Hopp til hovedinnhold

Ekstra het sommer for Norges peneste bassist

HVIS DU EI VET: RAYMON & CO HOLDT NORSKE MUSIKK-KIDS NEDE PÅ 80-TALLET (PÅL LAUKLI)

Krølltoppen Maya Vik alias Norges desidert peneste bassist (og landets diggeste dame punktum, jamfør Elle Mann) følger i disse dager opp fjorårets snasne solodebut Château Faux-Coupe med å droppe fire singler på fire uker. Tidligere denne uken slapp Montée-medlemmet frekke «On It», som sporenstreks ble listet på P3, og i løpet av de neste 21 dagene vil tørste musikkfans også få servert go’låtene «Sexy Face», «Bummer Gun» og «Be For Me». 730 hollerte såklart på vesla om singelslippene.

Jøye meg ‘a, Maya! Fire singler på fire uker er breialt. Hvorfor gjør du dette?
 

– Når Postens Sommerkassett ikke finnes lenger, måtte jeg ta ansvar! Vi musikere har jo ikke sommerferie, siden vi er ute og spiller hele sommeren. Så når jeg hadde disse låtene klare kunne jeg likegodt bruke sommeren til å promotere dem, når jeg uansett er rundt og spiller for folk. Singlene blir en slags oppvarming til albumet som kommer i august.

Tøft. Er det en rød tråd for låtene?

 

– I den grad det er en rød tråd er det at all musikken stammer fra samme tradisjon, som er afroamerikansk popmusikk. Basisen i musikken er R&B og funk. Utover det er det veldig variert denne gangen, mye fordi jeg har med mange ulike samarbeidspartnere. Royalty, en britisk elektronikaduo, Morgan Phalen, rockestjerne som synger på det siste Justice-albumet, og Block Beattaz, som er rapprodusenter fra Alabama, blant annet.
 

Samme stil som sist, eller ei?

 
– Den forrige plata var veldig streng og konseptuell. Vi ville at alt skulle kunne høres ut som om det var spilt inn i 1982. De nye låtene har ikke det retrosoundet i samme grad, kanskje med unntak av én av de nye singlene som heter «Be for Me», en låt i Jimmy Jam og Terry Lewis-tradisjonen, som mye av forrige plate var basert på.

Sexy pressebilder, gitt. Du er ikke redd for kritikk fra sterke kvinnerøster?
 

– Kan jeg please, som voksen kvinne, få tilliten til å ta disse valgene selv? I mange land kan man ikke det. Jeg har 99 problemer, men om ytterliggående feminister, eller Taliban, ikke liker bildene mine, er ikke et av dem. Men alvorlig talt: Jeg har lært meg å spille bass, lage musikk, og nesten å synge, har turnért verden rundt, solgt til gull og vunnet Spellemannsprisen. Alt dette i en mannsdominert bransje. Er jeg et dårlig forbilde for unge jenter?

Nei. Du er rå som få! Hva er planene dine for resten av 2012?
 

– Først og fremst Japanturné neste uke, så enda mer turnering, albumslipp i august etterfulgt av konsert på Øyafestivalen, og å lage mer musikk.  

Nice. Hvilken fersk låt gir deg mest gåsehud akkurat nå?

– Jeg digger albumet til Kindness. Det er ganske beslektet med det jeg driver med. Hvis jeg skal trekke frem én låt blir det «House». Jeg så dem, eller han, på Primavera-festivalen i Barcelona nylig, og ble dratt mellom hat eller elsk. Men endte definitivt på «elsk». De spiller på Øya i år også!

 
P$$T: Hør/last ned Mayas ferske, P3-listede «On It» her.
 

Les mer