Hopp til hovedinnhold
Jeffrey epstein liste
Nå er listen med navn offentliggjort (Netflix)

Vil offentliggjøre liste med over 150 navn fra rettsdokumentene i Jeffrey Epstein-saken

Personene på listen får frem til 1. januar 2024 dersom de vil anke.

OPPDATERT 4. januar: Nå er listen fra Jeffrey Epstein-saken offentliggjort. Flere av de profilerte navnene som dukker opp på listen var dog allerede kjent. Dette inkluderer blant andre prins Andrew, Donald Trump og Bill Clinton. Det kommer riktignok frem informasjon og detaljer som ikke har vært offentlig tidligere.

En av ofrene – Johanna Sjoberg – forteller blant annet at Jeffrey skal ha sagt at den tidligere president Bill Clinton «liker dem unge», da han refererte til jentene.

Andre kjente navn som nevnes i dokumentene er avdøde Michael Jackson og magikeren David Copperfield. Johanna forteller at hun møtte sistnevnte i et av Jeffreys hjem hvor han gjorde noen trylletriks. Hun hevder også at han skal ha «spurt meg om jeg visste at jentene ble betalt for å finne andre jenter».

Michael Jackson Lionsgate biopic
(Phil Dents/Getty Images)

Se også: Talkshow-vert svarer etter anklager om tilknytning til Jeffrey Epstein

Mot slutten av 2023 kom det også frem at Jeffrey Epstein skal ha brukt profilerte navn for å groome sine ofre.

Ifølge ofrene skal han ha droppet flere navn til vellykkede bekjente i et forsøk på å overbevise jentene om at han kunne hjelpe dem med karrierene deres. Det skriver New York Magazine.

Dette inkluderer blant andre toppmodellen Naomi Campbell og designeren Vera Wang.

(Instagram/naomi)

Til The Wall Street Journal sier sistnevnte at hun angrer sterkt på at hun noen gang assosierte seg med den avdøde milliardæren.

– Jeg visste aldri at han brukte mitt navn på den måten, og det er både skremmende og frastøtende å høre nå at han gjorde det, sier designeren.

En av anklagerne hevder videre at hun ble oppsøkt av en russisk kvinne som var med Jeffrey på et Naomi Campbell-event i Paris. Kvinnen skal ha fortalt henne at milliardæren kjente Naomi Campbell, og at han kunne hjelpe henne med å starte hennes modellkarriere.

Naomi nekter også for at hun hadde noe som helst anelse om at han brukte hennes navn for å tiltrekke seg unge jenter som var interessert i en modellkarriere.

– Hun angrer sterkt på å ha hatt noe som helst kontakt med Epstein etter hans dom [i 2008], sier talsperson for modellen til The Wall Street Journal.

Naomi Campbell sitt navn dukker også opp i dokumentene som nå er offentliggjort. Det gjelder et spørsmål hvor et av ofrene blir spurt om en av hendelsene skjedde rundt samme tid som toppmodellens bursdagsfest.

Dokumentene finnes her.

Les mer om den opprinnelige saken nedenfor.


Nå avgjør en dommer at en liste med over 150 navn fra dokumenter som kom frem i rettssaken til Jeffrey Epstein skal offentliggjøres.

Listen inneholder identiteten til flere av ofrene, rettsvitner, Jeffrey Epsteins ansatte og personer som selv bare har en svak forbindelse til skandalen.

Ifølge ABC News gir dommeren de som navngis på listen frem til 1. januar 2024 dersom de ønsker anke orderen.

Det er derimot noen navn som forblir konfidensielt.

Dette gjelder identiteten til de som var barn da de ble utsatt for overgrepene. Nærmere bestemt de av dem som har forsøkt å opprettholde sine privatliv.

Jeffrey Epstein
Jeffrey Epstein (Netflix)

Dommeren skal videre ha sagt at mange navn på listen allerede er offentlige. Hun hevder også at det er få som har protestert mot offentliggjøringen.

Flere har allerede uttalt seg til media eller blitt nevnt i andre sammenhenger. Som for eksempel i rettssaken til den avdøde milliardærens tidligere kjæreste og sammarbeidspartner alias Ghislaine Maxwell.

I 2022 ble hun dømt til 20 års fengsel for menneskehandel av jenter og unge kvinner som ble utsatt for seksuelle overgrep av Jeffrey Epstein.

Hun måtte også betale en bot på 750 000 dollar – omtrent 7,3 millioner kroner.

Ghislaine Maxwell (Netflix)

Etter fengslingen av både Jeffrey og Ghishlaine har det florert utallige konspirasjonsteorier. Spesielt etter at Jeffrey tok sitt eget liv i sin fengselscelle i 2019. Det finnes flere som ikke tror på at det var et selvmord, og flere har konspirasjonsteorier om at han ble myrdet av noen som ville forsikre seg om at han ikke avslørte ytterligere informasjon.

Blant konspirasjonsteoretikere skal denne informasjonen handle om at flere rike og mektige profiler var involvert i menneskehandel-sirkelen til Jeffrey Esptein.

Personer som Donald Trump, britiske prins Andrew, Bill Clinton og Kevin Spacey har alle hatt forbindelser til milliardæren, noe som har blitt rapportert om i flere medier.

Om disse også er på listen over de 150 navnene som skal avsløres gjenstår å se.

Prins Andrew, Virginia Giuffre og Ghislaine Maxwell (Netflix)

I rettssaken til Ghislaine Maxwell ble for øvrig norske Celina Midelfart nevnt.

Jeffreys tidligere pilot, Dave Rodgers, ble spurt om han kjente til at milliardæren hadde et romantisk forhold til Celina rundt 1996.

Dave svarte ja, men Celina sier påstanden er usann.

«Påstanden er usann. Jeg har aldri hatt noe forhold til eller datet Epstein. Jeg har aldri hatt noe nært forhold til Epstein. Han inngikk i bekjentskapskretsen rundt Donald Trump, som det er kjent at jeg i en kortere periode også var en del av. Jeg har ikke hatt noe som helst med Jeffrey Epstein å gjøre etter 1997», skrev hun i en e-post til VG i 2021.

Jeffrey Epstein
(Netflix)

I 2019 beklaget også kronprinsesse Mette-Marit seg da det kom frem at hun hadde møtt Jeffrey etter han allerede var dømt for å ha betalt en mindreårig for seksuelle tjenester i 2008.

– Jeg ville aldri hatt noe med Epstein å gjøre dersom jeg hadde vært klar over alvorlighetsgraden av hans kriminelle handlinger. Jeg burde undersøkt Epsteins fortid nærmere, og beklager at jeg ikke gjorde det, sa kronprinsessen i en uttalelse til DN.

I 2020 kom Netflix-dokuserien Jeffrey Epstein: Filthy Rich som tar for seg historien rundt milliardæren.

Jeffrey Epstein
(Netflix)

Her intervjues flere av ofrene, inkludert nevnte Virginia Giuffre. Man får også høre perspektivet til tidligere ansatte og politisjefen Michael Reite.

Sistnevnte spilte en stor rolle i en den første kriminalsaken til Jeffrey.

Se traileren nedenfor.

Se også: Spøk om Jeffrey Epstein i HBO-serien får internettet til å koke

Nyeste saker fra 730.no

Les mer