Stranger Things 4 er over for nå, men nå lengter vi bare etter mer eventyr fra Hawkins-gjengen.
Det er nok en stund til Stranger Things sesong 5, som er siste kapittel i serien. Så hvilke filmer og serier bør du se i mellomtiden? Vi har noen forslag!
Stranger Things inneholder tonnevis av referanser fra andre filmer og serier, som Duffer-brødrene har brukt som kontinuerlig drivstoff. Det er vanskelig å finne noe som er eksakt som Netflix-serien, men vi skal nok klare å hjelpe deg å finne noe som ligner.
Det er en del som har de samme elementene med mysterier, skrekk, telepatiske krefter, familie, venner og bisarre vesener. En gjenganger i denne listen er filmer og serier som handler om en gruppe unge mennesker. Og som ofte skal bekjempe overnaturlige krefter eller vesener.
Her er 10 titler du bør se etter Stranger Things:
Carrie (1976)

Stranger Things er helt klart inspirert av flere historier av Stephen King. Det har ikke akkurat noe serieskaperne holdt noe skjul på, med tanke på hvor mange referanser til disse historiene serien har. Vi har inkludert noen av de i denne listen. La oss starte med Brian De Palmas Carrie (1976) – basert på Stephen Kings debut-roman og grøsser i 1974.
Carrie er en ganske lik karakter som Eleven; begge har telepatiske evner, prøver å bli sosialt akseptert og ønsker bare å leve et normalt liv. Vi kan til og med dra linker til Stephen Kings Firestarter, som også har en lignende karakter. Carrie handler om en sjenert og ensom ung jente som blir mobbet og ydmyket til det punktet hvor hun bruker sine telepatiske evner for å ta hevn. Det er en ikonisk film med en ikonisk scene helt på slutten.
Alt dette høres kjent ut? Halve sesong 4 av Stranger Things handler jo om Eleven Jane som blir mobbet offentlig. Får vi se henne hevne seg på Angela og gjengen med sine telepatiske evner i Carrie-stil? 👀
Forresten, til og med grøsser-kongen har oppdaget innflytelsen han har hatt på Stranger Things.
Watching STRANGER THINGS is looking watching Steve King's Greatest Hits. I mean that in a good way.
— Stephen King (@StephenKing) July 17, 2016
Twin Peaks (1990-1991 og 2017)

Både Stranger Things og Twin Peaks tar sted i en liten by hvor det skjer snodige ting. Det er nesten åpenbart at Netflix-serien har tatt litt inspirasjon av denne klassikeren fra David Lynch og Mark Frost.
Twin Peaks følger FBI-agent Dale Cooper og den lokale sheriffen Harry S. Truman i en dyster liten by. Her skal de etterforske mordet på en lokal jente. På samme måte som Stranger Things, skjer det merkelige og urovekkende hendelser som involverer en ny dimensjon. Det er klare paralleller med Hawkins og The Upside Down.
Selv om Twin Peaks er en kultklassiker, og blir av mange sett som en av de beste gjennom tidene, ble serien kansellert etter to sesonger i 1991. Etter 25 år pause gjenopplivet serieskaperne serien for en tredje sesong. Det er bare å gjøre seg klar for en rar, sær, campy og spennende skrekk-mysterie 🥶
Dessverre kan man i skrivende stund ikke streame tredje sesong andre steder enn hos Showtime og Hulu. (Hvis man er i USA – eller VPN-trickser.) Men de to første sesongene har Viaplay og Paramount+.
It (2017)

Okay, okay, okay denne er kanskje den mest åpenbare? Selvfølgelig er Stranger Things inspirert av Stephen King-romanen It (1986). Og helt klart fra TV-klassikeren It (1990). Men her anbefaler vi faktisk den nyes adapsjonen It (2017), som hadde rekordstor suksess og fikk en oppfølger i 2019 basert på del to av romanen.
Andy Muschiettis It hadde faktisk premiere etter Stranger Things, og man kan nesten argumentere at denne adapsjonen har tatt mye inspirasjon fra Netflix-serien. Men den originale historien og karakterene har Stranger Things hentet mye fra. Det handler om en gruppe unge mennesker i en liten by, som prøver å ta opp kampen mot et monster som jakter etter dem.
Hele serien har mange referanser til filmen, men sesong 4 er den som minner mest om It. Selv om Vecna ikke har et klovnefjes, er det klare paralleller med Pennywise.
De uskyldige (2021)

Dette er filmen fortjener større kjennskap. Det skal vi litt endre på! Norske De uskyldige av Eskil Vogt hadde premiere i 2021, og har i 2022 fått mye oppmerksomhet internasjonalt. Blant annet fikk den topp score av The Guardian, og vi kan bekrefte at den er en suveren. Stranger Things og De uskyldige er neppe inspirert av hverandre, men det er likevel en relevant film for denne listen.
En norsk sommerdag oppdager fire barn at de har fått overnaturlige krefter, og skjuler det for de voksne. De utforsker kreftene deres dypere, men leketiden tar en uventet vri. I sammenligning med Stranger Things, spiller De uskyldige på konsekvensene av superkrefter, og at barn kanskje ikke er så uskyldige allikevel? I tillegg er det jo en gruppe med unge mennesker som skaper et sterkere bånd gjennom hendelsene i filmen. Selv om denne handlingen definitivt er mye mer dyster og uhyggelig.
Det er nok ikke det første vi ville anbefalt for noe lignende Stranger Things. Men om du ikke får nok av skrekk og overnaturlige krefter, må du nesten sjekke ut denne diamanten. Også er det jo en norsk film som flere må se uansett!
Dark (2017-2020)

Dette er andre gang på to uker vi anbefaler den tyske Netflix-serien. Men det er tilfeldig, for Dark har nemlig noen likheter med Stranger Things, så det blir for dumt å ikke nevne den her.
Handlingen og karakterer er selvfølgelig ikke det samme. Men den mystiske historien med elementer av science fiction gjør opplevelsen litt som Stranger Things. Bare litt mørkere i tonen (det sier seg jo litt selv i tittelen og). I tillegg handler det om forskjellige familier og unge mennesker i en liten by, som alle har noe med hverandre å gjøre utover serien.
Begge seriene er også sci-fi/fantasy, men her finner du ikke overnaturlige evner eller monstere. I Dark forteller de historien med en utrolige kreativ vri på tidsreise, som kommer til å holde deg på kanten av setet hele tiden. Bra sted å starte rett etter Stranger Things 🔥
Sjekk ut serien på Netflix!
The Thing (1982)

Over til en av tidenes beste og mest kjente skrekkfilmer, og antageligvis den ekleste vi noen gang har sett. Men vi kan åpenbart ikke overse klassikeren, fordi Stranger Things har samme kosmiske skrekk-elementer.
The Thing har flere versjoner, men den fra 1982 av John Carpenter er klart den beste og forut sin tid. Her følger vi et forskerteam i Antarktis som blir jaktet på av et romvesen som former seg etter utseende til ofrene sine. Stranger Things har i likhet med The Thing et monster som transformerer ofrene sine, og frykten for å bli besatt av den. Men denne filmen er nok mye mer grafisk, så ha det i bakhodet.
(Filmen ble en stor flopp på kino etter å ha druknet helt i den globake suksessen til et annet romvesen som hadde premiere samme måned… E.T. The Extra-Terrestrial. Mer om den nedenfor.)
Gamle filmer var skumlere på sin tid, men den nytenkende produksjonen til The Thing gjorde filmen til en tidløs grøsser. Den er nemlig kjent for sine praktiske effekter, som visuelt ser overraskende realistisk ut. Det ser i tillegg mye bedre ut enn mange digitale effekter vi har sett i dag. Spesielt sammenlignet med remaken fra 2011, som ikke levde opp til klassikeren.
Remaken er forresten pakket med norske skuespillere; Kristofer Hivju (Game of Thrones), Trond Espen Seim (Varg Veum), Jøren Langelle (Arn – Tempelridderen), Jan Gunnar Røise (Uten dekning), Stig Henrik Hoff (Beforeigners), Jo Adrian Haavind (Kon-Tiki) og Ole Martin Aune Nilsen (Ingen retur).
Stand by Me (1986)

Vi fortsetter med Stephen King, og en av hans beste verk – Stand by Me – eller The Body som romanen heter. Som sagt, er det mange referanser til forfatteren, og dette eventyr-mysteriet er kanskje en av de historiene som har inspirert Stranger Things mest. Fjerde episode i første sesong heter til og med «The Body» 👀
Da er det ingen spørsmål om at du må sjekke ut filmen Stand by Me av Rob Reiner, som på 80-tallet var en av de mest populære coming-of-age-filmene, ved siden av blant annet The Goonies, E.T. og Hook.
Etter kroppen til en lokal gutt blir funnet ved noen togskinner i Castlerock, Oregon på 50-tallet, legger en vennegjeng ut på et eventyr som kommer til å forandre livet og vennskapet deres for alltid. Dette er ikke en historie med overnaturlige krefter, monstere og konspirasjoner, men heller skrekken med å vokse opp.
Stranger Things henter mye av konseptet rundt vennskap og å vokse opp med hverandre fra denne klassikeren av Stephen King.
Close Encounters of the Third Kind (1977)

Det er ikke bare Stephen King som har inspirert Duffer-brødrene. Den legendariske regissøren Steven Spielberg har også hatt en stor innvirkning på konseptet. Close Encounters of the Third Kind er en av filmene vi snakker om, og er en av de beste av regissøren.
Filmen handler om en gruppe mennesker som utforsker UFO-er når de blir overbevist om at det eksisterer intelligent liv i universet, og prøver å avsløre dem. Men noen prøver å skjule denne sannheten. I Stranger Things er disse utenomjordiske vesenene fiendtlige, men denne filmen prøver fortelle at vesenene er vennlige.
En helt klar referanse til filmen er den ene scenen med Will Byers i sesong 2 når han får visjoner av the Mind-Flayer. Og utover denne sesongen når Will faller mellom dimensjonene. I tillegg er inspirasjonen til Winona Ryders Joyce Byers et klart hint til karakteren Roy Neary i filmen. De er veldig like!
E.T. the Extra-Terrestrial (1982)

Vi fortsetter med Spielberg og hans tidligere verk. E.T the Extra-Terrestrial er enda en åpenbar inspirasjon for Stranger Things. Faktisk, er det en av de mest ikoniske filmene fra 80-tallet som har hatt stor innflytelse på titler med unge skuespillere.
Om jeg beskriver E.T., så kan det nok høres veldig likt ut som Stranger Things. Her følger vi en gjeng med barn, som spiller Dungeons and Dragons, henger med hverandre og beskytter en uvanlig venn fra myndighetene. Man kan lett sammenligne Eleven med romvesenet E.T., som finner en gruppe med unge mennesker og skaper et bånd med dem. E.T the Extra-Terrestrial er selvfølgelig mye mer familievennlig eventyr, men alt det koselige i Stranger Thing kan du med sikkerhet finne i denne filmen.
A Nightmare on Elm Street (1984)

Wes Cravens A Nightmare on Elm Street introduserte den ikoniske og fiktive seriemorderen Freddy Krueger, som angriper og dreper ofrene sine i drømmene deres. Det som skjer i drømmen, skjer også på ekte. Høres kjent ut?
Det er tydelige likheter med Hawkins’ nye demon, Vecna. Selv om Vecna går etter sorg og skyldfølelse, og ikke drømmer, hinter de fortsatt til hvor de har hentet inspirasjonen fra. Begge monstere går etter sårbarhet. Filmen handler jo også om en gjeng med ungdommer som må jakte etter monsteret de blir hjemsøkt av.
I tillegg skal du få en liten fun fact her. Husker du Victor Creel? Det er Robert Englund, skuespilleren som også har spilt Freddy Krueger alle disse årene. Det vil jo også si (spoiler, om du har levd under en stein den siste måneden) at Freddy Krueger er faren til Vecna. På en måte da. Du skjønner hva vi mener.
(Bonus-fun fact: A Nightmare on Elm Street er den første filmen til Johnny Depp.)
Til slutt, her er noen andre titler som er verdt å nevne: The Goonies (1985), Firestarter (1984), Super 8 (2017), Ghostbusters (1984), Heathers (1989), Poltergeist (1982), I Am Not Okay With This (2020-2020), The OA (2016-2019), The Leftovers (2014-2017) og Castle Rock (2018-2019).