Hopp til hovedinnhold
Plaza forsidebilde
(Orkidé)

Plaza fra UNDERGRUNN til 730.no: – Dette er ikke slutten på UG

Plaza er det tredje UG-medlemmet som går solo 🇧🇷

Den siste fredagen i januar 2023 slapp Gabriel Doria aka Plaza fra UNDERGRUNN sitt første soloalbum.

Doktor Plaza (født i 02) serverte brasilianske referanser, melankolske følelser og forfriskende vibber på debutalbumet sitt Plaza O Plomo.

UG-medlemmet Marcos Haugestad, bedre kjent som Rik Pappa, har produsert hele albumet og Kamelens og UNDERGRUNNs favoritt Herman Hassel har mikset.

730.no er så heldige å kunne presentere verdenspremieren til musikkvideoen til «Mata : Come» 🍿

(Orkidé/Magnus Lahn)

Plaza sitt team gikk for en nokså utradisjonell strategi for å promotere debutalbumet.

Den norske motefotografen, Desiree Mattsson, som er bosatt i London tok turen til Oslo for å ta noen våte bilder av Plaza. Bokstavlig talt.

Bildene har blitt hengt opp på Majorstua og Oslo S på store postere, hvor det ikke står noe mer enn «Plaza O Plomo». Pluss logoene til plateselskapet DefJam Norge og managementet til UG; frkvns.

Mannen og kvinnen i gata vil nok ikke skjønne at dette er promo for en artist og et album. De aller fleste vil nok tro det er reklame for et dyrt klesmerke.

Det blir spennende å se hvor lang tid det vil ta før et internasjonalt modellbyrå ringer Plaza, og de trenger Oslo-gutten til Calvin Klein sin neste kampanje.

Plaza poster Majorstua
Det er litt av en flex. (akam1k3/Michael Ray Vera Cruz Angeles)

730.no inviterer Plaza til våre egne kontorer i hovedstaden.

Her tar vi en prat om debutalbumet Plaza O Plomo og fremtiden til UNDERGRUNN.

Plaza delte også sine beste tips til hvordan du kan bli en business-bro.

Sjekk ut praten og se videopremieren til «Mata : Come» nederst i saken!

Ug Plaza
(Orkidé/Magnus Lahn)

Eyoo Plaza! Hvordan føles det å gi ut sitt eget debutalbum?

– Deilig og på tide! Det er deilig å jobbe litt mer fritt, eller jeg jobber alltid fritt, uansett om det er med UG eller alene. Men det er en helt annen måte å jobbe på. Når du sitter i forsetet og tar alle beslutningene på et kreativt nivå kan du ta semi-radikale avgjørelser uten at du får backlash. Det er på godt og vondt.

Sist gang 730.no tok en prat med hele UNDERGRUNN sa du at «Vi har definitivt vært mer politi på hverandres vers». Nå som du lager din egen musikk, føler du at du har blitt mer politi på deg selv?

– Ja og nei! Jeg kan være politi på meg selv på den måten at jeg kan spille inn vers flere ganger, så kommer man inn i en sånn perfeksjonist-loop. Samtidig er det veldig nice å ha folk som har litt forskjellige oppgaver som kan høre og gi tips.

Plaza x Rik Pappa! For en duo <3

Plaza Rik Pappa UG
(Orkidé/Magnus Lahn)

Fortell litt om prosjektet. Hva er den røde tråden for deg? 

– Den røde tråden er jo åpenbart meg, som vi snakker mye om her. Plaza O Plomo som jeg tok fra begrepet «plata o plomo» som er typ «ta bestikkelsen eller dø». Så Plaza eller dø. Jeg synes det fenga, og da tenkte jeg kontraster. Vi har også fokusert mye på kontraster i det visuelle som i musikkvideoene.

– Hvordan skal jeg oppsummere albumet i en setning? Hmm, okei. Det er en naken skildring av hvordan jeg har opplevd ting de to siste årene, ville jeg sagt.

Du er virkelig mer personlig på dette albumet. Føles det mer naturlig når du lager solomusikk?

– Du har mye mer plass til å bestemme hvordan en hel låt skal være. Det kan være vanskelig, men det kan også være det letteste å skrive personlig. Det falt helt naturlig, så ja.

Plaza storkoste seg da klikken spilte på utsolgt Sentrum Scene.

plaza Undergrunn konsert
Gladgutt! (Orkidé/Magnus Lahn)

Mot slutten av 2022 tok du med deg produsent, fotograf, managere, business-bros og støttekontakter til Rio de Janeiro. Hva gjorde dere i Brasil?

– Vi bare festa og chilla med mæbene, neida haha. Det er jævlig vanskelig å ikke være på ferie når du er i Rio på en måte. Det var 30 grader hele tiden og det var jo VM også, så det var fest og mye lyd hele tiden. Det var en type inspirasjonsreise hvor vi spiste god mat, så på ting, pluss at vi hadde med studio.

– Vi lagde musikk så å si hver dag, men med formålet om å plante en idé og fullføre ideen når vi kom tilbake til Oslo.

Plaza tok med seg UG-medlemmet, beats-ansvarlig og produsent Rik Pappa til Rio de Janeiro for å lage musikk. Fotograf Magnus Lahn, bedre kjent som Orkidé, og managere Karoun Røst og Ali Wali var også med på inspirasjonsturen.

– Vi møtte familien min også, det var koselig. Det var ganske sjukt. Jeg hadde ikke vært der på åtte år, så jeg var der som en ny utgave av meg selv kan du si.

Plaza er halvt brasiliansk og snakker nesten flytende portugisisk. Deler av en talemelding fra Plaza sin bestemor som snakker på portugisisk er med på låta «2 gode grunner».

Hvis du er nysgjerrig på hva bestemoren til Plaza sier eller noe spennende historer fra inspirasjonsturen til Brasil, hør podcasten vår 730.no på Spotify eller der du hører podcast.

Plaza Rik Pappa Undergrunn
Fire duo! (Orkidé/Magnus Lahn)

Da du var i Brasil la du ut en teaser, hvor musikkbransje-fyr, business bro og manager Ali Wali, sier «Noen ganger føler jeg at jo sterkere motstand man kjenner, jo viktigere er det at man gjør det, hva enn man gjør».

Har dette albumet vært en utfordrende prosess for deg?

– Akkurat det var etter vi hadde prøvd å lage musikk i en uke, men så bare gikk det ikke. Det var også fordi vi bodde på Copacabana der det var lyd hele tiden og vanskelig å fokusere. Det er tider det går fort og så går det jævlig sakte, fordi det har gått så fort.

Sant! Handler låta «FastLyfe» om det? Er livet ditt et fast life som går i slow motion?

– Jeg skrev den etter jeg hadde vært midt i hele UG -og festivalsommer-kjøret. Det ga mening liksom. «FastLyfe», «Slow Motion». Det er en slags tomhetsfølelse etter det har gått fort og at man savner at det har gått fort. Men så paradoksalt som er det, når det skjer mye kan man ha lyst til å chille.

Det har gått i hundre for de seks gutta fra Gamlebyen siden de slapp det selvtitulerte albumet UNDERGRUNN i april 2022.

Undergrunn Sentrum
(Orkidé/Magnus Lahn)

Låta «Maracana» skiller seg ut av de syv låtene. Det er jo den største fotballbanen i Brasil. Har du blitt en spiller?

– Om jeg har blitt en schpeller? Jeg har alltid vært en schpeller.

– Vi var jo i Rio da det var fotball-VM og du kunne ikke gå noen steder uten at det var fotball og fest. Maracana er jo en dritfet stadium og navnet fenger. Og jeg var der faktisk i 2014 og så to VM-matcher.

Hva er ditt beste råd til de der ute som også vil være en business bro eller en businessmann?

– For å være business-bro må du ha en annen bro som vil gjøre business. Vi er bare businessmenn i den forstand at vi gjorde musikken om til et firma. Altså, folk gjør jo business ut av alt nå. Du kan tegne på Air Force og gjøre det til en business, liksom.

– Jeg tror det handler om å se noe som ikke eksiterer og hvis det ikke er etterspørsel på det, så lager du etterspørselen. Jeg kan jo bare snakke om dette på en musikalsk måte, så for meg handler det om å tilby noe på en kompromissløs måte som andre ikke kan, og da se hva andre gjør feil og riktig.

– Med en gang du gir litt ut av deg selv er det umulig for andre å gjøre akkurat det samme, fordi du er kun best på det du gjør selv.

Plaza flytogterminalen
(akam1k3/Michael Ray Vera Cruz Angeles)

Føler du at det var det dere gjorde med UNDERGRUNN? Dere så et tomrom i musikken, som dere kunne fylle.

– Ja, eller altså helt i starten var vi bare fascinerte av underground-musikk som alltid har eksistert i Norge, bare på litt forskjellige måter.

– Vi ville ta det videre. Når det er seks hoder som er knyttet sammen kreativt, så får man så ulike impulser. Det er faktisk en god business idé. Finn noen som har lyst til å gjøre noe lignende og stå sammen om det.

– Det er mye vanskeligere å starte en musikkarriere alene enn som en gruppe, fordi du står alene om det og hvis du får noe backlash, står det på deg.

UG Plaza
(Instagram/ug.plaza)

Du er det tredje UG-medlemmet som går solo. Føler du på mer forventninger og press? Eller tar schpelleren i deg støyten?

– Jeg er en schpeller, ja. Jeg tenkte på det i sta «Burde jeg være mer nervøs?». Altså det kan hende jeg er ubevisst nervøs eller noe, men jeg vet ikke ass. Men, jeg tror hvis du ikke setter forventingene dine så jævlig høye, så slipper du å eventuelt bli skuffa. Jeg kommer til å fortsette å lage musikk uansett.

– Det er jo et press, det er alltid et press. Men, det største presset kommer alltid fra oss selv eller meg selv. Jeg har ikke lyst til å stå for noe, jeg vet jeg kunne gjort bedre liksom.

Du og din klikk er ganske aktiv på Twitter i perioder – tar dere tilbake den døende plattformen?

– Jeg hadde en skikkelig fakkings avsky mot Twitter. Jeg skulle ikke bli en Twitter-kriger, men så er det dritlættis sånn klokka tre om natta og skrive piss liksom.

– Twitter er som en litt folkelig Reddit som ingen tar seriøst, men folk er redde for å like tweets.

Et eksempel på en av Plaza sine vittige Tweets:

Hva sier du til de som sier at soloprosjektene deres er slutten på UG?

– Nei! Det er ikke det. Det er bare en utvidelse av UG. Det hadde vært verre å amputere muligheten. Hvis du sitter i studio med tre stykker som har lyst til lage en egen låt også får de ikke lov. Det er mad demotiverende. Det er ikke slutten i det hele tatt. UG4L.

UG4L. Har du en serie du drømmer om at musikken din skal brukes i?

– Hmmm, nei det vet jeg ikke. Kanskje en serie eller film vi lager selv.

Plaza kledde å henge i favelaen i Rio 🌟

Plaza Brasil Favela
Favela Boy! (Orkidé/Magnus Lahn)

Vi tok en prat med deg i julespalten vår JULEFJAS og spurte deg hva dine mål for 2023 var. Du svarte «Ta over Napoleon-style».

Hvordan har du forberedt deg på å ta over i den stilen?

– Du må egentlig bare starte med en ting. Å visualisere alle steg frem til noe skjer funker ikke liksom, det blir aldri sånn. Du må bare legge ut et bilde på IG eller en story, da har du en teaser. Og ikke bli for gæst. Du må chille og fortsette med din greie.

– Jeg har ikke noe rituale. Kanskje jeg får det i fremtiden, men ikke nå. Jeg har prøvd å meditere faktisk, men det funka ikke.

Har du en prediction for 2023? Noe du tror kommer til skje?

– Her er det fare for å høres jævlig cocky ut, men jeg har en prediction. Topplasseringer… Det er alt jeg sier.

Se premiere på musikkvideoen til Plaza – «Mata : Come» her!

Videoen er regissert, produsert og filmet Magnus Lahn aka. Orkidé.

Se også: Norsk videopremiere: Jonas Benyoub motbeviser haterne fra videregående ❄️

Nyeste saker fra 730.no

Les mer