– Det er gutta som er konkurransen

16. okt 2008 kl. 00:00
STL (730.NO)
Det er ikke hver dag man treffer rappende jenter i Norge. Spesielt ikke en som gir ut album. Mandag kommer debuten til Stella Mwangi alias STL i salg, så vi tok toget til Lillestrøm og ble bedre kjent med den gøyale 22-åringen. Her er den usensurerte praten. (Du kan i skrivende stund høre hele hennes Living For MusicMyspace.)
Skal vi kalle deg Stella Mwangi eller STL?

Man kan velge. Jeg heter STL fortsatt, men bruker Stella Mwangi som det offisielle artistnavnet.

Var det britiske Estelle som ba deg bytte?

Heeei, jeg har kalt meg STL i minst seks år nå, lenge før jeg visste hvem Estelle var.

Har det hendt at folk har sagt og skrevet Mwangi feil? Hver gang vi skal skrive det, må vi gå i en eldre sak og copy/paste for å få det riktig.

Dere er morsomme dere. Men ja, jeg har hørt og sett endel varianter. Mongoi, Mongis, haha. Jeg skal ikke si hva Karpe Diem kaller meg, haha. På The Voice hørte jeg Stella Mogwi. Men, det er ikke så farlig, de fleste sier Moangi, som er riktig uttale. Etternavnet Mwangi er i Kenya som Olsen i Norge.

Vi tenkte vi kunne bruke resten av praten på å snakke om krangelen mellom manageren din og journalisten som ikke likte albumet?

Haha, neia, helst ikke. Jeg er litt lei av å snakke om det. Manageren min pratet for seg selv, uten at jeg visste det, og praten jeg hadde med han i etterkant må bli mellom han og meg. For å si det sånn.
Okay da. Du har sluppet tre singler fra Living For Music. Tre låter som høres veldig forskjellig ut?

Ja, det var meningen. “Take It Back”, “Radio Tunin” og “The Dreamer” er totalt ulike. Det er sånn musikksmak jeg har, liker alt forskjellig, så albumet er veldig variert. Se opp for neste singel, “Go Getter”, den er 2010. Der har jeg lekt med tekster og stemmen min. Jeg pimper auto-tune for alt den er verdt, haha. Jeg sjekket med T-Pain, han sa det var greit.

Videoen til “The Dreamer”.

På “Take It Back” snakker du om å dra tilbake til Kenya, hvor du er født. Savner du hjemlandet?

Ja, man gjør jo det noen ganger. Som jeg sier i låta så savner jeg jo familien, savner å sitte utenfor huset til bestemor, savner å spise sånn… grøt? Nei, det er ikke helt som norsk grøt det de spiser…

De spiser ikke julegrøt i Kenya?

Sånn med mandel i og så marsipangris? Hahahaha, nei, ikke helt det… Men skal på juleferie der i desember, det blir kult.

Er julenissen i Kenya hvit eller sort?

Han er brun, som meg. Med hvitt skjegg, du vet.

Har han reinsdyr?

Jeg tror ikke det er så mange reinsdyr i Afrika. Julenissen er mest på kjøpesentere i Kenya, uten Rudolf. Kanskje man finner en elg et eller annet sted som han kan bruke. Eller en sau.

Kommer du fra Nairobi?

Ja. Eller halvannen time utenfor byen.

I sossedelen av Nairobi?

Neeeei, ikke sånn. En vanlig del, men vi har mange hus. Det betyr ikke at vi er så rike, men alle i familien min jobber hardt. Det er get rich or die trying i Kenya! Det er ikke noen mellomting, hvor man kan slappe av og så leve et liv i middelklassen. Her i Norge får man så mye støtte, men det finnes ikke i Kenya. Oldemoren min er 100 år og bor hjemme, det er ikke noe aldershjem som kan ta seg av henne.

Så hvis man mister ben og armer, får man ikke noe hjelp av staten?

Nei, jeg tror ikke det. Man må få hjelp av sin familie.

Jammen hvis… Nei, glem det… Er Stella Mwangi kjent i Kenya?

Jaja!

Er det noen haters?

Ja, selvfølgelig. Det er det jo alltid. Living For Music kommer i salg der, det blir kult. Jeg har fått masse bra feedback på “Makalele Remix” fra folk i Kenya.

Hører på på kenyansk rap?

Ja, jeg hører på masse. De rapper på swahilisk, som passer dritbra. Sjekk på YouTube og Myspace, der kan du høre mange kenyanske rappere. Jua Cali er bra. Han rapper skikkelig kult. Offbeat, med vilje. (Myspace.com/juacali) Ellers så er Bamboo flink og Lady S er okay.

Er det stusselig med så få jenterappere i Norge?

Nei, jeg tenker ikke noe på det. Rapgutta er konkurransen, haha.

Er du bedre til å rappe enn Chirag?

Ja, selvfølgelig!

Er han enig?

Ja, det tror jeg… Haha, nei, han er sikkert ikke det. Han syns han selv er best, det er sånn det skal være i hip-hop.

Syns du det er stas med Madcons suksess?

Ja, herregud. Det er så gøy! Det er et bevis på at man kan få det til. Jeg har jo sett dem i Oslo i alle år, og nå er de store i mange land, det er så inspirerende. Hver gang jeg treffer dem, blir jeg så glad, de er så hygglige folk. Det er nesten som jeg skulle gitt dem en blo… blomst!

Der hørtes det ut som du skulle si noe annet.

Haha, ikke vær dust… Men jeg elsker Madcon.

Du er ikke så ivrig når det kommer til dansing?

Jo, jeg danser jo litt, sjekk videoene.

Ja, men det er litt mer sånn rolig selskapsdans. Mira Craig gir mer gass.

Jeg danser på min måte, ikke som Mira Craig, ikke som Justin, ikke som Ciara. Det passer ikke alltid å rappe og danse, det blir litt rart. Jeg danser mer slik som MC Lyte gjorde.

Ja, du har selvfølgelig vokst opp med å høre på jenter som rapper?

Oooh, ja, jeg hadde mange favoritter. MC Lyte, Salt-N-Pepa, Queen Latifah, Lady Of Rage… Lady Of Rage var sååå tøff. Da Brat elsket jeg. Queen Pen… Men hun var litt for voksen for meg, haha!

Hvordan står det til med Queen Pen i dag mon tro?

Tja, si det, jenterapperne i USA sliter litt. Hun jobber forhåpentligvis fortsatt med musikk.

Det virker som mange afrikanere er ekstremt glad i 2Pac. Er du en av dem?

Ja. Jeg grein da han døde. Han var så… Han var så utrolig real. Oldemoren hans var fra Kenya.

Hva med Obama, faren hans er fra Kenya. Er det stas?

Åååh, jeg er så stolt av ham! En dag håper jeg at jeg også kan gjøre folk stolte. 2Pac, Obama og Stella, det hadde vært noe. History in the making.

(730)

Stella Mwangi feirer albumslippet med konsert på Living Room i Oslo torsdag 16. oktober. Fun fact: Storebroren til STL er også rapper. Han heter Kimani og er med i gruppen African Sunz.