Hopp til hovedinnhold
Lily Collins i Emily in Paris (Netflix)
Lily Collins i Emily in Paris (Netflix)

Emily in Paris-forfatter mener I May Destroy You burde bli Golden Globe-nominert

Emily in Paris fikk to Golden Globe-nominasjoner denne uken.

Til tross for å være en veldig enkel, guilty pleasure-ish Netflix-komedieserie.

Flere anerkjente produksjoner fra 2020 ble ignorert, blant annet den hyllede London-baserte HBO/BBC-serien I May Destroy You med og av Michaela Coel.

Som til tross for 98 % hos Rotten Tomatoes – får null Golden Globe-nominasjoner.

Slik er det ofte. Spesielt når det kommer til Globes.

Pussige prioriteringer fra juryen – som består av noen få utenlandske mediefolk fra The Hollywood Foreign Press Association (HFPA) – har blitt så vanlig at prisutdelingen har mistet mye troverdighet.

Bransjen drar hit for å drikke seg fulle – og for å varme litt opp til storebroren Oscar.

Selv om det var lave forhåpninger til 2021-nominasjonene, stusser likevel mange over at Emily in Paris kan stikke av med prisene for en av fjorårets beste serier og skuespill. Issa Rae og hennes HBO-suksess Insecure, som har nådd sesong 4, var heller ikke bra nok for Globes-gjengen, som består av 90 personer.

Noe annet som er mer påfallende enn Golden Globe-smaken, er at selv en av personene bak Emily in Paris går ut og forteller om sin skuffelse.

Deborah Copaken, som var med å skrive alle 10 episodene av sesong 1, twitrer at Globes bommer ved å ignorere I May Destroy You.

Hun putter serien bokstavelig talt over alle andre serier noensinne laget.

«Kjære Michaela Coel: Jeg var en manusforfatter på Emily in Paris, men din serie har vært min favorittserie siden TVs begynnelse, og dette er bare feil», skriver 54-åringen.

«Jeg elsket I May Destroy You, og jeg takker deg, personlig, for å ha gitt oss ditt hjerte, ditt sinn, din elastisitet og din humor.» 31-åringen Lily Collins – datteren til Phil Collins – spiller Emily; en amerikansk jente i starten av 20-årene som begynner å jobbe med mote og markedsføring i Paris.

Netflix-dramedien er laget av Darren Star, som står bak folkelige favoritter som Beverly Hills, 90120, Melrose Place og Sex and the City.

(Emily in Paris er produsert av MTV og var opprinnelig tiltenkt den nye streameren Paramount+.)

Dette er altså lettbeint og luftig – dog effektiv – underholdning, som underveis viser hvor mange følgere Emily får på Instagram.

Mens hun sjonglerer karrieren og romantikk med nabogutten og menn i bransjen. Etc.

Den negative omtalen har gått på alt fra mangel på karakterutvikling til klisjéaktig og feilaktig fremstilling av Paris og franskmenn.

Nyheten om sesong 2 presenterer rollebesetningen på denne kule måten:

Les også: Emily in Paris er ikke spesielt woke – eller? 

Britiske I May Destroy You er en helt annen sjanger.

Michaela Coel har rollen som Arabella, som forsøker gjenoppbygge livet sitt etter å ha blitt voldtatt.

33-åringen har skrevet, co-regissert og co-produsert serien, og blir av kritikerne hyllet for både sin modighet, talent og mørke humor. 

Deborah Copaken tar ikke bare til Twitter.

I The Guardian skriver hun at moren hennes ringte og fortalte at Emily in Paris ble nominert.

«Hva? For hvilken kategori?, sa jeg. Jeg er en forfatter av showet. Jeg forsøker å unngå å lese kritikken, men jeg lever ikke under en sten. Jeg trodde aldri at det skulle skje at at vår serie skulle bli nominert.» 

«Jeg kunne definitivt se hvordan en serie om en hvit amerikaner som selger luksus-hvithet i pre-pandemi-Paris skrubbet for pulserende afrikansk og muslimsk tilstedeværelse ville skurre.» 

«Vår serie kom rett etter at jeg leste Caste av Isabel Wilkerson og slukte Michaela Coels I May Destroy You. En ren genistrek av et arbeid om ettervirkninger av voldtekt. Det showet, sa jeg til alle som ville lytte, fortjener å vinne alle prisene.» 

«At I May Destroy You ikke fikk ett nikk fra Golden Globe er ikke bare feil, det er hva som er feil med alt», skriver Deborah.

«Hvordan noen kan se I May Destroy You og ikke kalle det briljant kunstarbeid eller at Michaela Coel et geni er avgjørelser som jeg ikke har kapasitet til å forstå.»

Michaela Coel på BAFTA Television Awards på The Royal Festival Hall i London (Mike Marsland/WireImage)

Michaela Coel på BAFTA Television Awards på The Royal Festival Hall i London (Mike Marsland/WireImage)

Emily in Paris-forfatteren skriver igjen at Michaela Coels serie er den beste hun noensinne har sett, og at hun er «sjokkert» over avgjørelsen til Golden Globe.

«Den tar det kompliserte problemet ved en voldtekt – jeg har selv overlevd seksuelle overgrep – og innfører det med hjerte, humor, patos og en fortelling konstruert så bra at jeg måtte se den to ganger bare for å kunne forstå hvordan Michaela Coel gjorde det.» 

(Deborah Copaken er utdannet ved Harvard. Dagen før hun ble uteksaminert, ble hun voldtatt under en date med en annen student. Hun ble av helsepersonellet på universitet anbefalt å ikke politianmelde voldtekten. Mange år senere, i 2018, anklaget hun The New York Observer-redaktøren Ken Kurson for seksuell trakassering på jobben. Senere ble redaktøren siktet for drapstrusler mot en kvinnelig lege, samt cyberstalking og trakassering. I forrige måned ble han benådet av Donald Trump.)

Michaela Coel kommenterer minimalt om Golden Globe-nominasjonene via sine sosiale medier.

Stilig nok oppfordrer Michaela sine følgere til å ikke klage over at I May Destroy You ikke ble nominert. Hun ber folk heller fortelle henne hva serien betyr for dem.

 
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Michaela Coel Web (@michaelacoelweb)

Michaela Coel, som er utdannet ved Guildhall School of Music and Drama, har tidligere blant annet har spilt i Netflix-seriene Black Mirror og Black Earth Rising.

Golden Globe-nominasjoner ville trolig vært stas, og ville kanskje gitt serien nye seere.

Men det har trolig lite å si for Michaelas karriere fremover når det kommer til nye prosjekter og økte honorarer, da Deborah Copaken ikke er den eneste i Hollywood som hyller briten.

I podcasten The Watch sier serieskaper Andy Greenwald at I May Destroy You er hans desiderte favoritt fra i fjor.

Han forteller også at alle talenter han har snakket med i bransjen også har Michaela og hennes serie på sin førsteplass.

Les også: Warner Bros. slipper alle sine 2021-filmer rett på HBO Max

Golden Globe (Frazer Harrison/Getty)

Golden Globe (Frazer Harrison/Getty)

Noen artige fakta om årets Golden Globe-nominasjoner:

Filmen Music – regissert av australske Sia med Kate Hudson – ble slaktet av de få anmelderne som fikk den med seg. Globes kliner dog til med to nominasjoner.

Pussig nok ble det null nominasjoner til hele verdenens Bridgerton.

Den nye Denzel Washington-krimfilmen The Little Things har fått dårlige anmeldelser. (Kanskje det var derfor Warner Bros. slapp den rett på HBO Max?)

Selv om det ikke har vanket mye skryt til filmens co-stjerne Jared Leto, får han pussig nok nominasjon for beste skuespiller i en birolle. (Jaggu også fra SAG Award.)

Ifjor fikk Zendaya ingen Golden Globe-nominasjoner for HBO-suksessen Euphoria. (Men hun ble nominert til Emmy.) I år blir hennes innsats i Netflix-filmen Malcom & Marie ignorert av Globes. (Det betyr at de utaktisk nok neppe får med Zendaya i tv-sendingen, som med stadig dalende seertall kan trenge noen av hennes 85 millioner Instagram-følgere/fans.)

Samme med skuespillerne i HBO-serien Lovecraft Country.

Spike Lee-filmen Da 5 Bloods med Chadwick Boseman (R.I.P.) får ingen nominasjoner.

Det historiske dramaet Judas and the Black Messiah, regissert av Shaka King, kan ikke vinne noen av hovedkategoriene til Globes. Men Daniel Kaluuya er nominert til beste skuespiller i en birolle.

James Corden ble trending på Twitter fordi mange synes det er spesielt at briten nomineres for rollen i Netflix’ veldig slaktede The Prom. Mens veteranen Meryl Streep, som spiller mot James, ikke er nominert.

Se Golden Globe-nominasjonslisten her

Dette er ikke første gang Emily in Paris-stjernen blir Globes-nominert: Her er 19 fakta om Lily Collins

Nyeste saker fra 730.no

Les mer