Hopp til hovedinnhold
timothee chalamet dune part two
Timmy som Paul «Muad'Dib» Atreides i Dune Part Two (Warner Bros.)

Dune 3: Hvordan ser fortsettelsen ut?

Dune 3 aka Dune Messiah er kanskje på vei, men det er bare å smøre seg med tålmodighet.

Dune: Part Two leverte en fenomenal kinoopplevelse vi ikke har sett maken til på lenge. Er du like høy på Dune-krydder som oss har du sikkert ikke sluttet å tenke på hvordan historien vil fortsette.

På samme måte som Dune: Part One avsluttet oppfølgeren brått med et hint om at historien ikke er ferdig.

Regissør Denis Villeneuve har siden første film vært åpen om at han ser for seg en full trilogi. Frank Herbert skrev totalt seks Dune-bøker (mens hele serien totalt strekker seg uutholdelig mye lenger). Nå som Denis har avsluttet den første boken i serien er det mange som krysser fingrene for at Warner Bros. og Legendary Entertainment gir grønt lys til Dune 3 eller Dune Messiah som boken fra 1969 heter.

Absurd om det ikke skjer selvfølgelig. Filmen nærmer seg 500 millioner dollar på verdensbasis allerede to uker etter premieren. Men per dags dato er det ingen offisiell bekreftelse på at Dune 3 skal lages.

Da første film hadde premiere i 2021 var det flere som klødde seg i hodet av den brå avslutningen. Spesielt for publikum som nettopp ble introdusert til dette universet. Den het fortsatt bare Dune og fikk ikke «Part One» før etter premieren. Del to fikk heller ikke tommel opp før studioet så litt gryn.

Vi skal gå gjennom når Dune 3 potensielt har premiere og hva filmen vil handle om. Se opp for spoilerseksjonen lengre nede 👀

Dune 3 premiere: Når kan vi forvente fortsettelsen?

sandormer i dune part two
Den beste scenen i Dune: Part Two! (Warner Bros.)

Som du sikkert har forstått til nå så er vi langt unna å få en spesifikk premieredato for Dune 3. Det er bare å smøre seg med tålmodighet, fordi dette blir ikke din typiske trilogi-kalender.

Om vi tar utgangspunkt i originaldatoen Dune 2 skulle ha premiere, var det bare to år mellom den og forgjengeren. På grunn av Hollywood-streiken som startet i fjor sommer ble Dune 2, blant mange filmer og serier, utsatt til 2024 og utover.

Nå som to-dels filmene nå er ute i verdenen og første bok er adaptert fullstendig vil prosessen frem til Dune 3 mest sannsynlig se ganske annerledes ut.

Dune Messiah tar sted 12 år senere. Denis har vært veldig åpen, og forsiktig, med hvordan han ønsker å gå frem med denne filmen. Blant annet at Dune 3 ikke bør forhastes.

– Det er absolutt et ønske om en treer, men jeg vil ikke forhaste det. Faren i Hollywood er at folk blir begeistret og tenker kun på utgivelsesdatoer, ikke kvalitet, sier regissøren i et intervju med The Times.

Heldigvis trenger vi nok ikke å vente så lenge som hoppet mellom originalboka og oppfølgeren, men regissøren har nok å sjonglere allerede. På en pressekonferanse i Sør-Korea sa han at han trenger en pause mellom del to og Messiah.

– For min mentale helse kan jeg kanskje gjøre noe [annet] i mellom.

Hans neste film er fortsatt hemmelig men han uttrykte i et intervju med The Hollywood Reporter at han skal fokusere på dette før Dune Messiah og Cleopatra. Han nevnte også til Vanity Fair at manuset er i gang, så han har ikke lagt det helt fra seg ennå!

I og med at en helt ny film skal lages først, og at skuespillerne bør se noe eldre, ser vi kanskje ikke Dune 3 før nærmere 2028-2030? Skuespillernes tilgjengelighet er jo også en stor faktor, spesielt når du jobber med så mange kjente navn.

Er vi helt uten Dune i så mange år??

Ikke vær redd! Selv om ventetiden til Dune 3 blir lang er det fortsatt potensialet for spin-off-prosjekter. Den som er bekreftet til nå er forløperen Dune: Prophecy som skal ha premiere på HBO Max senere i 2024.

Hva skjer i Dune Messiah?

Zendaya Maree Stoermer Coleman som Chani, Timothée Chalamet som Paul Atreides i Dune (SF Studios Norge/Warner Bros.)
Én av mange visjoner Paul hadde i Dune (SF Studios Norge/Warner Bros.)

Konklusjonen til Dune: Part Two var ganske dyster, men er det like tydelig for alle? Mange TikTok-brukere lager fan-klipp av Timothée Chalamet som aksepterer sin messias-skjebne, leder en hær, beseirer keiseren og tar hånda til prinsessen (Florence Pugh). De som ikke ser retningen til Paul Atreides kommer til å få sjokk i fortsettelsen. Du vil nok ikke rope Lisan al Gaib like mye.

Til og med i Dune: Part One fikk vi et hint om skjebnen hans når Chani (Zendaya) i starten sier «Hvem blir våre nye undertrykkere?» også kutter det over til Paul.

Frank Herberts intensjon med Dune var å advare mot karismatiske ledere og generell makt. Problemet var at lesere på den tiden så Paul som en helt, litt på samme måte som noen gjør med filmene nå. Dermed skrev han Dune Messiah for å bygge videre på kommentaren om konsekvensene med makt og ledere.

🚨 Nå har du kommet til spoilerseksjonen! 🚨

Som nevnt tidligere tar historien sted 12 år senere. Paul sitter midt i en konsekvensboble etter frimennene har begått en såkalt «Muad’Dib’s Jihad» og kvittet seg med ikke-troende i hans navn. Det innebærer blant (mye) annet over 60 milliarder liv i hele galaksen. Jepp, det ble plutselig veldig dystert her. Frister det fortsatt å rope Lisan al Gaib? Det kan også være slutten av Dune: Part Two indikerer starten på dette folkemordet når de andre husene ikke aksepterer Paul som deres leder.

Etter over ti år med makt begynner Paul å miste kontroll når han møter på trusler fra mennesker rundt ham og Frimennene viser misnøye. Vi trenger ikke å gå så mye dypere enn dette men da har du i hvert fall en smakebit på hvem Paul er i ferd med å bli.

Hvordan vil det se ut i Dune 3?

Det er usikkert hvordan Denis vil adaptere denne boken men det vil nok se noe annerledes ut i og med at de første filmene allerede gjorde noen endringer.

En stor endring fra bok til film var historien til Chani. I boken er Paul mer åpen om planene sine og Chani støtter ham i prosessen. I motsetning til Dune: Part Two hvor Chani heller ser den mørke siden av Pauls planer og setter opp en hevnhistorie som kan ha en interessant påvirkning på Dune Messiah.

zendaya chani dune messiah 2027 dune part 3
Det blir lenge til vi får se Zendaya som Chani i Dune: Messiah (Warner Bros.)

Dune: Part Two introduserte Alia som også hadde en spesiell endring i filmene. Mens Jessica (Rebecca Ferguson) er gravid drikker hun Livets vann som gir krefter til Alia i tillegg. Hun får på samme måte som moren sin full innsyn til fortiden og får et modent sinn i en barns kropp. I boken er hun født, har samme krefter som broren sin og blir sett på som en trussel av Bene Gesserit.

I filmen derimot er hun i magen til Jessica fra start til slutt, men bruker påvirkningen sin gjennom moren. Vi får også et lite glimt av eldre Alia etter Paul drikker Livets vann. Her ser vi at søsteren er spilt av Anya Taylor-Joy. Hun dukket virkelig opp på settet, så inn i kamera, og stakk hjem. Karakteren er en viktig del av historien men uten det som skjer mellom Alia og Bene Gesserit i boken, er det uklart hvordan Denis skal håndtere det i Dune 3. Men vi kommer nok til å se Anya som Alia igjen.

Les også: 730.no gir deg en spoilerfri anmeldelse av Dune: Part Two 🎲

Les mer