Hopp til hovedinnhold
(Mario Tama/Getty)
(Mario Tama/Getty)

Netflix-arbeidere går ut i streik i protest mot Ted Sarandos og ledelsen

Netflix-walkout.

Ansatte hos Netflix i Los Angeles går i dag ut i streik i kjølvannet av kontroversielle The Closer med Dave Chappelle, og ledelsens håndtering av saken.

Streiken er i regi av gruppen Trans* – som består av Netflix-ansatte – som oppfordrer alle sine medlemmer og støttespillere om å forlate kontorene i LA i formiddag lokal tid.

Streameren, med over 12 000 ansatte, har blant annet et kontor på 33 000 kvadrameter i Hollywood.

Netflix-direktøren Ted Sarandos på Film Festival Lumiere i Lyon i Frankrike i oktober 2021, David Chappelle fra den tidligere spesialen Equanimity & the Bird Revelation (Dominique Charriau/WireImage, Netflix)

Netflix-direktøren Ted Sarandos på Film Festival Lumiere i Lyon i Frankrike i oktober 2021, David Chappelle fra den tidligere spesialen Equanimity & the Bird Revelation (Dominique Charriau/WireImage, Netflix)

Ashlee Marie Preston, en representant for Netflix-gruppen, skriver at de ansatte ikke skal være nødt til å måtte slåss mot skadelig innhold som har negativ påvirkning for sårbare samfunn (communities).

«Vi tar sikte på å bruke dette øyeblikket til å forandre den sosiale økologien når det kommer til hva Netflix-ledelsen anser som etisk underholdning, samtidig som vi etablerer retningslinjer og retningslinjer som beskytter ansatte og forbrukere», skriver Ashlee Marie Preston.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ashlee Marie Preston (@ashleemariepreston)

Streiken varer i én dag.

Ted Sarandos, direktør for selskapet (sammen med Reed Hastings), har ikke kommentert streiken, men Netflix har gitt en offisiell uttalelse.

«Vi verdsetter våre transkolleger og allierte, og forstår at folk har blitt dypt såret», står det i pressemeldingen ifølge NPR.

«Vi respekterer beslutningen til enhver ansatt som velger å gå ut i streik, og innser at vi har mye mer arbeide å gjøre både innad i Netflix og når det kommer til innholdet vårt.»

I tillegg til Dave Chappelle-spesialen, er mange hos Netflix misfornøyde over at deres kollega B. Pagels-Minor i forrige uke fikk sparken. Netflix hevder at B. Pagels-Minor «delte konfidensiell informasjon eksternt», blant annet til Bloomberg.

Via sin advokat nekter den tidligere ansatte for anklagen. Men Netflix velger likevel å kansellere personen.

Ted Sarandos har i interne eposter sagt at han støtter Dave Chappelle grunnet «kreativ frihet».

Direktøren drar også inn teorier om at vold ikke øker irl selv som folk ser vold i videospill, serier og filmer. Han nevner ikke hvor mye volden mot transpersoner har økt i de siste årene.

Netflix-sjefen, som i fjor hadde 360 millioner dollar (3 milliarder kroner) som årslønn, får stryk av eksperter på organisasjon og ledelse når det kommer til håndteringen.

Han blir av flere beskrevet som fullstendig umusikalsk.

Etter at selv aksjonærene begynte å murre, la Ted Sarandos seg relativt flat i går og sa til flere medier at han «screwed up».

Selv om mye av praten oser «sorry, not sorry».

– Først og fremst burde jeg ha ledet med mye mer menneskelighet. Altså, jeg hadde en gruppe ansatte som definitivt ble såret på grunn av en beslutning vi tok. Og jeg tror dette må erkjennes på forhånd før du begynner å inn i detaljene på noe som helst. Jeg gjorde ikke det, sier Ted Sarandos til Variety.

National Black Justice Coalition minner om at 2021 ser ut til å bli året med flest drap på transkvinner i USA, og en majoritet av ofrene er svarte.

«Netflix bør vite bedre», skriver de.

«Å vedvare transfobi vedvarer vold, sier en representant for organisasjonen.»

I den nye standup-spesialen til Netflix serverer Dave Chappelle homofobiske tirader.

Komikeren (født i 73) klager over at det har blitt problematisk for ham å si hva som helst, og at LGBTQ+-samfunnet, spesielt transkvinner, bør tåle mer.

Dave forteller at han er «Team TERF». Det står for the Trans-Exclusionary Radical Feminist, og er en ideologi som for mange betyr at de ikke ser på transkvinner som kvinner.

Han minner om at J.K. Rowling sier at «kjønn er et faktum. Harry Potter-forfatteren blir betegnet som en TERF.

Les mer: J.K. Rowling bekrefter sin transfobi?

PS: Netflix forklarer hvorfor de signerer Addison Rae

Nyeste saker fra 730.no

Les mer