Hopp til hovedinnhold
Ed Sheeran ankommer Manhattan Federal Court 4. mai 2003 i New York City (Michael M. Santiago/Getty)
Ed Sheeran ankommer Manhattan Federal Court 4. mai 2023 i New York City (Michael M. Santiago/Getty)

Ed Sheeran funnet ikke skyldig av juryen

OPPDATERT 22. september: 2023 ble et trøblete år for Ed Sheeran, men la oss håpe 2024 blir bedre. Da kommer i alle fall artisten til Norge. For over en dekade siden spilte artisten på Stavernfestivalen, og neste år er han tilbake! Festivalen går fra 3. til 6. juli 2024!

Ed Sheeran (Dave J Hogan/Getty Images)

OPPDATERT 4. mai: En Manhattan-jury i rettssaken i New York City konkluderer med at Ed Sheeran ikke er skyldig i å ha ulovlig kopiert deler av «Let’s Get It On».

Ed klemte sine advokater da det ble lest opp. Saksøkerne mener at det er for mange likheter mellom akkordprogresjonen, rytmer og visse melodier. Briten hevder at melodiene i klassikeren og hans låt «Thinking Out Loud» er forskjellige. Samt at elementene som brukes i begge sangene er vanlige innen pop. Utenfor rettssalen sa Ed at han er glad for å «ikke måtte pensjonere seg fra sin dagjobb», og at anklagene om kopiering er frustrerende for en popmusiker som ham.

I 2015 måtte Pharrell Williams og Robin Thicke betale 7,4 millioner dollar til barna til Marvin Gaye for å ha kopiert veteranens «Got to Give it Up» på sin NSFW-ete «Blurred Lines».

Les den opprinnelige saken nedenfor.


Ed Sheeran slutter med musikk dersom han dømmes skyldig i plagiat av Marvin Gaye sin låt

– Da er jeg ferdig, sier Ed Sheeran i rettssalen.

Forrige uke startet rettssaken om hvorvidt Ed Sheeran er skyldig i plagiat når det gjelder hitlåten «Thinking Out Loud» fra 2014.

Familien til den avdøde musikeren Ed Townsend mener at den er for lik klassikeren «Let’s Get It On», som han skrev med sangeren Marvin Gaye i 1973.

Artistens arvinger saksøker Ed Sheeran for 100 millioner dollar.

Noe briten overhodet ikke vil finne seg i.

Ed Sheeran (Frazer Harrison/Getty)

I tinghuset på Manhatten på mandag kunne artisten fortelle at dersom han dømmes skyldig gir han seg som artist.

– Hvis det skjer er jeg ferdig. Da slutter jeg, svarer Ed på spørsmål fra sin advokat om hvordan rettssaken har påvirket ham.

– Jeg synes det er veldig fornærmende å vie livet mitt til å opptre og skrive låter, forså at noen reduserer det, sier artisten ifølge Daily Mail.

Hør en sammenlikning av låtene nedenfor.

Tidligere i rettssaken har advokatene til Ed Townsends familie vist frem en video der briten selv veksler mellom å spille de to låtene på en konsert.

Noe de mener kan tolkes som en innrømmelse på at briten har kopiert låten.

Ed påstår dog at dette er noe han ofte gjør med flere sanger, inkludert Van Morrisons «Crazy in Love» og Dolly Partons «I Will Always Love You».

– Jeg gjør ofte mash-ups av låter på konserter. Mange låter har de samme akkoredene […] Og helt ærlig, hvis jeg hadde gjort det dere anklager meg for hadde jeg vært en idiot hvis jeg sto på en scene for 20k mennesker og gjorde det, sier artisten i rettssalen.

Advokaten til Ed Townsends arvinger har på sin side også hentet inn en ekspert for anledningen.

Musikkforskeren Alexander Stewart var tilstede for å spille av en datageneret versjon av låtene. Mens den spilte av skal Alexander ha påpekt likhetene, som førte til at de tilstedeværende i rettssalen brøt ut i latter.

Ed Sheeran var riktignok ikke en av dem.

Han mener at versjonen musikkforskeren spilte var tuklet med for å høres enda mer lik ut.

– Hvis jeg får være ærlig, det han gjør her er kriminelt. Jeg forstår ikke hvorfor han får lov til å kalles en ekspert, skal Ed ha sagt.

Rettssaken fortsetter videre i dag.

Dersom Ed blir funnet skyldig vil det bli en ny rettssak for å avgjøre hva han må betale i erstatning til Townsend-familien.

Se også: Ed Sheeran åpner opp om spiseforstyrrelser

Les mer