Show, internettets urbane legende The Backrooms og det nyklassiske spillet The Stanley Parable. Man kan også legge til Black Mirror og Twiligt Zone møter Office Space.

Severance season 2 Christopher Walken Burt Goodman John Turtorro Irving Bailiff Adam Scott Mark Britt Lower Helly Riggs apple tv plus norge

Christopher Walken som Burt Goodman, John Turturro som Irving Bailiff (Apple TV+)

Få serier kan matche stjernelaget foran kameraene. Adam Scott (fra surrealistiske The Good Place) er mest kjent som artigper, men perfekt som tørre Mark. Den eneste kvinnen i avdelingen, den nyansatte Helly (Britt Lower fra også surrealistiske Man Seeking Woman) er fengslende som kontorets mest skeptiske. Zach Cherry er kontorets kuleste, Dylan, mens Patricia Arquette er jævlig som sjefen fra helvete. Nykommeren Apple TV+ (oppstart i 2019) flekser med både Oscar-vinneren/ledge Christopher Walken og Coen-brødrene- og Spike Lee-favoritten John Turturro i samme serie. Karakterenes forhold og samspill er fenomenalt. (Chris og John er venner i virkeligheten.) Produksjonsmessig er håndverket en like stor flex. Severance er praktfullt formidlet av filmfotografene Jessica Lee Gagné og Matt Mitchell. Kameraet er stivt og kalkulert i starten, før de lar filmingen matche handlingens hektiske utvikling. Med nydelig, litt creepy musikk av veteranen Theodore Shapiro.

Severance season 2 Dichen Lachman som Ms Casey Kier Eagan Adam Scott Mark Britt Lower Helly Riggs apple tv plus norway 730no

Dichen Lachman som «velværerådgiveren» Ms. Casey (Apple TV+)

Severance fascinerer fra første sekund. Men de første av de ni episodene krever tålmodighet.

Serieskaperen Dan Erickson og regissørene Ben Stiller (som også regisserte sine komedier Zoolander og Tropic Thunder) og Aoife McArdle tar seg gooood tid når det kommer til det overhengende mysteriet rundt arbeidet på Lumon Industries, lederne og grunnleggeren. Det kan irritere at man får servert en sindig avantgarde stil fremfor å få svar, og i begynnelsen er serien mest interessert i å fortelle om Mark på innsiden av kontoret. Uten at man blir så klok. Men stol på at ambisiøse Ben Stiller & co er sikre på hva de gjør – og at man som seer belønnes. Underveis blir historiefortellingen stadig mer mektig, og mot slutten nærmer serien seg et mesterverk. Du vil garantert bli spent på å se hva som skjer i Severance sesong 2.

terningkast 5 730.no

Vi må legge til at nykommeren Tramell Tillman skinner som Seth Milchick; sjefen for etasjen med de ansatte som er «severed». I andre roller møter vi Yul Vazquez, Nikki M. James og Joanne Kelly.

Severance sesong 1 er ute hos Apple TV+ nå.

Nedtur for Netflix: Apple TV+-dramaet CODA er den første streaming-filmen noensinne til å vinne Oscar-prisen for årets beste film

Les mer