730.no får besøk av hele Norges justisminister Emilie Mehl.
Ny uke, nye gjester!
Denne uken får programleder Mathilde Ullum besøk av den yngste justisministeren gjennom tidene, Emilie Mehl.
Over to år har Emilie Mehl (født i 93) stått i frontlinjen ved terrorangrep, pandemi og flere utskiftninger i regjering. 30-åringen fra Ås og Åsnes er i dag justis- og beredskapsministeren i Jonas Gahr Støres regjering.
Det er ikke bare bare å være justisminister. Tittelen og jobben for øvrig tar utgangspunkt i komplisert tematikk som mange (naturligvis) har en formening eller to om.
_______________________________________________________________________________________
Se også: Delara til 730.no: – Jeg vil heller bruke stemmen min her og prate om det som skjer
_______________________________________________________________________________________
Fra innvandring og flyktningpolitikk til benådning av dømte mennesker til terrorvurdering, kriminalomsorg og ruspolitikk.
(Det var ikke manko på spørsmål fra publikum, for å si det sånn.)

(Instagram/emiliemehl)
Men hvem er egentlig hestejenta vi først ble kjent med som vinneren av Anno i 2014?
I denne episoden får vi høre justisministeren fortelle om oppveksten, veien til å bli justisminister, konflikten mellom Israel og Palestina og mer. Vi får også et nøkternt innblikk i hvordan justisministeren ønsker å svare på den enorme kritikken hun får hver eneste dag i møte med det norske folk, opposisjonspartier og media. Selv forteller Emilie at hun har lært å filtrere kritikk rundt alderen hennes.
– Jeg har aldri hengt meg så mye opp i alderen min. Jeg skjønner at det er ungt, men jeg er opptatt av å gjøre jobben.
De siste årene har Emilies faglige kvalifikasjoner blitt kritisert etter flere (relativt banale) hendelser. Fra den sagnomsuste kjolen fra Elle-festen i fjor til å bli avbildet uten redningsvest på et padlebrett i Italia til TikTok-snutten fra FNs hovedkvarter i New York.
Apropos: Emilie forteller at det var virkeligheten hun opplevde i USA som først fikk henne til å ville engasjere seg i politikk på hjemmebane.

(Instagram/emiliemehl)
– Det var en del kriminalitet på skolen min, det var stadig vekk en episode med vold. Det var også mange som enten hadde blitt utsatt for vold eller som hadde et familiemedlem som opplevde vold. Særlig det med at det var så stor forskjell på rik og fattig gjorde at jeg ville engasjere meg på et slags vis når jeg kom hjem fra utveksling.
Emilie har fortsatt de samme verdiene og prinsippene som først fikk henne inn i SP. Blant annet et sterkt engasjement mot EU-medlemskap og lidenskap for ulike lokalsamfunn i Norge.

Emilie og partileder Trygve Slagsvold Vedum anno 2021 (Instagram/emiliemehl)
Emilie og Mathilde får også mulighet til å drøfte rundt grusomhetene for befolkningen i Gaza hvor over 10 000 mennesker har blitt drept siden 7. oktober.
– Det er helt grusomt. Det opprører mange folk på begge sider rundt i verden. Og det kan bidra til enda mer konflikt andre steder. For meg og regjeringen har det vært viktig å være tydelig på at folkeretten må følges. Det er ikke greit å gå til angrep på sivile.
Justisministeren understreker nok en gang at Norge er villig til å iverksette en etterforskning av krigsforbrytelser i konflikten.
– Det er for å signalisere til omverden at vi følger med.
Du kan høre Emilie fortelle mer om seg selv, jobben som justisminister og konflikten i Gaza i ukens episode nedenfor.
Du kan høre på podcasten til 730.no helt gratis hvor enn du lytter til podcast.