I kjølvannet av suksessen med
En gang Romsåsgutt alltid Romsåsgutt, overrasker Don Martin og Tommy Tee med å slippe Mann for min hatt denne uken. Selv om denne kom kjapt (hvis det er lov å si); ikke forvent materiale som ikke var bra nok for albumet. Dette er solide saker. Settet er nå ute i alle formater, og Spellemann-vinneren har til og med lagt ut alle låtene hos YouTube.
Hør
Mann for min hatt nedenfor og se hva Martin forteller 730 om utgivelsen, låt for låt-stil:
– Vi har også lagt ut hele albumet hos YouTube. Ikke fordi vi ikke vil at du skal kjøpe det eller streame det hos Spotify og WiMP – det vil vi selvfølgelig helst at du gjør. Jeg er veldig glad for alle som kjøper eller streamer musikken vår, vi er selvfølgelig helt helt avhengige av det. Men jeg har mange fans som ikke har muligheten til det (Selv om Spotify med reklame er gratis? red.anm.) og vi ser tydelig på shows at mange som er die hard fans ikke har hatt muligheten til å høre hele forrige plata fordi de bare bruker YouTube. Så det er for kidsa. Jeg håper alle mine fans som er over videregåendeskole-alder og har råd kjøper plata vår eller hører på den via Spotify og WiMP.
«MFMH»
– Dette albumet er blitt til på reise, til New York, Havana, Paris. Introsporet handler om nettopp det. Om hvordan de to låtene de mest dedikerte fansa har hørt før henger sammen med resten, som er en av grunnene til at vi ville slippe dette som en egen plate, sånn det var tenkt. De hører sammen. Vi ville gi det ut som en liten takk og et lite påfyll etter et sinnssykt år med en heftig avslutning med Spellemann på toppen. Så heller enn å slippe en låt, slipper vi et lite album. Mer om det og reisen kommer på Mannforminhatt.no. Hele plata er produsert av Tommy, coveret er tatt av Mathias Fossum, master av Chris Sansom, design av Niklas Brox. Så det er helt samme team som på forrige plata.
«Fedora Don» med Boss Castro
– Det måtte komme en hattelåt fra mannen med hatt. Fedora er den stilen av hatt de aller fleste nok forbinder med hatt, for å si det enklest. Den classy, classic hatten fra den tiden da de visste å kle seg på hodet. Jeg er stor fan av et polsk-amerikansk merke som heter Goorin Bros, som er tredje generasjons hattemakere. De balanserer mellom nettopp det å beholde mye av stilen fra den tidsperiode hvor folk forstod hatt, men å gjøre det på en moderne måte. Bestefarens cut gjort på barnebarnets måte. Tommy on the beat. Boss Castro murker hooket.
Fortsetter nedenfor.
«Hei livet (Vinternatta)» med Timbuktu & Supa Sayed
– Denne låta handler om det vintermørke som dreper oss her oppe i Skandinavia hver vinter. Når du står midt i februar og det virker som om vintern aldri, aldri skal ta slutt og den bare trykker alle ned. Den er en omvendt versjon av tracken «Seinsommernatta». Det er for når det er kaldt helt inn i ryggmargen og entusiasmen din holder på å drepes helt. Men vinteren må vike for våren og denne låta er en hestehov som presser seg gjennom asfalt, snø og is og opp mot lyse og lysere tider. Jeg er veldig glad for å endelig få gjort en låt med Timbuk, både fordi jeg har vært fan av han lenge og fordi vi har skullet gjøre track kjempelenge. Og så trenger verden mer Supa Sayed.
«New York Metronom»
– Jeg skreiv den låta her som del av et slags reisebrev fra New York. New York er uendelig mange ting, og sentrum for så mye forskjellige – særlig når det gjelder kultur. Hvis du beveger deg rundt i Williamsburg og så drar opp i Bronx så er det flere virkelig forskjellige verdener. Så reisebrevet mitt måtte handle om det som knytter den byen sammen – metroen. Pulsåra i vår tids metropol og sentrum, som knytter alle de forskjellige tingene som det store eplet er sammen. Og så klart om et av de mange verdensfenomene som ble funnet opp ikke bare i New York, men helt konkret rundt pulsåra gjennom byen. Og så er det en historie fra å gjøre det som for oss som har drevet med graff er The Holy Grail.
«Straight Outta Groruddalen 2» med Temoor, Shablo & Boss Castro
– Dette er del 2 av en låt jeg hadde med Kevin fra (dalens stolthet) Warlocks, Fela, Robel fra Stovner og Tommy Klemp. 2014-versjonen viser fram noe av neste generasjon fra Groruddalen som kommer nå. På få år har hiphop virkelig vokst i dalen. Det er flere rappere – og flere flinke rappere – enn jeg tror det har vært noensinne. På tide.
«Boikott Israel» med Immortal Technique, El Tipo Este, Tumi & Tonto Noiza
– Dette var en av de låtene vi gjorde på reise. Den ble påbegynt i studio på Martin Luther King Boulevard i Harlem med Immortal Technique, så fortsatte vi i den tilsvarende bydelen La Regla på Cuba med my man El Tipo Este fra Obsesion. Jeg ville lage et anthem for denne saken, fordi det er en sak mange opptar seg av uten at det skjer så mye med det. På samme måte som bevegelsen mot apartheid hadde sitt soundtrack trenger denne saken sitt. Og som Immortal Technique sier handler om økonomi. Så det er økonomien vi kan være med å presse på. Det er altså New York, Oslo, Paris, Cuba og Sør-Afrika på én track.
«Mann for min hatt» med Craig G & Jaiden The Cure
– Låta som syr plata sammen. Den er en enkel historie som med mange tanker jeg har gjort meg om vår tid. Craig G kom i studio da vi spilte den inn og snakket om det han snakker om i verset sitt. Han var egentlig ikke tiltenkt låta, men da han hørte hva låta handlet om hoppa han rett på ideen med sin versjon av tema. Denne har kanskje noen hørt før, men vi følte den ble aldri ordentlig sluppet. Så da Tommy kom med en nyprodusert som løfta tracken en god del følte vi det naturlig å slippe den nå. Det var noe av det som gjorde dette til en EP/minialbum og at vi ikke bare slapp Fedora og en låt til. Shoutout til Jaiden The Cure som synger på ene John Legend-albumet, og har jobba med Alicia Keys, Jay Z … og Don Martin.
«Neste stasjon»
– Dette er på mange måter del 2 av i historien fra låta før. Jeg skrev begge låtene sammen og de hører sammen både tematisk og i måten å fortelle historien på. De varsler nok litt i hvilken retning jeg kommer til å gå. Historiefortelling. Onkel Waryaa og Res fra Kakkaroachez/Floorknights føler med på skits – i samme stil som de gjorde på En gang Romsåsgutt alltid Romsåsgutt. Vi kastet et helt vers ut av denne låta, og det sier noe om tankegangen vi hadde for hele plata. Heller kort og konsist enn å bombardere på med låter. Det håper jeg faller i smak hos folk.