Hopp til hovedinnhold
syk pike sick of myself kristoffer borgli oslo thomas Kristine Kujath Thorp norway
Syk pike med Eirik Sæther og Kristine Kujath Thorp (Oslo Pictures)

Syk pike alias Sick of Myself roses av internasjonal presse

Syk pike alias Sick of Myself får skryt i utlandet.

Oslo Pictures følger opp suksessen Verdens verste menneske alias The Worst Person in The World med en person som er enda verre.

Syk pike (kinopremiere på fredag) handler om selvopptatte Signe (Kristine Kujath Thorp) og kunstnerkjæresten hennes Thomas (Eirik Sæther), som er nesten like besatt av seg selv. Etter å ha blitt tildekket av blodet til en person som blir bitt av en hund, får hun kjenne på en ekstra dose oppmerksomhet. Noe som gjør at hun forgifter seg selv med russiske piller som et hemmelig, livsfarlig PR-stunt.

Ja, Syk pike er en dramedie. Og den er helt syk. God, gøyal og ganske gross – takket være makeup-designer Izzi Galindo.

Eller som regissør og manusforfatter Kristoffer Borgli (Drib) forteller 730.no. – Et veldig komisk drama, eller en veldig dramatisk komedie. En film med kunstneriske høye ambisjoner som skildrer en ung kvinnes umettelige behov for sympati som en form for anerkjennelse.

Se traileren til Syk pike alias Sick of Myself nedenfor.

Filmen får flere lekre anmeldelser i utlandet.

Her sakser 730.no fra fem av dem.

Time Out drar på med 5 av 5 stjerner og gir high five til hovedrolleinnehaveren.

«En vittig og smart svart komedie fra Norge som kaster et dømmende lys på samfunnets selvopptatthet», skriver anmelderen.

«Kristine Kujath Thorp er briljant som den berømmelseshungrige Signe. Så totalt ulikandes. Likevel blir det vanskelig å dømme henne for hardt i løpet av filmen. Hun har tydeligvis så mange overlappende psykiske helseproblemer at de utilgivelig konvergerer for å avle hennes egen selvdestruksjon. Selv i sin mørkeste stund legger Signe ut på et siste forsøk på å få sympati fra sitt stadig mindre entusiastiske publikum. […] «Sick of Myself er – på tross av alle de mørke temaene og foruroligende bilder – dypt sett en perfekt utført svart komedie…»

Kristine Kujath Thorp syk pike sick of myself oslo kristoffer borgli norway signe

Lidexol hjelper mot mangel på oppmerksomhet, men har bivirkninger (Oslo Pictures)

The Hollywood Reporter skryter av Syk pike, og minner om at man egentlig bør kunne kjenne seg igjen.

«Den slu fornøyelsen med Sick of Myself er at Signes narsissisme skiller seg fra vår egen narsissisme mer i grad eller type. Impulsene hennes er like opprørende som de er frastøtende. Ikke fordi de er så vanskelige å forstå, men fordi vi på et eller annet nivå kan forstå dem altfor godt.»

«Signe kan ha en overdimensjonert oppfatning av sin egen betydning, og en fantastisk vilje til å gjøre alt som skal til for å sørge for at alle andre ser det også. Men hun tar ikke feil om at historien hennes føles som en refleksjon av vår nåværende image-besatte epoke. Tvert imot. Det er det som gjør dette til en så ond liten godbit å nyte.»

The Playlist går for karakteren B+.

«Filmskaperens syrlige og smertefullt morsomme – både bokstavelig og billedlig talt – andre film er et spisst portrett av et toksisk forhold. Samt en sylskarp dissekering av folk som er forvridd av en offermentalitet.»

«I samarbeid med kinematograf Benjamin Loeb lar Kristoffer Borgli kameraet svinge frem og tilbake mellom Signe og Thomas mens de fyrer løs mot hverandre. Energien i salvene øker bare spenningen mellom dem. Temaet er alvorlig, men tilnærmingen er sikker, både lett og herlig etsende. [Regissøren] er ikke redd for å teste ut grensene for god smak. Han gjør narr av gode intensjoner som går galt når det kommer til mangfold og inkludering. Med flere gags som involverer en blind assistent på et modellbyrå.»

Screen Daily er fascinert av Oslo-filmen, og skryter av Kristine og Kristoffer.

Eirik Saether, Kristoffer Borgli og Kristine Kujath Thorp på Cannes-festivalen anno 2022 med Syk pike alias Sick of Myself (Stephane Cardinale/Corbis/Getty)

Eirik Saether, Kristoffer Borgli og Kristine Kujath Thorp på Cannes-festivalen anno 2022 med Syk pike alias Sick of Myself (Stephane Cardinale/Corbis/Getty)

«Gitt hvor bevisst ubehagelige alle er; rollebesetningen til Ninjababy-stjernen Kristine Kujath Thorp er en vinner. Hun pitcher karakteren sin slik at det, til tross for hennes generelt forferdelige oppførsel, blir en slags stille desperasjon over det Signe gjør. Måten Kristoffer Borgli viser hvor nonsjalant Thomas er mot henne, gjør at vi også kan beholde litt sympati. Selv i hennes verste øyeblikk. Mens Signe kan være en antihelt. Ansiktet bærer de altfor reelle konsekvensene av hennes handlinger. Men Kristoffer Borgli foreslår at samfunnet som helhet bør ta en god titt i speilet.»

IndieWire gir B- og beskriver den som «et portrett av nihilisme som går en urolig stram linje mellom satire og grusomhet».

«Hun er den verste personen i verdenen. Vi ler ikke av henne lenger, siden ingen andre er her for å gi støtte. Hennes greie har blitt til en grufull lidelse du selv ikke ønsker for [bodyhorror-mesteren] David Cronenbergs verste fiende, og hun prøver fortsatt å bryte gjennom det med sitt smertefulle smil. Det som var bevisst spøkefullt, er litt slemt. Kristoffer Borgli har sagt at Sick of Myself er litt drevet av et Tom Waits-sitat der den ukuelige musikeren sier: – Jeg liker vakre melodier som forteller meg forferdelige ting.»


Fun fact: Anders Danielsen Lie fra Verdens verste menneske spiller Signes lege, som gir henne en veldig ærlig diagnose 💀

Kristine Kujath Thorp, sist sett i Nordsjøen alias The Burning Sea (alias Bølgen 3), er snart klar som Silje alias søster Alma i den kommende danske filmen Den store stilhed. Her møter vi en kvinne som skal avlegge sine evige løfter i et kloster. Men så dukker hennes alkoholiserte bror opp og avdekker en hemmelig familietragedie.

Se også: Den neste filmen til Kristoffer Borgli er med Nicolas Cage 🚀

Nyeste saker fra 730.no

Les mer