Hopp til hovedinnhold
Ikke helt Edward Cullen (BBC/Netflix)

Elsk eller hat? Netflix med dansk Dracula via skaperne av Sherlock

Et plaster på såret for fans av BBC’ Sherlock?

Det tar åresvis mellom hver sesong av den britiske nyklassikeren, hovedsakelig fordi hovedrolleinnhaverne (Benedict Cumberbatch og Martin Freeman) gjør så mye annet. Og så tar det jo tid å skrive.

Heldigvis finner serieskaperne Mark Gatiss og Steven Moffat også tid til andre prosjekter.

Nå er BBC og Netflix klare med en ny vri på Dracula.

Det høres kanskje ikke umiddelbart spennende ut, men duoen gjør flere grep som skiller Dracula anno 2020 fra de ørten andre filmatiseringene av vampyrklassikeren.

– Vi ville prøve å gjøre Dracula til hovedpersonen, forteller de i en ny bakomfilm sammen med regissør Jonny Campbell.

Briten har tidligere regissert episoder av Shameless, Informer, Doctor Who og Westworld.

– Om man leser boken, så er han [Dracula] ikke så fremtredende. Han er med i de første kapitlene, og så er han i bakgrunnen, sier sier Steven Moffat.

– Jeg ville ikke beskrevet dette som Dracula i denne tiden, ettersom Dracula er genuint tidløs.

Fortsetter nedenfor traileren

I hovedrollen som selveste Dracula finner vi danske Claes Bang, tidligere sett i serier som The Affair, Broen, Anna Pihl og filmene The Square og The Girl in the Spider’s Web (Lisbeth Salander).

– De var bestemt på at de skulle ha noen som var veldig høy og kjekk. Claes var egentlig den eneste vi så på, forteller sjefsprodusent Sue Vertue (Mr. Bean, Doctor Who, Sherlock).

Dolly Wells  (Bridget Jones, Blunt Talk) spiller nonnen søster Agatha. John Heffernan (The Crown, Brexit: The Uncivil War) er Jonathan Harker.

Bli bedre kjent med cast og crew her: 

Dracula får stort sett tommel opp fra kritikerne med 80 % positive scores hos Rotten Tomatoes, basert på 20 anmeldelser. 

– Denne tredelte adapsjonen av Bram Stokers klassiker er et blodig mesterverk, skriver David Sexton i The Evening Standard, og legger til at du må være en «sucker» for å stå over miniserien.

Lucy Mangan i The Guardian smeller til med 5 av 5 stjerner og beskriver det som et kjærlighetsbrev (med blodflekker) til klassikeren.

– En hyllest til alle de store grevene som har vært, men fortsatt fullstendig sin egen greie.

Keith Watson i Metro ser kvaliteter ved serien, men savner grøss.

– Ja, den hadde sensuelle understrømmer, noe het dialog og en håndfull minneverdige prestasjoner. Men hvor var historien? Og – bortsett fra et eller to stunts – hvor var skrekken?, spør han og gir tre av fem stjerner.

Blant folk og fe får nykommeren hardere medfart – 233 Rotten Tomatoes-brukere gir Dracula 54 % good vibes. Brukeranmeldelsene er en god miks av 1 og 5 stjerner.

– FORFERDELIG!!! FORFERDELIG!!! FORFERDELIG!!! Denne serien stinker som de råtnende døde. Den prøver å gjenoppfinne legenden om Dracula, men det føles alt annet enn ferskt, skriver brukeren Acacio M, og gir en halv av fem stjerner.

Serien består (som Sherlock-sesongene) av tre episoder á 90 minutter. Døm selv via Netflix. Ute nå! 

Se også: Topp seks serienyheter fra 2019

Nyeste saker fra 730.no

Les mer